В УКРАЇНІ ВІДЗНАЧИЛИ 206 РІЧНИЦЮ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА

  • 489

Фото без опису

У понеділок, 9 березня, Україна відзначила 206 день народження Тараса Шевченка — поета, художника, мислителя. З нагоди річниці від дня народження Тараса Шевченка в усьому світі відбулися відповідні урочисті заходи та церемонії.
Сьогодні, 10 березня – 159-ті роковини з дня смерті Кобзаря.
Український поет і художник, прозаїк і етнограф, який вільно писав як українською, так і російською мовами, Тарас Григорович Шевченко, народився 9-го березня (за старим стилем 25-го лютого) 1814-го року в сім’ї кріпосного селянина, який мешкав у селі Моринці, Київської губернії, що нині є Черкаською областю.
Шевченко відомий і як художник. Спадщина налічує понад 800 творів. Проте більше Шевченко відомий як поет українського народу.
Перша збірка віршів вийшла в 1840 році з назвою Кобзар. У 1844 році написав гостро політичну поему “Сон” (“У всякого своя доля”), ставши на шлях безкомпромісної боротьби проти самодержавної системи тодішньої Російської Імперії. Також до політичної поезії відноситься поема “І мертвим, і живим…”, яка зараз входить до шкільної програми. У 1845 році він написав “Заповіт”. Вірш мав і має великий вплив на українську культуру, зокрема, був покладений в основу музичних творів низки композиторів, активно використовується в культурному житті, переведені на понад 150 мов народів світу. Навіть попри заслання у 1847 Шевченку вдалося написати один зі своїх найвідоміших творів — “Садок вишневий коло хати…”
Серед відомих поем Шевченка — “Наймичка”, “Кавказ”, “Катерина”, “Гайдамаки”.
Поезію Тараса Шевченка перекладено більш ніж ста мовами світу.