Швайківська сільська рада закликає мешканців громади не палити суху рослинність!!!

  • 838

Фото без опису

На території нашої громади місцеві жителі спалюють на власних присадибних ділянках та прилеглих територіях сміття, сухе листя, чагарники, сухостій, тим самим провокуючи масштабні пожежі у природних екосистемах.

За минулі два тижні зафіксовано два випадки виникнення пожеж на території Швайківської територіальної громади, а саме у селах Райки і Швайківка, спричинені спалюванням сухої трави та сухостою, які були успішно локалізовані місцевою пожежною охороною села Слободище.

Випалювання стерні, сухої рослинності на полях, городах, вздовж лісосмуг доріг тощо завдає великої шкоди здоров’ю людини, шкодить навколишньому середовищу, забруднює повітря, призводить до знищення місць гніздування та перебування тварин і птахів, завдає непоправної шкоди ґрунтам порушує природний баланс.

Спалювання рослинності не тільки завдає шкоди усьому живому, а може перерости у неконтрольоване горіння, завдавши знищенню житлових будівель та споруд.

Нагадуємо, що Законом України «Про охорону атмосферного повітря» забороняється спалювання сухої трави. Відповідальність за порушення цієї норми передбачена статтями 16 та 22.  За самовільне спалювання сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність (ст. 77-1 КУпАП «Самовільне випалювання рослинності або її залишків) та кримінальна (ст. 245 КК України «Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу»).

Давайте пам’ятати про необхідність захисту природного середовища. Дбайливо ставитися до природи, оберігати її сьогодні, аби вона віддячила нам завтра.