Голова Швайківської територіальної громади Габріел Мкртчян закликає керівників сільськогосподарських підприємств дотримуватись санітарних правил обробітку землі

  • 1012

 

Фото без опису

Де та коли буде здійснений обробіток, повинні інформувати керівники сільськогосподарських підприємств – таку вимогу перед аграріями висуває голова Швайківської територіальної громади Габріел Мкртчян. Зауваження  – цілком логічне, закономірне та зрозуміле. А приводом для нагадування норм закону стала нещодавня скарга жительки села Швайківка щодо погіршення самопочуття внаслідок обробітку полів агрохімікатами. Даний факт послугував приводом для створення комісії, яка надала свою оцінку та рекомендації з даного приводу.

Наперед зауважимо, що жодних офіційних звернень від жителів Швайківської територіальної громади до сільської ради не надходило. Не звертались жителі громади  й до медичних установ. Втім, скарги надійшли до Бердичівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

Тож 1 липня комісія виїхала в село Швайківка та зустрілась з громадянкою, яка скаржилась на погіршення самопочуття, у зв'язку з обробкою сільськогосподарських угідь агрохімікатами. Під час спілкування з жінкою та огляду поля було встановлено, що не дотримано відстані від її будинку до сільськогосподарських угідь. Скаржник просила врахувати цей нюанс й також заздалегідь інформувати її та громаду загалом про майбутню обробку полів.

2 липня відбулось засідання комісії, участь у якому взяли представники сільськогосподарського підприємства. У ході засідання було  з'ясовано: згадані угіддя були оброблені не пестицидами, а мікродобривами, про що свідчить видаткова накладна.

«Наголошую на неухильному дотриманні норм наказу Міністерства охорони здоров'я України, відповідно до якого усі аграрії зобов’язані за три дні до початку робіт повідомити населення про місце і строки використання пестицидів, про заборону здійснювати будь-які сільськогосподарські роботи, випасання худоби на відстані ближче ніж 1 км від місця проведення робіт. Тривалість обмежувальних заходів має становити п’ять днів», - зауважив Габріел Мкртчян.

Сільськогосподарському підприємству рекомендували взяти до уваги інформацію: за державними санітарними правилами транспортування, зберігання і застосування пестицидів у народному господарстві, якщо суб’єкт господарювання має поля на відстані менше ніж 500 м до житлових будинків, то він не може обробляти їх пестицидами за допомогою вентиляторного обприскування; якщо менше як 300 м – не можна використовувати штангове обприскування.

Представники компанії пообіцяли інформувати населення про майбутню обробку полів агрохімікатами як в особистому спілкуванні, так і через засоби масової інформації.  

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису