Бойовий медик із Сполучених Штатів Америки Джеймс Вайлі навчав алгоритмам надання домедичної допомоги працівників Швайківської сільської ради

  • 1050

Фото без опису

В умовах повномасштабної війни особливо цінними є знання та навички, які допомагають зберегти життя. Як діяти у надзвичайних ситуаціях та допомогти потерпілим, навчали працівників Швайківської сільської ради бойовий медики із Сполучених Штатів Америки Джеймс Вайлі, випускник Бердичівського медичного фахового коледжу Роман Семенюк та волонтер Олександра Качур. Разом вони представляють  Центральний гуманітарний штаб Бердичева, за сприяння якого проходять тренінги з надання домедичної допомоги, що збирають небайдужих та активних слухачів.

У Швайківську громаду волонтери прибули на запрошення голови громади Габріела Мкртчяна та начальника відділу освіти, молоді та спорту Жанни Карпенко. Учасниками тренінгу стали працівники закладів освіти, медицини та культури.

«MARCH» - послідовний перелік найважливіших дій щодо допомоги постраждалим, принципи якого розкрили волонтери. Джеймс Вайлі наголосив, що даний алгоритм побудований на підтримці життєво важливих функцій організму, як дихання та кровообіг. Що стосується кровообігу, то зупинка кровотечі – одне з першочергових завдань при пораненні. При цьому важливо правильно, якісно та ефективно використовувати турнікети та джгути.  Як це робити, волонтери продемонстрували.

А тепер більш детально про «MARCH» . Алгоритм містить послідовні пункти, серед яких: Massive bleeding (масивна кровотеча) – зупинка кровотечі, що загрожує життю;   Airways (дихальні шляхи) – забезпечення прохідності дихальних шляхів;   Respiration (дихання) – закриття всіх закритих ран грудної клітки;  Circulation (циркуляція) – повний огляд пораненого, зупинка кровотеч, діагностика шоку;  Head injury / Hypothermia (черепно-мозкова травма/гіпотермія) – виявлення травми голови/запобігання переохолоджень. Волонтери не лише розповідали про даний алгоритм, а й показували, як правильно втілювати в життя основні його принципи.

Від теорії до практики.  Кожен з учасників тренінгу закріпив навички накладання турнікетів на кінцівки, тренуючись зупиняти кровотечу собі та своєму сусіду. Окрім зупинки кровотечі присутні зуміли на практиці застосувати даний алгоритм, допомагаючи «уявному» постраждалому. Алгоритм навчає надати допомогу до приїзду медиків та зберегти людські життя.

Знання, що рятують життя  - саме так можна охарактеризувати інформацію, яку отримали учасники тренінгу. «Цікаво, корисно та практично – дякуємо за знання та практичні навички. Сподіваємось, що вони нам не знадобляться у житті, але ми живемо у час війни, тож знати принципи надання домедичної допомоги необхідно кожному», - наголосила начальниця відділу освіти, молоді та спорту Жанна Карпенко. 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису