З нагоди Всесвітнього дня вишиванки

  • 1185

Фото без опису

 Всесвітній день вишиванки – всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу українського народу.

      День вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня. Свято у 2020 році припадає на 21 травня, воно покликане популяризувати українську культуру і традиції.

          Долучитися до свята дуже просто –   прийдіть  на роботу 21 травня 2020 року у вишиванці, сфотографуйтеся, потім поширюйте свої світлини у соцмережах, долучайтеся до флешмобу «Історія моєї вишиванки» та розповідайте коротку історію своєї вишиванки.

        Така проста дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурної освіченості та духовної свідомості.

       Дослідники етнічного вишитого українського одягу зібрали багато цікавих фактів про українську вишиванку.

1. Український національний одяг до вподоби цілому світові, адже День вишиванки святкують і за кордоном. Його відзначають вже у 60 країнах світу.  

2. Нині вишиванка переживає піднесення і відродження, бо українці згуртувалися у підтримці власних традицій. Елементи візерунків все частіше використовують в дизайні одягу не лише українців. Носити вишиванку стало не лише патріотично, а й модно та ексклюзивно.

3. Прародителями вишивки були скіфи. За свідченням давньогрецького історика Геродота, свій одяг вони оздоблювали цікавими візерунками, про що свідчать знайдені на Черкащині срібні бляшки з фігурками чоловіків, датовані VІ ст. Дослідження показали їх ідентичність з вишивкою українського народного костюма XVІІІ-XІX ст. 

4. Здавна для українців вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, як, за повір’ями, були оберегом від усілякого зла. Тому сорочки та сукні оздоблювали візерунками на рукавах, комірах і на подолі, щоб малюнок торкався усього тіла.

5. Вишита сорочка (особливо чоловіча) вважалася ще й символом кохання та вірності. У давні часи кожна дівчина повинна була вишити сорочку своєму майбутньому чоловікові, аби захищала його, а також щоб знати, вірний він їй чи ні.

6. Колись вишита українська сорочка з льону вважалася символом здоров’я та краси, щасливої долі й родової пам’яті, любові та святковості, оберегом і захистом від злих очей й поганого слова. Це свого роду святиня і місточок між поколіннями.

7. Перша школа вишивки була створена ще в Київській Русі у ХІ столітті. Її заснувала сестра Володимира Мономаха – Анна. У ній опановували мистецтво гаптування золотом і сріблом.

8. Першим модником у вишиванці був видатний український письменник Іван Франко, який поєднав вишиванку з буденним одягом – піджаком.

9. В Україні існує близько сотні вишивальних технік, серед яких найвідоміші – гладь, хрестик, низь, мереження, бігунець, плетіння. Кожен регіон України має свої особливості вишиванок, і вони унікальні.

10. Орнаменти вишивок діляться на три основні групи: абстрактна, рослинна і тваринна. Візерунки різної тематики зображають на традиційному українському одязі – сорочках, спідницях, сукнях, а також на рушниках, постільній білизні, скатертинах і т. п.

11. У давні часи дуже популярними були саме вишиті рушники, постільна білизна та атрибути одягу, а нині набули популярності вишиті ікони й картини. Також орнаменти української вишивки використовують у прикрасах з бісеру.

12. Найоригінальнішою українською вишиванкою вважають «борщівську». Сорочки розшивають лише чорними нитками.

13. Є і цікава вишивка «білим по білому» – художній прийом, в якому рельєфний візерунок вишивки створює гру світла. Це дуже унікальна і тонка робота.