До уваги платників податків!

  • 650

Фото без опису

Списання штрафних санкцій та пені, нарахованих на суму податкового боргу платників податків, який виник станом на 01.11.2020

Бердичівська ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області нагадує, що  відповідно до п. 2 прим. 3 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення»  ПКУ,  за умови погашення у повному обсязі грошовими коштами платниками податків протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом №1072 суми податкового боргу (без штрафних санкцій та пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), який виник станом на 01 листопада 2020, та за умови сплати поточних податкових зобов’язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають списанню у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу, за заявою платника податків.

Відповідну норму    передбачено   Законом України від 04.12.2020 №1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої распіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», що набрав чинності 10 грудня 2020 та який доповнив пунктом 2 прим. 3 підрозділ 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України.

Звертаємо увагу, що положення п. 2 прим. 3 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не застосовується стосовно:
- великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним п.п. 14.1.24 п. 14.1 ст. 14 ПКУ;

-  осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства від 18.10.2018 №2597-VIII зі змінами та доповненнями;
- осіб, щодо яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено/відстрочено стягнення податкового боргу;

-  банків, на які поширюються норми Закону України від 23.02. 2012 «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» зі змінами та доповненнями;
- осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

-  осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Штрафні санкції і пеня, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не підлягають застосуванню та нарахуванню, а нараховані підлягають коригуванню до нульових показників.

 

 

До уваги громадян!

Повідомте податкову про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи

Бердичівська ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області нагадує, що  громадяни зобов’язані подавати до  податкових органів відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи  протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків за формою № 5ДР (далі - Заява  № 5ДР).

Заява  № 5ДР  подається особисто ФО або через представника до податкового органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання - до податкового органу за новим місцем проживання.

ФО, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого податкового органу.

Для заповнення Заяви за ф. № 5ДР використовуються дані документа, що посвідчує особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.

У разі зміни даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи - платника податків (прізвища, місця реєстрації тощо) фізичній особі:
1. Необхідно подати заяву за ф. № 5ДР (додаток 12 до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822):

-до податкового органу за місцем реєстрації фізичної особи;
-до будь-якого податкового органу якщо фізична особа тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання.

Для заповнення Заяви за ф. № 5ДР використовуються дані паспорта та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.

Якщо в паспорті відсутня інформація про реєстрацію місця проживання/перебування особи або така інформація внесена до безконтактного електронного носія - необхідно пред’явити документ (довідку) про реєстрацію місця проживання/перебування.

2. Термін внесення змін до облікових даних платника податків та виготовлення реєстраційного номеру облікової картки платника податків:
-до 3-х робочих днів - у разі звернення до податкового органу за місцем проживання;
- до 5-ти робочих днів - у разі звернення до будь-якого податкового органу.

3. Картка платника податків, що засвідчує присвоєння реєстраційного номеру облікової картки платника податків видається за умови пред’явлення податковому органу, до якого подавалась Заява за ф. № 5ДР, паспорта з відміткою про місце реєстрації та, у разі необхідності, документа (довідки) про реєстрацію місця проживання/перебування.

 

                                                           Бердичівська ДПІ  ГУ ДПС у Житомирській області