Перший рік роботи голови Швайківської територіальної громади – нова віха життя, активні кроки назустріч людям і велика відповідальність

  • 662

Зерно, яке впало у добрий  ґрунт, принесе щедрий  врожай, - слова, що прописані в Біблії, не втрачають актуальності для сьогодення. Приємно, коли  перші кроки, гарні починання втілюються у чудові справи та успішні проєкти. Перший рік роботи для мене, як голови Швайківської територіальної громади,  та для громади загалом відкрив нову сторінку, в яку вписані  активні дії, зрушення, зустрічі, проєкти і перспективи.

 

Що таке дванадцять місяців у житті людини? Це – певний проміжок часу, сповнений злетів і падінь, досягнень та відкриттів. Що означає  рік для громади? Це можливість завершити давно розпочате та приступити до  нового. Це шанс розвиватися, досягати, реалізувати бажане і намітити план майбутніх справ. За активного підходу до роботи та максимальної самовіддачі, якими вирізняється наша команда, перелік добрих починань і реалізованих проєктів у громаді зростає. За кожним із них – суттєві зміни, які відчули мешканці Швайківської ТГ, про які й піде мова далі.

Як єдиний та злагоджений організм, діє депутатський корпус Швайківської сільської ради. Поповнившись у листопаді 2021 року трьома новими депутатами: Наталією Мороз, Ольгою Мельничук та Артемом Мкртчяном, сільська рада працює активно й наполегливо, відкрито і прозоро.

Першочерговими питаннями, що виносяться на розгляд постійних комісій, сесій та виконавчого комітету є питання соціально-економічного розвитку та благоустрою підлеглих сіл територіальної громади.

В 2021 році відбулося 16 пленарних засідань сесій, на яких прийнято 359 рішень.  Активно працював у звітному періоді і виконавчий комітет сільської ради. Проведено 22 засідання, на яких прийнято 137 рішень.

На сесіях сільської ради в 2021 році  розроблено та затверджено 25 Програм, відповідно до яких працює сільська рада.

Усі питання проходять детальне опрацювання на депутатських комісіях. Будучи однією згуртованою командою, сільська рада приймає зважені та справедливі рішення на користь людей та їх добробуту.

Прозорість і відкритість – наш стиль роботи. Протягом звітного періоду опрацьовано та надано відповіді на 625 звернень. Здійснено 902 прийоми громадян.

Продуктивною у данному напрямку є діяльність загального відділу сільської ради. Протягом січня-листопада  зареєстровано та забезпечено облік за дотриманням встановлених термінів розгляду 3408 документів вхідної кореспонденції. Відправлено виконавцями 1368 документів вихідної кореспонденції.

Протягом  року проводилися підготовка клопотань, позовних заяв, скарг, листів і представлення у встановленому законодавством порядку інтересів сільської ради в судах та інших органах.

Забезпечено участь в якості представників інтересів сільської ради у 41 судовому засіданні, згідно з якими прийнято 29 судових рішення.

 

Мовою цифр про життя громади

Стабільність та економічний розвиток територіальної громади передусім залежать від наповнення бюджету. Правильно сформований бюджет – запорука процвітання громади. Над цим питанням працює професійна команда наших фінансистів, які в дохідній та видатковій частинах бюджету розуміються краще, ніж будь-хто.

А тепер мовою цифр. Можливо, для когось і не зовсім зрозумілих, але потрібних та значущих. За 11 місяців поточного року  фактичні надходження сільського бюджету становлять разом 38 841,9 тис. грн, в тому числі загального фонду – 38 008, 9 тис. грн, з яких  власні надходження загального фонду місцевих бюджетів забезпечено на 19863,4 тис. грн, що становить 103,1% до затверджених  планових показників, або отримано понад плану 592,0 тис. грн. Фактичні надходження до дохідної частини загального фонду сільського бюджету громади за звітний період більші фактичних надходжень за 2020 рік на 5034,5 тис. грн або на 25,3%.

Загальна сума надходжень спеціального фонду сільського бюджету у звітному періоді  – 833,0 тис. грн, що становить 101,6 % до уточнених планових показників.

В звітному періоді з  державного  бюджету  отримано:

  • освітню субвенцію – 13158,6 тис. грн;
  • субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій –  1037,0 тис. грн.

Сільським бюджетом Швайківської ТГ забезпечено виконання затверджених планових показників за 11 місяців  2021 року на 103,1 %. Понад план бюджетом отримано 592,0  тис. грн. 

Найбільшу питому вагу у надходженнях  бюджету загального фонду становлять податок та збір на доходи з фізичних осіб і займають 51,8%. За 11 місяців  2021 року до сільського бюджету Швайківської ТГ надійшло  10309,8 тис. грн даного податку. Найбільшими платниками відповідного податку є: відділ освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради (1610,8 тис. грн), ДУ «Райківська виправна колонія № 73» (920,4 тис. грн), ПП «Слободище» (477,7 тис. грн).

Орендна плата з юридичних осіб є одним із основних платежів сільського бюджету і займає 16,3% від загальної суми надходжень.

Найбільшими  платниками  по орендній платі з юридичних осіб у 2021 році  є такі підприємства:  ТОВ «Райківський гранітний кар’єр» – 1484,4  тис. грн,  ФГ «Агро Сервіс Плюс» – 277,3 тис. грн,  ТОВ «Омега Агро» – 250,0 тис. грн; ПП «Слободище» - 274,2 тис. грн.

Бюджет також наповнюється єдиним податком із сільськогосподарських товаровиробників та фізичних осіб.  Найбільшими  платниками єдиного податку з сільськогосподарських товаровиробників у 2021 році є: ТОВ «Райки-Агроплюс» - 477,7 тис. грн, ПП «Слободище» - 468,1 тис. грн, ТОВ «Дружба 2020» - 283,9 тис. грн.

Платниками єдиного податку з фізичних осіб є ФОП «Боцян С.М.» -  363,4 тис. грн; ФОП «Стороженко С.П.» - 128,3 тис. грн; ФОП «Михайлюк М.С.» - 118,7 тис. грн.

За 11 місяців поточного року бюджет також поповнився  коштами від проведення реєстраційних дій державних реєстраторів в сумі 2 213,2 тис. грн, а саме:

  • адміністративний збір за проведення державної реєстрації юридичних осіб,  фізичних осіб – підприємців та громадських формувань – 80, 6 тис. грн;
  • плата за надання інших адміністративних послуг – 146,1 тис. грн;
  • адміністративний збір за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень – 1 984,3 тис. грн;
  • плата за скорочення термінів надання послуг у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, а також плата за надання інших платних послуг, пов’язаних із такою державною реєстрацією – 2, 2 тис. грн.

 

Освіта – галузь пріоритетна

Освіта – сфера суспільного життя, яка потребує особливої уваги та підтримки. Що може бути важливішим, ніж розвиток і благополуччя наших дітей. З початку каденції мною було взято курс на суттєві зміни та реформування галузі, зміцнення матеріально-технічної бази і втілення в життя важливих інфраструктурних проєктів.

Справжньою перлиною та суттєвим досягненням нашої громади стало відкриття закладу дошкільної освіти «Сонечко», що в  селі Слободище.

Загалом садочок  будувався понад 30 років. Тривалий час будівля  стояла пусткою та знаходилась у непридатному стані. Починаючи з 2010-го, місцева влада намагалась її відремонтувати, проте через відсутність коштів роботи з відновлення закладу  просувалися досить повільно. Об’єкт постійно «заморожували»…  Участь у Програмі Президента України «Велике будівництво» подарувала закладу нове життя та дорогоцінний шанс стати улюбленим місцем для малечі й окрасою територіальної громади.  Проєкт вдалося реалізувати за підтримки народного депутата України Богдана Кицака, голови Житомирської обласної державної адміністрації Віталія Бунечка та завдяки нашій злагодженій командній роботі, ініціативі і наполегливості. Правду ж кажуть: дорогу здолає той, хто йде.

На здійснення реконструкції закладу дошкільної освіти було спрямовано 9463,8 тис. грн, із них кошти державного бюджету – 7953, 6 тис. грн, місцевого – 1510,3 тис. грн. Садочок побудовано за усіма сучасними вимогами. Згідно з проєктом виконано ремонт внутрішніх приміщень, утеплення та оздоблення фасадів, роботи з облаштування нової їдальні, заміну даху і будівництво нової котельні з сучасною системою опалення. Закуплено нові меблі та обладнання для харчоблоку. Придбано і встановлено дитячий майданчик.

Свою частку у завершення  реконструкції внесли підприємці громади, які придбали посуд, комплекти постільної білизни, необхідні побутові прилади.

У садочку працюватиме дві групи на 28 дошкільнят. Буде створено 12 робочих місць для вихователів, нянь та іншого персоналу.

Протягом 2021 року за кошти місцевого бюджету було здійснено цілий ряд поточних та капітальних ремонтів закладів освіти, вжито різних заходів для покращення матеріально-технічної бази. За кошти громади здійснено закупівлю сучасних комп’ютерів для потреб закладів освіти (18 штук на суму 199,4 тис. грн). Придбано нові промислові електроплити в Мирославський ЗЗСО І-ІІІ ступеня та ЗДО «Віночок» на суму 44,9 тис. грн. Проведено  капітальний ремонт приміщення харчоблоку ЗДО «Дзвіночок» на суму  110,1 тис. грн та оновлено технологічне обладнання. Здійснено ремонт заднього моста шкільного автобуса «Еталон» на суму 45, 0 тис. грн. Придбано обладнання, інвентар,  електроінструменти та мотокоси  для закладів освіти на суму 113, 2 тис. грн.

Проведено промивку системи опалення в Мирославському ЗЗСО І-ІІІ ступеня ім. О.І. Онишка на суму 131, 1 тис. грн. Виконано роботи з відновлення туалету персоналу харчоблоку та каналізації в Швайківському ЗЗСО І-ІІІ ступенів на суму 23, 0 тис. грн з виконанням усіх вимог доступності. Облаштовано інклюзивний куточок в ЗДО «Дзвіночок»  на суму 4, 4 тис грн.

Введено посади асистента вихователя (2 ставки) в ЗДО «Дзвіночок» та ЗДО «Віночок». Придбано лінолеум для заміни покриття підлоги в класі Райківського ЗЗСО І-ІІ ступенів на суму 5,0 тис. грн, LED-лампи для закладів освіти на суму 2,9 тис грн., пожежні щити та інвентар на суму 10, 9 тис. грн. Здійснено технічний огляд і перезарядку вогнегасників закладів освіти на суму 6,1 тис. грн., ремонт блискавкозахисту Мирославського ЗЗСО І-ІІІ ступеня  ім. О.І. Онишка на суму 25, 0 тис грн.

Оновлено меблі методичного кабінету Мирославського ЗЗСО І-ІІІ ступеня  ім. О.І. Онишка на суму 21, 6 тис. грн. Здійснено заміну дерев’яної підлоги майстерні на бетонне покриття в  Мирославському ЗЗСО І-ІІІ ступеня  ім. О.І. Онишка на суму 48, 4 тис. грн.

Забезпечено котельні закладів освіти твердим паливом (дрова) відповідно до потреби в об’ємі   183 м куб. на суму 95, 4 тис. грн. Деревина паливна була заготовлена та території громади. Організовано харчування вихованців ЗДО, учнів 1-4 класів та пільгових категорій у закладах освіти на суму 238, 1 тис. грн.

Завжди тримаємо руку на пульсі у вирішенні поточних проблем закладів загальної та дошкільної освіти, оперативно реагуємо,

 

Медицина – здоров'я громади

Забезпечення мешканців громади якісною та доступною медициною – понад усе. Протягом цього року ми зуміли багато встигнути і досягти. Насамперед – створити власне Комунальне некомерційне підприємство «Швайківський Центр первинної медико-санітарної допомоги». Отримати ліцензію на надання медичних послуг та поступово вливатися до системи електронної медицини. Розпочато процес переукладання декларацій із сімейним лікарем, лікарем-терапевтом та лікарем-педіатром Швайківського ПМСД.

Виконані необхідні роботи щодо доступності будівель амбулаторії сімейної медицини села Мирославка та ФАПів громади для осіб з обмеженими можливостями. Ми йдемо в ногу з часом. Тож створення рівних можливостей для усіх мешканців громади – наш пріоритет.

Працюємо і над поліпшенням умов для надання медичних послуг. Зокрема, було відремонтовано водогони в амбулаторії сімейної медицини села Мирославка та фельдшерсько-акушерському пункті села Слободище.

Медицина Швайківської територіальної громади стала ближчою до  людей. Приємно, що мешканці громади довіряють нашим лікарям  найцінніше – своє здоров'я.

Влада підтримуватиме медицину на шляху її розвитку та вдосконалення. Нині ми робимо перші суттєві кроки, проте маємо амбітні плани і реальні цілі щодо покращення медичного обслуговування жителів громади.  

 

Благоустрій – обличчя громади

Санітарний стан та благоустрій територій – візитівка кожної територіальної громади. З настанням весни і теплої погоди в усіх населених пунктах Швайківської ТГ було розпочато прибирання та впорядкування територій.

Території поряд з адмінбудівлями, вулиці, лісосмуги, прибережні зони, кладовища – фронт робіт із благоустрою досить широкий та різноманітний. Спільними зусиллями небайдужих й активних мешканців на чолі зі старостами вдалося навести лад та порядок, про що неодноразово повідомлялося на сторінках соціальної мережі Фейсбук і на офіційному сайті сільської ради.

Проведено заходи з благоустрою на території кладовищ, з підгортання сміттєзвалищ та видалення аварійних, сухостійких і фаутних дерев у населених пунктах по всій Швайківській територіальній громаді на загальну суму 269, 4 тис. грн.

Проведено обвалування п’яти сміттєзвалищ. Підготовлено паспорти сміттєзвалищ у чотирьох старостинських округах. Здійснено обстеження зелених насаджень та складено відповідні акти на видалення.

Вуличне освітлення – важлива складова комфорту та безпеки жителів громади. Тож протягом 2021-го здійснено електромонтажні роботи з поточного ремонту вуличного освітлення по Райківському, Мирославському (Демчин), Слободищенському, Малосілківському (Берізки) старостинських округах та в селах Швайківка і Катеринівка на загальну суму 132, 4 тис. грн.

Ремонт доріг – пріоритетний напрямок роботи нашої територіальної громади. Масштабний проєкт із вирівнювання ґрунтових доріг із додатковим підсипанням нового матеріалу здійснено в усіх селах громади. Грейдерування  значно покращило стан вулиць, які стали  не лише рівними, а й отримали тверде покриття. У селі Слободище – це вулиці Коденка та Слобідка, у Райках – вулиці Миру, Поперечна, у Швайківці – Нижня Загребля, Зашвай, у Малосілці – Квітнева, Верхня Верховина, Шевченка, Польова, у селі Демчин – вулиці Шевченка та Горячого. Загальна протяжність відремонтованих доріг становить понад 20 кілометрів. Поточний ремонт доріг у всій Швайківській територіальній громаді виконано на загальну суму 462, 6 тис. грн.

Важливо відзначити значний  внесок підприємців Артема Мкртчяна та Андрія Кирюшенка, за сприяння та фінансової підтримки яких було здійснено поточний ремонт дороги у напрямку Райки-Швайківка. Дана ділянка дороги не перебує на обслуговуванні громади. Та  по ній курсує наш транспорт, тож спокійно спостерігати за її руйнуванням ми не маємо права. Тож дякуємо нашим підприємцям за допомогу.  

Завдяки Програмі Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво» вдалося відремонтувати дорогу Мирославка–Малосілка через Демчин. Нині тут якісне асфальтне покриття, упорядковані газони, нічні світильники. Відремонтований автошлях сприяв тому, що в селах поступово відновилися пасажирські перевезення. Як відомо, комфортне транспортне сполучення – важливий фактор, що впливає на інвестиційну привабливість громади та регіону загалом. Вірю, що нова дорога принесе позитивні зміни у розвиток територіальної громади.

Черговий важливий проєкт, яку нам вдалося втілити в життя,  – встановлення  інформаційних  знаків. Такі конструкції при в'їзді в села Мирославка, Демчин, Райки, Швайківка, Слободище, Малосілка та Катеринівка є не лише естетично привабливими елементами, а й інформаційно-просвітницькими. З бюджету сільської ради на дані цілі було спрямовано 269, 4 тис. грн.

 

Створення якісного дитячого та спортивного простору

Важливу роль у розвитку дитини відіграє те місце, де вона проводить своє дозвілля. Щоб малечі було що згадати, потрібно створити їй якісний та змістовний простір для ігор і спілкування. Ним цілком можуть слугувати дитячі майданчики  та спортивні комплекси. Радію, що протягом 2021-го було встановлено дитячі майданчики в селах Демчин (61, 1 тис. грн) та Малосілка (79, 9 тис. грн). 

Розумію, що дитячий майданчик – простір, де малеча пізнає світ і всебічно розвиває уяву та фантазію. Тут отримує можливості гратися, дружити, спілкуватися, здобувати нові навички і знаходити друзів. Тож працюватимемо у даному напрямку й далі.

Вважаю за доцільне нагадати, що за кошти підприємця Артема Мкртчяна у селі Райки встановлено сучасний дитячий майданчик. А ще у центрі села за сприяння мецената будується парк, аналогів якому годі й шукати. Переконаний, він стане яскравим пунктом на мапі туристичного маршруту не лише Бердичівського району, а області зокрема. 

Приємно відзначити, що незабаром у селі Мирославка з’явиться осередок здорового способу життя. На території Мирославського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ст. ім. І. О. Онишка завершено  будівництво сучасного і багатофункціонального спортивного майданчика. Подія стала можливою за сприяння народного депутата України Богдана Кицака.

Проєкт реалізується за рахунок коштів державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Після проведеного тендеру остаточна сума робіт складає 2,1 млн грн. Футбольне поле зі штучним покриттям, вуличні тренажери, освітлення, місця для глядачів – спортивних майданчиків такого рівня та наповнення годі й шукати. І він у нас, адже ми цього прагнемо і крок за кроком рухаємося до своєї мети.

 

Земельні питання

В умовах впровадження земельної реформи важливий напрямок у роботі сільської ради займають земельні відносини. Протягом січня–жовтня 2021 року сільською радою було прийнято 806 заяв від громадян. Проведено шість земельних комісій. Здійснено 45 виїздів із вирішення спірних питань громадян.

За звітний період Швайківською сільською радою було укладено 23 договори оренди землі.

Подано позов і виграно справу про стягнення заборгованості з орендної плати та розірвання договору з ТОВ «ІВПАТ-АГРО» і повернуто в громаду 106,8092 га земельної ділянки.

Нам вдалося досягти, аби було розпочате кримінальне провадження щодо незаконного привласнення 24 га землі у селі Мирославка. Доводиться постійно  тримати руку на пульсі, щоб злодіяння не стали об’єктом забуття та архіву. Для нас принципово важливо, аби винні понесли справедливе покарання. Тим паче, що причетними до вчинення злочину є родичі колишнього працівника бердичівської прокуратури. Тож справа набула неабиякого резонансу. Громада чекає на результати досудового розслідування, про які ми обов’язково поінформуємо.

Співпраця з підприємцями

У житті громади, так само як і в житті людини, важливо мати гідних друзів, які підставляють своє плече, допоможуть порадою, підтримають. Тішить, що Швайківська ТГ таких людей має. Це – наші підприємці, які словом і ділом вболівають за життя громади. Спільно ми творимо наше сьогодення та успішне майбутнє.

Від усієї громади адресую слова щирої вдячності директору ПП «Слободище» Олегу Шевчуку, який постійно дбає про благоустрій села. У скарбничку добрих справ Олега Шевчука можемо сміливо зарахувати встановлення  автобусної зупинки у центрі села, постійну підтримку Слободищенської гімназії та сприяння у відкритті закладу дошкільної освіти «Сонечко».

Свою частку у наближення часу відкриття дитячого садочку вніс підприємець Микола Довгалюк, який закупив постіль у ЗДО та постійно допомагає школі.

Підтримку громада відчуває від ТОВ «Зелений Вал». Підприємство допомогло у придбанні штор у клуб села Катеринівка. Юрій Міненко (ТОВ «Агропрогрес») та Василь Любченко (ФГ «Гончаренко») оновили меблі в будівлі адміністративного центру громади. Допомагають громаді підприємці Олексій Прокопенко та Галина Стельмах.

Не зайвим буде знову згадати про ТОВ «Райківський гранітний кар’єр» та його директора Андрія Кирюшенка, який допоміг з поточним й таким необхідним ремонтом асфальтного покриття. А також придбав пральну машинку у заклад дошкільної освіти «Сонечко».

Справжнім другом для жителів села Райки є підприємець Артем Мкртчян, який постійно підтримує громаду. За сприяння підприємця нещодавно у сільській церкві було встановлено кондиціонер. У центрі села яскраво майорить дитячий майданчик, встановлений Артемом Мкртчяном. За кошти мецената у Райках будується великий парк.

Не лишаються осторонь життя громади підприємці Віталій Левицький (ПП «Надія») та Вальтер Чедия (ТОВ «Агроінвестконтакт»). Також варто згадати про ТОВ «Дружба-2020», «Малосілка-Агро», «Талант клуб» та їх благодійну допомогу на ремонт і відновлення клубу в селі Малосілка, встановлення у закладі системи опалення.

Не зайвим буде згадати про підтримку ТОВ «ІНТЕРСКАЛІТ УА» та подякувати його директорці Олесі Козаковій за допомогу та надання подушок і ковдр для ЗДО «Сонечко». Спасибі  за активну позицію та спонсорську допомогу депутатам сільської ради Сергію Нецевичу та Андрію Кудинському.

Дякуємо усім підприємцям, нашим платникам податків за те, що беруть активну участь у житті громади. Підтримують проведення культурно-масових заходів та добрих ініціатив. Спасибі за новорічні подарунки нашим дітям! Разом – ми сила! Закликаю тих, хто стояв осторонь долучатись та брати активну участь у соціальному житті громади.

Соціальний захист населення

Соціальний захист та захист прав дітей – що може бути важливішим для влади, ніж підтримка, допомога та захист тих, хто цього дійсно потребує.

А тепер – про деякі важливі факти і цифри з життя Швайківської ТГ.  Впродовж 2021 року за різними видами державних допомог звернулося 438 жителів громади. Заяви на призначення усіх видів державних допомог приймаються спеціалістами відділу на віддалених робочих місцях. «Фронт-офіси» функціонують у селах Швайківка та Мирославка.

Станом на 1 листопада 2021 року субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, твердого палива та скрапленого газу отримують 390 домогосподарств. Середній розмір субсидії  на житлово-комунальні послуги становить 1720,0 грн, на тверде паливо та скраплений газ середній розмір субсидії становить 2300,0 грн. В середньому житлові субсидії отримують 25 % сімей громади  або кожна 4 сім’я.

За 2021 рік було розглянуто документи з надання матеріальної допомоги на виконання сільської програми «Турбота», оформлено протоколи та надано відповіді на 23 заяв, з яких 20 заяв – від мешканців Швайківської сільської ради, та було здійснено виплати бухгалтерією Швайківської сільської ради різних видів соціальних допомог на 79,4 тис. грн, а саме:

- придбано подарункових наборів для ветеранів війни, сувенірних наборів для ювілярів, для дітей (308 шт.) на суму  49, 6 тис. грн;

- надано матеріальну допомогу на: лікування громадян, які потребували високовартісного лікування (16 чоловік) на суму  20, 8 тис. грн; у зв’язку з пожежою (2 чоловік) на суму  6,0 тис. грн; придбання будівельних матеріалів у звязку з пожежою (1 чоловік) на суму  2,0 тис. грн; на підключення мережі Інтернет (1 чоловік) на суму  1,0 тис. грн.

Станом на 1 листопада 2021 року на первинному обліку в службі у справах дітей перебуває 14 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них під опікою знаходяться 12 дітей, в прийомній сім’ї – 2 дитини.

Проводиться робота щодо реалізації права дитини, яка втратила батьків, на виховання в іншій сім’ї. Показник влаштування дітей у сімейні форми виховання в Швайківській сільській раді складає 100%. Обласний складає 93,8%.

На території сільської ради проживає 3 сім’ї, які виховують усиновлених дітей.

Всі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які проживають у сільській громаді, перебувають на контролі служби у справах дітей: перевіряються умови їх проживання та щорічно складаються звіти про стан утримання, навчання та виховання кожної дитини.

На обліку в службі у справах дітей перебуває 17 дітей, які знаходяться у складних життєвих обставинах, які проживають в сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків. Усі діти були поставлені на облік протягом 2021 року.

Активізовано профілактичну роботу з «кризовими» сім’ями, забезпечено систематичну перевірку умов проживання та виховання в них дітей.

З метою надання всебічної соціальної підтримки мешканцям Швайківської територіальної громади, надання якісних соціальних послуг згідно з державними стандартами на території Швайківської громади функціонує КУ «Центр соціального обслуговуваня (надання соціальних послуг)».

В установі працює 6 соціальних робітників. На обслуговуванні в Центрі перебуває 51 особа похилого віку. Надаються послуги згідно з Законом України «Про соціальні послуги» за рахунок бюджетних коштів та рахунок отримувача соціальних послуг.

Власні надходження від платних послуг за 2021 рік складають 12, 0 тис. грн. За ці кошти було придбано 6 пар гумових чобіт, 6 гумових плащів-дощовиків та 2 велосипеди для соціальних робітників.

Зокрема, до Дня осіб похилого віку було підготовлено подання та забезпечено продуктами харчування (51 набір) одиноких людей та людей похилого віку, які перебувають на обслуговуванні в установі.

Забезпечено продуктами харчування з нагоди Дня людей з інвалідністю 8 осіб даної категорії.

Протягом 2021 року, за рішенням комісії з питань захисту прав дитини Швайківської сільскої ради, поставлено на облік 20 сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах, в яких виховується 64 дитини. Здійснюються щотижневі візити в дані родини. Тричі цим категоріям населення було надано гуманітарну допомогу у вигляді одягу та взуття. Забезпечено шкільним приладдям до навчального року 5 дітей із 3-ох родин, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Неодноразово установа зверталася до різних волонтерів, благодійних й громадських  організацій, фондів задля отримання благодійної  допомоги.  З даними організаціями були підписані Меморандуми про співпрацю.

 

Культура – душа громади

Культура – життєва сила суспільства та основа мирного життя. Саме вона робить людину особистістю, збагачує духовний світ, наповнює знаннями. Ця сфера у житті  Швайківської ТГ займає важливу нішу, адже сталий розвиток громади і культури – взаємопов’язані процеси.

Протягом цього року ми зуміли багато встигнути та досягти. Серед найбільш масштабного – реставрація клубу села Катеринівка і ремонті роботи частини будівлі Будинку культури села Малосілка з встановленням опалення. За кошти сільського бюджету здійснено капітальний ремонт фасаду Будинку культури села Швайківка. Постійно зміцнюється матеріально-технічна база закладів культури.  Зокрема, було придбано та встановлено кондиціонери у клуб села Райки, нові секційні стільці в Будинку культури села Малосілка.

Протягом 2021-го року на теренах Швайківської громади були проведені численні заходи. Через карантинні обмеження частина з них  пройшла в онлайн-площині. Жителі громади є активними користувачами соціальних мереж, тож залюбки долучаються до різноманітних флешмобів та конкурсів. Звісно, що не лише в онлайн-режимі, а й реальними заходами, душевними зустрічами  та спілкуванням був наповнений цей рік. Жодне державне свято, пам’ятна чи знаменна дата не пройшли поза увагою наших творців гарного настрою. А таких заходів лічити не перелічити. Це і святкування Різдвяно-Новорічних дійств із колядками та щедрівками, заходи з нагоди Дня Соборності України, Свята Весни, Краси та Жінки, Великодня, Дня пам'яті та примирення, Дня Перемоги, Дня матері, Дня вишиванки, Дня захисту дітей, Дня Конституції, Івана Купала і Дня Незалежності України. У калейдоскопі яскравих подій – Дні села і безліч цікавих програм та непересічних дат. Креативно, сучасно та душевно наші працівниці культури підходили до будь-якого заходу. Були активними учасниками великих районних заходів.

 

«Людина приходить у свій Божий, щоб залишити слід по  собі вічний», – свого часу мудро сказав видатний український педагог Василь Сухомлинський. Доречною є ця фраза не лише у контексті виховання підростаючого покоління, а й особистісного розвитку та зростання кожного з нас. У прагненні ставати кращими і змінювати довколишній світ. Упевнений, у цьому напрямку нам вдалося багато досягти і реалізувати. А більш промовисто, ніж прописані слова, скажуть відгуки людей та їх оцінка нашої роботи. Користуючись нагодою, хочу подякувати тим, хто був поряд, із ким пліч-о-пліч ми працювали, змінювали, досягали, вболівали і раділи. Дякую своїм заступникам, старостам сіл, начальникам відділів та всьому апарату Швайківської сільської ради, депутатському корпусу, виконавчому комітету, підприємцям та меценатам  за роботу, розуміння та підтримку. Далі буде…

 

Габріел Мкртчян, голова Швайківської територіальної громади

Грудень, 2021 року