Чергова перемога Швайківської сільської ради в суді: земельні ділянки водного фонду та водні об’єкти повернуто у комунальну власність громади

  • 297

Фото без опису

Пошук істини нерідко приводить нас до вирішення тих чи інших питань  у судовому порядку. А кожна перемога вселяє віру у законність та справедливість, якої нам часто не вистачає у повсякденному житті. Чергова виграшна справа потрапила до скарбниці перемог Швайківської територіальної громади. Земельні ділянки водного фонду та водні об’єкти площею 2,6 та 3,6 гектари, які перебували у незаконному користуванні Громадської організації «Спілка ветеранів Афганістану Бердичівського району» вдалось повернути у комунальну власність сільської ради.

Дотримуватись принципів раціонального й законного природокористування, управління комунальним майном  – незмінна позиція сільської ради щодо поточної та перспективної діяльності.

«Нам важливо, щоб кожна земельна ділянка, водний об’єкт дійсно використовувались за призначенням, а в бюджет громади надходили відповідні податки. Все має бути відкрито та прозоро для усіх, без будь-яких привілеїв та винятків. Це і є ефективна діяльність», - наголосив голова Швайківської громади Габріел Мкртчян.

Так, громадська організація «Спілка ветеранів Афганістану Бердичівського району», маючи на руках розпорядчий документ, не вчинила жодних дій щодо приведення документів у відповідність чинному законодавству, ігнорувала розпорядження Житомирської ОДА. Тому Швайківська сільська рада була змушена у вересні минулого року звернулась в Господарський суд Житомирської області  з позовом до вказаної ГО, у якому висловила прохання зобов’язати громадську організацію повернути сільській раді земельні ділянки водного фонду та водні об’єкти, які знаходяться за межами села Швайківка.

Свої позовні вимоги сільська рада обґрунтовувала тим, що строк дії Договору оренди земельної ділянки водного фонду та водного об’єкту, який свого часу було укладеного між громадською організацією та Бердичівською районною державною адміністрацією, закінчився ще у березні 2017 року та не був подовжений з вини ГО. Тож фактично з того часу орендар був зобов’язаний повернути земельні ділянки сільській раді, але цього зроблено не було. Такі дії громадської організації суперечать вимогам Водного та Земельного кодексів, Закону України «Про оренду землі» тощо.

Де-факто, протягом семи років Спілка користувалася водними об’єктами та земельними ділянками, на якіх вони розташовані, без відповідних правовстановлюючих документів. Без перебільшення зауважимо, що такі дії є порушенням інтересів територіальної громади у сфері використання належного їй майна  та управління об’єктами комунальної власності.

Зважаючи усі наявні докази, Господарський суд задовольнив позовні вимоги Швайківської сільської ради. Подібні рішення суду більш ніж промовисто підтверджують: перемогу здобуває той, хто діє в правовому полі. Закон на боці того, хто захищає істину та справедливість, а не думає за власні інтереси та зиск.

Протягом трьох років до доробку досягнень Швайківської сільської ради потрапили гучні виграші у судових справах, розгляд яких ініціював голова громади Габріел Мкртчян. Деякі з них знайшли завершення  у Верховному Суді України. Зокрема, щодо повернення у комунальну власність 24 га землі, яку попереднє керівництво громади виділило псевдоучасникам АТО (ООС). Залишилось тільки зрозуміти, чи будуть притягнення до відповідальності особи, які вчинили протиправні дії… Все велике починається з малого. Тож такі маленькі зміни та перемоги вселяють віру в розвиток України, як правової та демократичної держави.