Як протидіяти домашньому насильству в умовах карантину

  • 791

Фото без опису

У зв’язку з карнатинними заходами у світі відслідковується тенденція до збільшення кількості випадків домашнього насильства. Для людей, які зазнають домашнього насильства, соціальна ізоляція означає залишитися наодинці з кривдником. А коли вся увага зосереджена на сфері охорони здоров'я, то проблема домашнього насильства ризикує бути недооціненою, тому ми прикладаємо максимальних зусиль для інформування населення про можливості отримання допомоги у кризових випадках, а також для забезпечення доступності та якості соціальних послуг, які можуть отримувати постраждалі особи

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), кожна третя жінка у всьому світі зазнає фізичного або сексуального насильства, здебільшого з боку партнера.

У ВООЗ також зазначають, що гендерне насильство має тенденцію посилюватись під час надзвичайних гуманітарних ситуацій та конфліктів, що є найпоширенішим серед найменш зареєстрованих порушень прав людини.

Звіти з Китаю свідчать про те, що коронавірус вже спричинив значний ріст випадків домашнього насильства. Місцеві поліцейські відділення отримували втричі більше повідомлень у лютому, порівняно з попереднім роком. Більшість випадків насильства пов’язують саме з поширенням епідемії COVID-19.

Про збільшення випадків домашнього насильства повідомляють і в США. За даними національної гарячої лінії, кривдники використовують поширення              COVID-19 як погрозу своїм жертвам – кажуть, що викинуть їх на вулицю, щоб ті захворіли.

За інформацією Міністерства внутрішніх справ України кількість дзвінків на «гарячу лінію» і спецлінію «102» на сьогодні не збільшилась, проте інформуємо вас про діючі «гарячі» лінії, куди можна звернутись у випадку домашнього насильства:

- Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству 15-47, працює цілодобово.

- Національна «гаряча лінія» з питань запобігання домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0-800-500-335, або з мобільного               116 123, працює цілодобово.

- Дитяча «гаряча лінія» 0-800-500-225, 116-111 з мобільного;

- Урядовий кол-центр 15-45;

- «Гаряча лінія» Координаційного центру з надання правової допомоги 0-800-213-103 та Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (04143) 4-14-42;

- головний спеціаліст з питань захисту дітей, сім’ї та молоді Швайківської сільської ради (04143) 4-02-03;

- Оперативна лінія Національної поліції України 102;

Якщо Ви знаєте, що серед ваших сусідів є проблемні сім'ї, або сім’ї, де є особи з інвалідністю, чи люди похилого віку, то ставши свідком можливого домашнього насильства, відразу ж повідомляйте відповідні органи!

Не залишайтесь осторонь і не будьте байдужими!

Ви можете врятувати чиєсь життя!!!