Консультативна нарада з питань протидії торгівлі людьми

  • 698

Ситуація з торгівлею людьми в Україні, роль органів місцевого самоврядування та заходи  з протидії цьому негативному явищу – ці та інші питання були детально розглянуті  під час консультативної наради, що відбулась 25 березня у Швайківській сільські раді.

Донести важливу інформацію до громади завітала експерт-консультант з політики протидії торгівлі людьми, координатор проектів ОБСЄ в Україні, магістр державного управління, голова ГО «Жіночий інформаційно-консультативний центр» Ірина Бабенко. Участь в обговоренні питань, що турбують світову спільноту, взяв голова Швайківської об’єднаної територіальної громади Габріел Мкртчян, заступник голови з питань діяльності виконавчих органів Олена Лещенко, завідувач служби у справах дітей Людмила Яковенко, начальник відділу соціального захисту населення Тетяна Носадчук, начальник відділу освіти, молоді та спорту Олександр Лисюк, старости сіл, працівники апарату сільської ради.

Торгівля людьми – особливо небезпечний злочин, який не лише порушує права людини, руйнує її, як особистість, а й посягає на основи правової держави та верховенство права. В сучасних умовах це явище сформувалось у добре організовану індустрію. За останніми даними, понад 25 мільйонів людей стали жертвами торгівлі людьми. «Протягом 2017-2019 років жертвами торгівлі людьми стали майже 50 тисяч українців», - звучало на зустрічі.

На думку Ірини Бабенко, саме органи місцевого самоврядування наділені компетенцією та мають широкі можливості для проведення своєрідного локального аудиту безпеки у сфері торгівлі людьми і не тільки. «Ви маєте унікальні можливості «озброїти» жителів територіальних громад інформацією про сучасне рабство, навчити їх розпізнавати ознаки торгівлі людьми, надати відомості про суб’єктів, що допомагають постраждалим особам.  А також заохочувати населення до усвідомлення своїх можливостей у цій боротьбі, що повинна стати спільною для всіх і до того, щоб зробити цю боротьбу пріоритетним завданням розвитку територіальних громад», - зауважила Ірина Бабенко.

Безпека та захист мешканців є пріоритетними завдання для керівництва громади. На цього наголосив голова Швайківської ОТГ Габріел Мкртчян. Сільська рада й надалі працюватиме у напрямку ефективності здійснення заходів, спрямованих на протидію цьому злочину з урахуванням нових викликів.