Голова Швайківської громади Габріел Мкртчян долучився до наради з питань розвитку та підтримки агропромислового комплексу

  • 224

Фото без опису

Аграрний сектор є важливою стратегічною галуззю національної економіки, яка забезпечує продовольчу безпеку держави. В умовах повномасштабної війни перед фермерами постали  численні виклики та випробування, які вони з гідністю виконують, працюючи часто на межі неможливого.

Актуальні питання розвитку та підтримки агропромислового комплексу було розглянуто під час наради, що відбулась в малому залі Бердичівської РДА під головуванням начальника військової адміністрації Людмили Димидюк. На нараді були присутні директор Департаменту  агропромислового розвитку та економічної політики обласної військової адміністрації Наталія Арендарчук, заступник начальника управління, начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Віктор Біленький, представник «Укргазбанку» Юлія Лозова. До зустрічі та обговорення долучився голова Швайківської громади Габріел Мкртчян.

На території Житомирської області здійснюють господарську діяльність 1300 сільськогосподарських підприємств, у тому числі, 592 фермерські господарств та 178 тисяч особистих селянських господарств. Тож питання підтримки агропромислового комплексу є вагомим та значущим.

«Нині аграріям та фермерам доводиться вирішувати цілий комплекс завдань та проблем. Ціна на продукцію не відповідають витратам, які несуть хлібороби, але в цих умовах доводиться працювати, планувати, сіяти. Окреме болюче питання – блокування податкових накладних.  Хочеться, щоб почули тих, хто забезпечує продовольчу безпеку держави», - зауважив під час наради голова Швайківської громади Габріел Мкртчян.

Під час зустрічі представників аграрного сектору повідомили про особливості кредитування за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»; кредитування від Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, підприємствам які обробляють до 50 га земель сільськогосподарського призначення; надання кредитів для створення та розвитку власного бізнесу за програмами «Свій сад», «Своя теплиця», «Новий рівень», «Своя справа».

Окремо були розглянуті питання щодо заходів безпеки та  узгодженні дій при підозрі отруєння бджіл  під час проведення обробітків сільськогосподарських угідь пестицидами. Учасникам наради надали слушні рекомендації з даного питання.

Фото без опису

Фото без опису