Голова Швайківської територіальної громади Габріел Мкртчян: «Земельним махінаціям та реалізації шахрайських схем не місце в нашій громаді»

  • 1294

Фото без опису

Прозоріть, законність та гласність – принципи, на яких має базуватися робота голови територіальної громади та його команди, аби приносити максимальну користь людям. Чи важко слідувати обраному шляху? Ні! Якщо ти поважаєш  громаду, яка тобі повірила, і себе, як обраного народом представника.

Ставши головою Швайківської територіальної громади, восени 2020-го розпочав ревізію усіх сфер  та напрямків функціонування і розвитку громади. Насамперед – інвентаризацію землі. Земля – одвічне  багатство українців, національна гордість та святиня. Як говорить народна мудрість, «земля – наша мати, всіх годує». Тож навести лад  у цій сфері – моє пріоритетне завдання. Крім  того, важливий процес і  в рамках реалізації земельної реформи.

Вивчаючи численні документи, нам вдалося з’ясувати, що у 2019-му 24 гектари землі під егідою виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції отримали у власність 12 осіб, які до АТО (ООС) не мають жодного відношення. Ба, більше, вони  не просто встигли отримати ласі гектари, а й продати їх. Повноправним власником земельних наділів у Мирославці та Катеринівці  стала особа з числа цих 12-х. Прізвищ з етичних міркувань називати не буду. Зазначу лише те, що більшість громадян, які отримали землю, є мешканцями Жмеринки. Вони пов'язані між собою: серед них подружні пари, є в переліку і рідній брат прокурора. Загалом особи, що отримали землю в нашій громаді, перебувають у дружніх стосунках з одним із колишніх очільників Бердичівської прокуратури.  А той, слідуючи вчиненим діянням та порушеннями, ймовірно, перебував чи перебуває й досі у приязних стосунках з попереднім головою Швайківської ОТГ.

Хронологія подій була наступною: у листопаді 2019-го одночасно десять осіб написали заяви на виділення земельних ділянок. Звернення  надійшли до Швайківської сільської ради. Прикметно, що крім  заяв жодних підтверджуючих документів нам не вдалося знайти. Мова йде про копію посвідчення учасника бойових дій, паспорта та коду тощо – вони зникли.  Зареєстровані у журналі реєстрації згадані заяви  були заднім числом… через рік. Проте вже в листопаді того ж року відбулася десята сесія сьомого скликання, на якій депутати розглянули питання про надання дозволу на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок комунальної власності учасникам бойових дій. Рішення прийняли, але підписав тодішній голова інший документ, у якому була відсутня фраза «учасникам АТО». Наприкінці червня 2020-го заявники набули права власності на свої земельні наділи, а вже у серпні та жовтні благополучно їх продали…

А що ж учасники бойових дій? Вони де-юре  заслуговують на кращі земельні наділи, а де-факто отримували у нашій громаді або ж відмови, мовляв вільної землі немає, або ж їм надавали землю   у хащах та на болоті. Така земля не те, що не призначена для подальшого обробітку, це прояв зневажливого ставлення до наших захисників, яким ми завдячуємо мирним небом та спокоєм.

Як голова громади запевняю, що жодну земельну махінацію чи корупційну схему більше не вдасться реалізувати  у Швайківській територіальній громаді. Жодну соту землі не отримають ті, хто на це не має права. І хоч ніякого відношення до рішень попередньої влади не маю, але вважаю справою честі виправити вчинене. Швайківська сільська рада позиватиметься до суду, аби правоохоронні органи та суд дали істинну оцінку скоєному і  винні понесли покарання. Я на це щиро сподіваюся та вірю. Зі свого боку докладу максимум зусиль, щоб так і було. Повернені у комунальну власність земельні ділянки отримають ті, хто цього дійсно заслуговує, і в першу чергу – наші захисники.

Хочу звернутися й до тих, кого зачіпають дії нового керівництва Швайківської громади:  правда на нашому боці. Є влучне українське прислів’я: «Де закон – там і захист». Ми захищатимемо права простих  жителів нашої громади, а не лобіюватимемо інтереси сильних світу. Жодні погрози, телефоні дзвінки, передавання і натяки не стануть на шляху у відновленні справедливості та законності.

Габріел Мкртчян,

голова Швайківської територіальної громади

Фото без опису