«Приспе день светлаго торжества…» Престольне свято Свято-Миколаївського храму с. Слободище

  • 996

Фото без опису

Двадцять другого травня, коли Православна Церква відзначає перенесення мощей святителя Миколая Чудотворця з Мир Лікійських у м. Барі, Свято-Миколаївський храм с. Слободище відзначив своє перше престольне свято.

У суботу 3-ї седмиці після Пасхи на землю Слободищенську спустилася тиха радість. Вона відчувалася в усьому, розливаючись теплими хвилями у чистому повітрі, торкаючись землі сонячними променями, лунаючи переливами співу птахів і розпускаючись цвітінням яблунь… Красень-храм в обрамленні зелених дерев підносився вгору, зметнувшись у синє небо сяючими куполами…

Взимку, 19-го грудня, в день пам’яті святителя Миколая Чудотворця, архієпископа Мир Лікійських, у споруджуваному Свято-Миколаївському храмі с. Слободище було відслужено першу Божественну Літургію. Навесні, 22-го травня, віруючі зібрались у сільській церкві на перше престольне свято.

Святкову Божественну Літургію очолив благочинний Бердичівського округу архімандрит Варфоломій (Бойков) у співслужінні настоятеля Свято-Миколаївському храму с. Слободище ієрея Віталія Левківського та духовенства благочиння: настоятеля Свято-Михайлівського храму с. Маркуші архімандрита Мануїла (Бицика) і клірика Свято-Миколаївського собору м. Бердичева ієрея Віталія Кльона. За богослужінням молилися голова Швайківської територіальної громади Габріел Мкртчян та староста Слободищенського старостинського округу Роман Кваша. Люди поприходили родинами: батьки і діти, бабусі та дідусі. Світлана Максимець тримала на руках маленьку онуку Мілану: «У нас сьогодні велике свято. Серце радіє! Маємо свій храм, де отримуємо духовну втіху…» Благозвучний спів церковного хору (регент – матушка Світлана Левківська) наповнював слух і тішив серця. Ангельські голоси підносилися під склепіння храму, славлячи Господа… Віруючі молилися за мир в Україні, за здоров’я рідних і лікарів, які рятують людей під час згубної пошесті… Чимало дорослих та маленьких парафіян і гостей із Бердичева й довколишніх сіл приступили до Святих Таїнств Сповіді і Причастя…

Духовенство та віруючі обійшли Хресним ходом навколо храму. На душі було легко і сонячно…

У храмі благочинний Бердичівського округу архімандрит Варфоломій (Бойков) звернувся до всіх словами проповіді: «У день Пасхальної радості ми звершуємо прославлення одного з найбільш шанованого серед святих – Миколая Чудотворця. Ми постійно звертаємося з молитвами до цього угодника Божого і віддаємо йому свою любов…» Отець благочинний спрямував свій погляд у давні часи, розповідаючи про ревне служіння Святителя Миколая Матері Церкві, численні чудеса, які творив за життя, та благодіяння: «Ми називаємо його правилом віри. Святитель Миколай відкрито сповідував істину і ревно захищав її. «Образ лагідності», – співаємо у тропарі свята. Він виявляв любов до ближніх та далеких. Його смирення було проявом віри, якою жив Святитель Миколай. Учитель стриманості… Він не дбав про стяжання благ земних, увесь свій статок роздав бідним. Святитель Миколай дає нам приклад благочестя і вчить нас здійснювати добрі справи, не чекаючи за них винагороди… У цьому селі ми маємо храм Святого Миколая – небесного покровителя, який стоїть перед престолом Божим і невпинно молиться за нас, даючи силу благодаті…» Благочинний Бердичівського округу архімандрит Варфоломій (Бойков) сердечно подякував усім за спільну молитву, а настоятелю храму ієрею Віталію Левківському – за старанні пастирські труди. Слова глибокої поваги адресував турботливому меценату парафії – депутату Бердичівської районної ради, керівнику ПП «Слободище» Олегу Шевчуку, її справжнім друзям-помічникам – голові Швайківської територіальної громади Габріелу Мкртчяну і старості Слободищенського старостинського округу Роману Кваші. Настоятель Свято-Миколаївського храму ієрей Віталій Левківський привітав духовенство, гостей і паству з престольним святом: «Бог чує наші молитви і йде назустріч. Дякуйте Господу за все… В Євангелії пишеться: «Блаженны нищие духом, ибо их есть Царство небесное». Ці слова про тих, хто прагне здобути найважливішу християнську чесноту –  смиренність, хто відкритий для пізнання Бога вірою…»

Церковний староста Людмила Трохимчук, яка стояла біля витоків створення парафії, дякувала всім та кожному за підтримку і допомогу: «Низький уклін вам, дорогі наші жертводавці та благодійники. Бажаю всім здоров’я, людяності і миру. Ми поспішаємо до храму Божого й несемо свої труднощі, печалі, зітхання та радості. Дай Бог, щоб стежка, що веде до храму, розширювалася, щоб якомога більше людей йшли сюди…» Привітав духовенство і православну громаду зі святом староста Слободищенського старостинського округу Роман Кваша: «Будемо дякувати Господу за сонце й небо, за щедрого мецената та небайдужих помічників. В останні роки наше село розвивається і стає ще кращим. Його окраса – Свято-Миколаївський храм. Велика подяка благочинному Бердичівського округу архімандриту Варфоломію (Бойкову) за постійну увагу до потреб парафії, дякуємо нашому настоятелю, мудрому пастирю – отцю Віталію, всім, хто причетний до богоугодної справи, – будівництва храму».

Престольне свято завершилося трапезою і задушевним спілкуванням у теплій родинній атмосфері…

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Пресслужба Бердичівського благочиння