32-річниця виведення військ з Республіки Афганістан: Швайківська громада пам’ятає, шанує та береже

  • 1462

Фото без опису

Захід-реквієм з нагоди вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 32-річної виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан відбувся 15 лютого у Швайківській загальноосвітній школі. Пам’ятний вечір пройшов за участі і сприяння голови Швайківської об’єднаної територіальної громади Габріела Мкртчяна та очільника Райгородоцької громади Максима Самчика.

Вкотре навчальний заклад на чолі з директором Іриною Білан відчинив свої двері для обпалених війною чоловіків з різних куточків Бердичівщини, рідних загиблих воїнів-афганців.

Розпочалася зустріч з покладання квітів до пам’ятного знаку, що встановлений перед школою. З гранітної плити на живих  споглядають три світлі обличчя – випускників Швайківської школи, які не повернулись з далекого Афганістану. Імена Петра Чумака, Анатолія Патея та Сергія Живуна знають учні та односельчани, їх пам'ятають, ними пишаються.

А далі була екскурсія  музеєм… У навчальному закладі існує музейна кімната, присвячена воїнам-інтернаціонам. Щоразу вона доповнюється новими експонатами, а її відвідування стає пам’ятним та незабутнім. Після екскурсії на присутніх чекав концерт-реквієм, який підгодовували учнівський і педагогічний колектив школи спільно з працівниками культури Райгородоцької громади.

«Минуло вже 32 роки, а ви – як один кулак. Ви разом, і цьому варто повчитися. Кожен з вас  розуміє цінність людського життя, знає ціну війни та миру, вміє дорожити сьогоднішнім днем, усвідомлювати свою відповідальність за майбутнє, долю прийдешніх поколінь. Так,  війна озивається болем і зойком у ваших серцях. Я це розумію і бажаю вам міцного здоров’я.  Двері нашої громади завжди відкриті для вас», - зауважив голова Швайківської об’єднаної територіальної громади Габріел Мкртчян.

Нагадаємо, що 88 жителів Бердичівського району виконували бойовий обов’язок на території інших держав. 15 з них -  випускники Швайківської школи. Четверо військових не повернулося додому, серед них — троє швайківчан. Тож згадуймо у наших молитвах усіх захисників держави, військовослужбовців, яким дорогі поняття честь, доблесть та вірність своєму обов’язку. Саме пам'ять здатна робити нас сильними, мудрими, стійкими. Пам'ять допоможе нам стати справді згуртованою нацією, у якої є майбутнє.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису