Поліцейські закликають громадян стерегтися шахраїв

  • 1230

Фото без опису

До поліції звернулося двоє жителів Бердичівщини з повідомленнями про ошуканство. Правоохоронці розпочали розслідування і водночас закликають інших бути обережними, аби не натрапити на продумані схеми шахраїв.

Днями до Бердичівського відділу поліції звернувся 50-річний місцевий житель. Заявник розповів, що мав намір продати мобільний телефон через оголошення на одному з інтернет-сайтів. До нього зателефонував невідомий чоловік, який зацікавився пропозицією і погодився придбати ґаджет. У подальшому він надіслав посилання, за яким продавцю нібито потрібно було підтвердити операцію продажу. Заявник виконав всі умови, серед іншого вказавши конфіденційні дані своєї банківської картки.

За деякий же час чоловік виявив, що з його рахунку зникли гроші – близько 1500 гривень і в цей же момент йому зателефонувала псевдопрацівниця банківської установи та повідомила про блокування фінансового рахунку. Бердичівлянин надав на вимогу співрозмовниці всі коди, що приходили йому у смс-повідомленнях. А за деякий час виявив, що на рахунку відсутні вже майже 178 тисяч гривень.

В другому випадку під приводом непритягнення сина бердичівлянки до кримінальної відповідальності ошуканець видурив у жінки усі її заощадження. Допоки пенсіонерка не оговталася, «добродій» вже був біля дверей її квартири та забрав 2000 гривень разом із золотою каблучкою. Лише після того, як незнайомець пішов, бабуся зателефонувала сину і дізналася, що насправді жодних неприємностей з ним не відбувалось. А спрацювала класична схема про нібито вчинення злочину та «залагодження» питання притягнення за його скоєння до відповідальності. Тоді пенсіонерка зрозуміла, що її ошукали і звернулася до поліції.

Нині в обох випадках поліцейські відкрили кримінальні провадження за ознаками правопорушень, передбачених ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Триває встановлення причетних.

Водночас поліцейські вкотре закликають громадян не бути легковажними і не довіряти незнайомцям. У ситуаціях, схожих на наведені, варто дотримуватися низки простих правил:

- не контактуйте з неперевіреними  продавцями на торговельних інтернет-майданчиках та вебсторінках, а для збереження своїх заощаджень користуйтеся послугою доставки з післяплатою;

- у разі покупки чи продажу речей на торговельних сайтах, ведіть спілкування з потенційними клієнтами лише у спеціальних чатах;

- не переходьте за посиланнями в особистих повідомленнях, які вам відправляють нібито для покупки товарів чи повернення коштів;

- у жодному разі не надавайте свою особисту інформацію (паролі до банківської картки, інші секретні коди) стороннім особам.

Разом з тим, поліцейські зазначають, що повідомленням про проблеми у рідних, які можна вирішити за допомогою грошей, ні в якому разі не можна вірити. До того ж, слід пам’ятати, що залагоджувати такого роду неприємності за допомогою коштів – це злочин.

У разі, якщо вам повідомляють про затримання рідної людини за вчинення правопорушення, уточніть усі відомості, у тому числі й відділок, в якому знаходиться ваш родич. Після цього зателефонуйте самі до чергової частини поліції, з’ясуйте всі обставини та повідомте про вимагання грошей.

Спробуйте зв’язатись з людиною, про яку йдеться, або з кимось, хто може бути поруч – рідними, друзями, сусідами тощо та дізнайтеся, чи все з ними гаразд.

Жодним чином не погоджуйтесь на умови незнайомців, особливо якщо вони вимагають терміново сплатити гроші за нібито звільнення рідної людини від відповідальності. Відразу повідомте до поліції, адже вас намагаються ошукати!

Ніколи не передавайте гроші, призначені нібито для відшкодування збитків потерпілим або лікування, незнайомим людям. Усі питання майнового характеру вирішуйте через фінансові установи, за потреби, обговоривши це з близькими.

Розкажіть про заходи перестороги своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим, особливо літнього віку. Це допоможе вберегти їх від неприємностей та завадить ошуканцям продовжити свою злочинну діяльність.

Бердичівський районний відділ поліції