Габріел Мкртчян: «Вшануймо пам'ять спочилих молитвою та живими квітами»

  • 643

У Світлий Великодній тиждень звертаюсь до Вас, жителів Швайківської територіальної громади, розраховуючи на Вашу мудрість, розуміння та християнську відповідальність. Приєднуюсь до численних звернень старост, представників духовенства та закликаю відмовитись від штучних квітів і вінків на кладовищі.

Екологи б’ють в набат: практика прикрашання могил пластиком несе загрозу всьому живому. За кілька місяців вони втрачають свій вигляд та «прикрашають» територію довкола кладовища. Яри та канави, встелені «мертвими» квітами, не створюючи честі усім нам. Не весь пластик з кладовища потрапляє на сміттєзвалища. Його спалюють, а при спалюванні утворюються діоксин і важкі метали, що небезпечні для здоров'я людини та навколишнього середовища.

Ще у 2008 році Папа Бенедикт XVI зазначив, що екологічні проблеми та загроза для природи виникають там, де бракує віри  в Бога Творця і  «…де ми самі являємося остатньою інстанцією, де все просто належить нам, і ми споживаємо лише для самих себе». Тож замислимось про долю майбутніх поколінь. Принесімо на кладовища живі квіти, які цвістимуть все літо. Воскресіння Христове – свято життя і його символом має стати жива рослина. А найкращим даром для померлих є наша щира молитва та добрі справи.

Габріел Мкртчян,

голова Швайківської територіальної громади