Керівники всіх чотирьох ОТГ Бердичівського району сказали колективне «Ні» голові райради Максиму Самчику

  • 720

А обурила їх заява Максима Юрійовича на брифінгу для журналістів, який він збирав минулої п’ятниці. Слова очільника райради про те, що новоутворені ОТГ не фінансують районну лікарню вже розлетілись «Фейсбуком» та інтернетом, ставши приводом для розмов як в сільських автобусах, так і в чергах до кабінетів у самій лікарні.

Посиланя на заяву Максима Юрійовича


Сьогодні ж голови Семенівської, Гришковецької, Райгородоцької та Швайківської ОТГ зібрались разом та представили журналісту реальні цифри їхнього фінансування районної лікарні. Говорили лише про другий рівень медичної допомоги, тобто без ПМСД та амбулаторій, тому й всі цифри, подані нижче, стосуються лише фінансування лікарні та стоматологічної поліклініки.Самчик тоді заявив, що «Бердичівський район, а це, нагадаємо, 7 сільських рад, витратили на цю сферу 2 млн. грн., то чотири ОТГ разом аж раптом 700 тис. грн., апелюючи до того, що лікарня їм не потрібна і на її утримування вони не мають коштів».


Швайківська ОТГ направила на потреби районної лікарні за 9 місяців цього року 2 мільйони 327 тисяч гривень медичної субвенції та 325 тисяч гривень власних коштів, на стоматологічну поліклініку - 200 тисяч субвенції.
Семенівська ОТГ, відповідно, 2,751 мільйона субвенції і 60 тисяч власних коштів і 94 тисячі на стоматологію. Райгородок – 1,7 мільйона, 100 тисяч власних та 300 тисяч на стоматологію. А Гришковецька ОТГ, взагалі, вже віддала 5,2 мільйона субвенції, а до кінця року віддасть ще мільйон, 323 тисяч власних коштів і 448 тисяч на стоматологічну поліклініку.


Отже, разом чотири ОТГ вже перерахували районній лікарні в цьому році більше дванадцяти мільйонів, а до кінця року ще дадуть майже три мільйони. І це при тому, що згідно із статистикою, наприклад, Семенівської громади, в минулому 2018 році близько 30 відсотків жителів ОТГ лікувались не в районній, а в міській лікарні Бердичева, а за шість місяців цього року такий відсоток вже складає більше сорока.


Для ОТГ вигідніше співпрацювати з міською лікарнею, бо там виставляють рахунки лише за пролікованих пацієнтів, а не за ліжка, стіни та тепло. До речі, на різноманітних тренінгах та конференціях, які часто відвідують голови ОТГ, їх колеги розповідають, що саме за таким методом вони фінансують і свої районні лікарні. Тобто, не дають їм всю субвенцію в загальний котел, а лише за пролікованих осіб, а залишки субвенції використовують на поліпшення умов лікування та оздоровлення.


Обурились керівники ОТГ і від того, як пафосно голова райради розповідав на сесії, що на початок року у районному бюджеті виникло перевиконання розміром у 4,5 мільйона гривень, але якщо роздивитись уважніше, то це ж кошти тих ОТГ, які були утворені в кінці минулого року, а їх ПДФО пішов ще по інерції до районного бюджету.


Вони показували свої листи в усі інстанції про те, ще громадам теж не вистачає коштів на ремонти шкільних дахів і котлів, доріг та вулиць, на які раніше мали б виділятись кошти з об’єднаного тоді великого районного бюджету та наводили ще десятки прикладів того, що нині вони змушені робити те, що колись не зробив район.


Одним словом, це аж ніяк не нагадувало про ту ідилію, яку змалював Максим Самчик на останній сесії райради, мовляв, всі голови ОТГ «за», народний депутат «за», щоб створити знову колишній район із нинішніх ОТГ.


На моє запитання, а чому ж всі ці аргументи голови ОТГ сьогодні висловлюють журналісту, а не в кабінеті поверхом нижче (де розташована райрада), чи поверхом ще нижче (де розташована райдержадміністрація), сказали, що там немає з ким говорити.


Керівники громад добре знають мою особисту позицію щодо того, що найкращим варіантом об’єднання було б створення великої громади у складі всього району та міста Бердичева, але говорили, що таке можливо й відбудеться, але у більш далекій перспективі.


Поки що ж вони горять планами перетворень у своїх громадах і головне, чого їм не вистачає, це часу. Адже ще не пройшло й року від моменту утворення трьох ОТГ і їм потрібно хоч би трохи навіть не допомоги, а хоча б, щоб ніхто не заважав…

Додатково: фото та інформація з сторінки PIO Бердичів головного редактора газети Олександра Доманського

Коментарі

Ваш коментар може бути першим :)

Написати коментар