Сплата земельного податку: хто має право на пільгу?

  • 238

Фото без опису

Бердичівський відділ податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Житомирській області повідомляє, що відповідно ст. 281 Податкового кодексу України № 2755-VI від 02.12.2010 року зі змінами та доповненнями від сплати земельного податку звільняються:

  • Особи з інвалідністю першої та другої групи;
  • Фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • Пенсіонери (за віком);
  • Ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • Фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Якщо фізична особа, яка має право на пільгу по земельному податку з фізичних осіб, станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги. Пільга починає застосовуватись з базового (звітного)  періоду, в якому подано таку заяву.

Якщо фізична особа подає письмову заяву про застосовування пільги після 1 травня, пільга починає діяти застосовуватись до обраних земельних ділянок з наступного року.

Якщо фізична особа протягом календарного року набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки  одного виду використання, така особа подає заяву про застосування пільги протягом 30 календарних днів з дня набуття права на пільгу  та/або права власності. Пільга починає застосовуватись з місяця подання нової заяви про застосування пільги.

У разі недотримання фізичною особою вищевказаних вимог пільга починає застосуватись наступного року.

З метою належного контролю за повнотою нарахування та сплати плати за землю просимо надати перелік платників земельного податку для проведення звірки даних щодо:

  • Розміру площ та кількості земельних  ділянок, що перебувають у власності та/або користуванні платниками податку;
  • Права користування пільгою зі сплати податку з урахуванням положень пунктів 281.4 та 281.5 Податкового кодексу України № 2755- VI від 02.12.2010 року;
  • Кадастрових номерів земельних ділянок;
  • Адреси земельних ділянок.

Бердичівський відділ податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок просить надати інформацію за адресою: 13312, Житомирська область, місто Бердичів, вулиця Богдана Хмельницького, буд. 24-а або на електронну адресу: zt.official@tax.gov.ua.