Її Величність Вишиванка…

  • 2131

Фото без опису

Вишиванка – найвідоміший український символ, котрий вражає своєю красою весь світ. Це своєрідний код нації, оберіг, який торкається своїм початком у сиву давнину. У народі кажуть: «народжений у сорочці», цей вислів невипадково вживається у побуті, адже вишита сорочка здатна творити дива.

Якби не поверталася доля українців – але вишиту сорочку мав кожен українець. Наші предки вміли і любили вишивати, у кожен «хрестик» було закладено своєрідний код, символ державності, символ країни. Саме вишиванка вирізняє українця з поміж інших націй. 

Про вишиванку існують народні вислови, легенди, прислів’я, складено безліч віршів, пісень, її історія змальована в картинах, викарбована в наших серцях та в рукописах історії нашого народу.

Щороку українці ,у третю неділю травня, відзначають Всесвітній День вишиванки. Шанують традиції і в Швайківській об’єднаній територіальній громаді. У день вишиванки тут, у народний оберіг, зодягнулися від малого до великого. Тим самим показавши свою згуртованість, свій патріотизм і силу українського незламного духу.

Приємно відзначити, що масштаби свята щорічно зростають, все більше і більше людей приєднуються до нього, беруть участь у різних акціях, флеш – мобах, конкурсах тощо, все більше молоді  і дітей стали використовувати вишиту сорочку, як святковий одяг, при цьому  усвідомлюючи, що вишиванка – це не просто вбрання, це історія та душа нашого народу.

Вітаємо усіх жителів громади зі святом одного із найголовніших символів нашої національної самобутності – Вишиванкою.

Усе навколо завмирає, 

Коли вдягаю вишиванку.

Лиш серце радісно палає, 

Мов промінь сонця на світанку.

Коли вдягаю вишиванку,

Немов в любові признаюся 

Своїй країні ніжно й палко,

Вдягну і Господу молюся.