До уваги громадян!

  • 1004

Фото без опису

З 1 липня 2020 року набрала чинності постанова Центральної виборчої комісії від 18.05.2020 № 88 “Про Порядок розгляду звернення виборця щодо зміни виборчої адреси відповідно до частини третьої статті 8 Закону України “Про Державний реєстр виборців”, а також Центральною виборчою комісією розроблено Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, затверджений постановою ЦВК від 11 червня 2020 року № 103.

Затверджений Порядок робить можливою зміну виборчої адреси безвідносно до реєстрації місця проживання, спрямований на реалізацію виборчих прав як внутрішньо переміщених осіб, так й інших виборців, які з певних причин вимушені проживати не за місцем своєї реєстрації.

Порядком передбачено, що виборець може подати заяву щодо зміни виборчої адреси до органу ведення Реєстру як у паперовій, так і в електронній формі з використанням мережі Інтернет. Заява в паперовій формі може бути подана також через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства, що дозволить безперешкодно скористатися цією процедурою людям з інвалідністю.

Т      Така заява може бути подана в будь-який час, але не пізніше ніж на п?ятий день з дня початку виборчого процесу. Крім того, виборець може звернутися до органу ведення Реєстру з новою заявою не раніше ніж через 180 днів після дати внесення до Державного реєстру виборців останньої зміни виборчої адреси такого виборця.

Відтак, після ухвалення цього Порядку розширюються можливості для реалізації виборчих прав громадян. Зокрема, завдяки зазначеній процедурі у найближчих місцевих виборах зможуть взяти участь внутрішньо переміщені особи. Своєю чергою для інших громадян України створюється можливість голосувати у тих територіальних громадах, де вони фактично проживають.

Просимо виборців вчасно визначитися із своєю виборчою адресою та звернутися до органу ведення реєстру виборців.