Фахівці Бердичівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби інформують про основні причини, симптоми та профілактику ботулізму

  • 93

Фото без опису

Бердичівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області інформує, що відповідно до результатів аналізу оперативних повідомлень територіальних органів Держпродспоживслужби з початку 2024 року взято участь у розслідуванні 24 випадків ботулізму з 27 постраждалими, серед яких один летальний.

За аналогічний період 2023 року територіальними органами Держпродспоживслужби було взято участь у розслідуванні 24 випадків ботулізму з 29 постраждалими, серед яких летальних випадків не було.

Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживанням рибної продукції, ймовірно, промислового виробництва, серед яких один випадок летальний, що може бути пов’язаний із вживанням страви «суші» (Запорізька область).

Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах, яка при відсутності специфічного лікування призводить до летальних випадків. Збудники ботулізму виробляють токсин - найсильніший з усіх відомих отрут біологічного походження. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх смакових властивостей.

Основним у попереджені випадків ботулізму є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше вимито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не стійкий до кислого середовища.

Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.

 

З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  • швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  • сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
  • захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
  • не купувати рибу та рибну продукцію у невстановлених (незареєстрованих) операторів ринку, що реалізують свою продукцію через інтернет мережу та у місцях стихійної торгівлі;
  • купуючи харчові продукти у торгівельній мережі, звертайте увагу на належне маркування та умови зберігання даної продукції.

 

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Дотримуйтеся цих нескладних правил, це допоможе вберегти Ваше здоров'я і здоров'я Ваших близьких!