Культура Швайківської територіальної громади мовить слово

  • 901

Усміхнені та позитивні, творчі та креативні – такі вони працівники сфери культури Швайківської територіальної громади. Вони вміють радувати, дивувати та надихати. Напередодні свята ми поцікавились у наших фей гарного настрою їх баченням майбутнього розвитку сфери культури громади. Які виклики ставлять перед собою наші працівники культури, чого прагнуть та очікують?

Пропонуємо вашій увазі змістовні відповіді на наші питання. Хто зна, можливо, вони стануть своєрідним путівником подальшого розвитку Швайківської громади…

Олена Реготун, завідувач клубу села Райки

Планів на майбутнє вистачає. Хочеться створити клуб «Збережемо планету дітям!». Його учасників навчати  культурі поведінки,  виховувати екосвідомість,  розуміння того, що природу потрібно берегти. Пропоную висаджувати та впорядковувати зелені насадження, облагороджувати прибережні зони біля річки Гнилоп'ять.

Важливо встановити контейнери та привчати людей до того, що сміття треба сортувати (пластик, папір, скло). Доцільно, щоб були і  соціальні контейнери для збору непотрібних речей, які потім можуть використовувати соціально незахищені верстви населення (багатодітні родини, сім'ї, що опинилися в складних життєвих обставинах).

Ще, на мою думку, найкраща інвестиція -  це туризм. Потрібно розробити туристичну карту громади, до якої увійде всім відоме Райковецьке городище та Слободищенський трактат. Гарним екскурсоводом могла б стати вчитель історії Беззубець Наталія Володимирівна. Також  можна започаткувати «Проект швидких перемог», який передбачає організацію виставок дитячої творчості з аукціоном. Започаткувати для збереження здоров'я населення енергійну зарядку з Інною Іщук у парку біля клубу села Райки, щонеділі, о 8-ій ранку. Показ мод юних дизайнерів з екосміття… Ідей вистачає. Бажання їх втілювати в життя теж присутнє. Отож, з Богом.

Ольга Мельничук, бібліотекар села Малосілка

Як працівник культури, вважаю, що розвиток культури у громаді – один  із пріоритетів її розвитку! Можна створити медіагурток, вокальні та танцювальні ансамблі.

Започаткувати свято українського фольклору. Масштабнее святкування  Дня Святого Миколая для малечі громади.

Спільно ми маємо працювати над забезпечення нового сприйняття культури, рівного доступу до культурних послуг, збереження закладів культури.

Надія Вельмик, директор Будинку культури села Швайківка

Швайківський будинок культури, як активний учасник громадського та культурного життя ОТГ, вбачає муйбутнє розвитку культури Швайківської територіальної громади у створенні великого та об'єднаного культурно-мистецького центру творчості та дозвілля громади, де кожен бажаючий житель сіл міг віднайти себе у аматорській діяльності, а професійні працівники допомагали б їм у цьому.

На нашу думку, варто було б утвердити започатковану традицію єдності та співдопомоги клубів та будинків культури громади щодо участі у святах на території сіл ОТГ, з допомогою художніх номерів та творчого потенціалу кожного культурного колективу.

А також варто започаткувати загальні та єдині свята Швайківської територіальної громади, як офіційні, що підтверддували б єдність та потужність нашої ТГ.

Головними викликами розвитку культури громади, ми вважаємо, відсутність зацікавленості та активної участі жителів сіл у різних культурних заходах: починаючи від відвідуваності концертів, закінчуючи виступами та допомогою у проведені свят. Також важливою прогалиною є відсутність повноцінного фінансування, для забезпечення всіх ппотреб у сфері творчості та культурного розвитку.

Але переконані, що старання і зусилля керівництва ОТГ, працівників, її небайдужих жителів змінять ситуацію на краще!

Людмила Олександрович, директор Будинку культури села Слободище

Фактично усі заклади культури  громади потребують ремонтів. Сподіваюсь, що ці питання у ближчій перспективі будуть вирішені. Хочеться, щоб клуби були теплими та комфортними, світлими та сучасними

Цікаво запровадити показ кінофільмів. Наповнити життя в Будинках культури постійним рухом та змістом. Не варто забувати про підвищення професійного рівня працівників, їх постійне навчання та самовдолсконалення.

Галина Єрмоленко, завідувач клубу села Катеринівка

Розвиток культури Швайківської територіальної громади вбачається в покращенні дозвілля, розваг, проведенні художніх виствок, фестивалів, зустрічей з цікавими людьми.  Працівники культури в громаді працюють цікаво та змістовно. На перспективу було б цікаво запровадити проведення зимових фольклорних фестивалів.

Головним викликом рпозвитку культури в громаді є фінансування.  

Олена Куць, директор Будинку культури села Мирославки, Світлана Марченко, художній керівник

Культура в майбутньому

Ми хочем сказати, простими словами

Майбутнє культури, це- ми, разом з Вами!

Майбутнє культури- це музичні програми,

Музеї, арт- центри, веселі забави.

 

Лунають концерти, глядачів повний зал,

Обмежень немає, і оплесків вал!

В будинку культури показують фільми,

Працюють гуртки- іноваційні,

Проводяться виставки, конкурс талантів.

Проходять спектаклі сучасних театрів.

 

В будинок культури приходять усі,

І участь приймають, співають пісні.

Вкладають свій внесок в культуру громади,

У гостях їх бачити завжди ми раді!

 

Також в нас є розвиток фотомистецтва,

Індустрія моди, сучасних розваг.

Такі ми в майбутньому бачим багатства,

Ось так процвітає культура у нас!