Актуальна інформація від бердичівських податківців

  • 110

Фото без опису

З 1 квітня 2023 року діють нові правила заповнення платіжок для сплати податків та єдиного внеску

Бердичівська ДПІ повідомляє, що відповідно до Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення затвердженого Наказом Міністерства фінансів від 22.03.2023 р. №148 з 1 квітня 2023 року діють нові правила заповнення платіжок для сплати податків та єдиного внеску.

Цим наказом передбачено, що платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску з 01 липня 2023 року використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов'язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису». Це не стосується платників єдиного рахунку.

Поряд з цим, одночасно для всіх платників запроваджено перехідний період, який надає можливість до 01 липня 2023 року при сплаті податків, зборів, єдиного внеску використовувати і старий формат реквізиту «Призначення платежу».

                                                                    

Доходи, отримані від надання житла в оренду фізичним особам, громадяни мають задекларувати до 1 травня

Бердичівська ДПІ нагадує громадянам, що триває кампанія декларування доходів, отриманих у 2022 році. В рамках цієї кампанії громадяни, які здають в оренду житлову чи іншу нерухомість або рухоме майно, зобов’язані задекларувати отримані доходи. 

Так, відповідно до статті 164 Податкового кодексу України декларуванню підлягають доходи, отримані фізичними особами від надання в оренду квартир, будинків, гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок. Якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або фізична особа – підприємець, то податковим агентом є орендар. Податковий агент зобов’язаний утримувати та перераховувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотків. Якщо житлову нерухомість орендує фізична особа, то податок на доходи фізичних осіб та військовий збір має сплачувати фізична особа - власник майна. 

Нормами Податкового кодексу України передбачено, що громадяни, які зобов’язані задекларувати доходи, отримані у 2022 році, подають податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня 2023 року.

Зветаємо увагу, що подати декларацію можна за допомогою електронного сервісу «Електронний кабінет». Скористатись зазначеним сервісом зможуть фізичні особи, які мають особистий кваліфікований електронний підпис.  

Для спрощення процедури декларування доходів для громадян Державною податковою службою України запроваджено новий сервіс – предзаповнення декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), який доступний в Електронному кабінеті.

                                                                   

 

 

Подання декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді

Бердичівська ДПІ нагадує, що подати декларацію про майновий стан і доходи, отримані протягом 2022 року (далі - декларація) в електронній формі можна скориставшись приватною частиною сервісу - Електронний кабінет (cabinet.tax.gov.ua). 

У режимі «ЕК для громадян» електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у тому числі для використання права на податкову знижку.  

При складанні декларації в Електронному кабінеті здійснюється  часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному  реєстрі фізичних осіб, та відомостей про об'єкти нерухомого чи рухомого майна. 

Використання  цього електронного сервісу: 

скорочує час і витрати при поданні декларації; 

мінімізує помилки при заповненні декларації; 

надає можливість  подання  копій первинних документів як додаток до  декларації  в онлайн-режимі. 

                                         

                                                           Бердичівська ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області