22 червня – День скорботи і пам’яті в Україні

  • 836

Фото без опису

Україна пам’ятає… Сьогодні, 22 червня, День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни – День пам’яті в Україні.

Друга світова війна (01.09.1939 – 02.09.1945) – кривавий і глобальний збройний конфлікт, під час якого загинуло більше 80 мільйонів людей. Цю війну згадують і пам’ятають у всьому світі. Величезні людські втрати, покалічені долі  - це те, що неможливо забути.

Саме 22 червня 1941 року українські солдати,  в лавах Радянської армії, вступили у військову конфронтацію, у боротьбу з нацизмом. Розпочалася Німецько – радянська війна. Війна супроводжувалася жорстокістю, масштабним руйнуванням міст і сіл, депортацією населення і масовим його знищенням.

За підрахунками інституту історії України НАН  України, в лавах Червоної армії загинуло  3,5 – 4 млн українців, у партизанських формуваннях – від 40 до 60 тис., у загонах ОУН та УПА – понад 100 тисяч. Прямі людські втрати України, за оцінками цього інституту, становлять 8 – 10 млн, демографічні – 10 – 13 млн осіб.

Кожен раз в цей День ми згадуємо про тих, кому так і не судилося повернутися з війни. Про тих, хто кров’ю і ціною власного життя відстоював нашу перемогу. Про тих, хто прийняв на себе страшний удар війни.

Ніхто не забутий! Ніщо не забуте! Так ми говоримо у скорботні дні, так ми відчуваємо серцем і душею, цього навчаємо і наших дітей. 

Шановні учасники трагічних подій Другої світової війни, ветерани війни, жертви нацистських переслідувань, борці усіх часів за незалежність України - доземний Вам уклін!!! Ми низько схиляємо голови перед Вашим подвигом, відвагою, перед Вашим надзвичайним вкладом у перемогу Антигітлерівської коаліції.

Всі, хто здобував перемогу, назавжди залишиться у пам’яті нащадків, а вдячність житиме вічно!!!