Габріел Мкртчян: Чого коштує помилка в результатах ПЛР-діагностики?

  • 1962

Фото без опису

У час, коли здоров’я має найбільшу цінність та є великий ризик його втратити, ми навчилися уважніше ставитися  до свого самопочуття, бути відповідальними і поміркованими. Коронавірус змінив нас та дійсність, в якій ми живемо. Особливо, якщо ти перехворів цією недугою, бачив,  як хворіють твої рідні і близькі, когось втратив…

Ні для кого не є таємницею, що восени 2020-го віч-на-віч з цією недугою зустрівся і я… Спочатку лікувався дома, потім – в інфекційному відділенні Бердичівської міської лікарні, після чого перебував ще під наглядом фахівців районної лікарні. Хворобу вдалося подолати. Наслідки для організму відчуваю і досі. Втім, не про це зараз йтиме мова.

Тиждень тому у мене з'явились ознаки застуди: нежить, біль в горлі. Звернувся до лікаря в районну лікарню. Мені призначили лікування, якого я дотримуюся день у день і на яке були витрачені шалені кошти. Нині у час економічної нестабільності їх має не кожен… Оскільки зараз майже всі застуди тестують на COVID, відповідну процедуру пройшов і я. І тут як грім серед ясного неба – у мене знову виявлено коронавірус. Аналіз назофарингеального мазку методом ПЛР проведено в ДУ «Житомирський ОЛЦ МОЗ України».

Фото без опису

Я хворів ковідом і знаю, як це відбувається. Та цього разу розумію, що відчуття не ті. Так, вірус мутує, симптоми змінюються, але я не почуваю себе настільки кепсько, як це було восени 2020-го. Саме ці відчуття та інтуїція спонукали мене провести дослідження повторно. Наступного дня  звернувся до однієї з приватних клінік Житомира. Здав аналогічний аналіз, який засвідчив, що вірусу у моєму організмі НЕ ВИЯВЛЕНО.

Фото без опису

Звісно, на душі стало легше. Адже, як голова громади, щоденно контактую з великою кількістю людей. Так, ми всі носимо маски, але давайте будемо відвертими, що не завжди. Тож хвилювався не скільки за себе, а за людей, які мене оточують, з якими щоденно працюю, своїх рідних та близьких. Але не можу зрозуміти, як так?! Усвідомлюю, що лабораторний центр працює зараз у непростих умовах. Та його фахівці мають розуміти, що за кожним дослідженням – людські життя, долі та переживання… Заодно у приватній лабораторії дослідив, чи збереглись у мене антитіла до ковіду. Так, збереглись! У максимально можливій кількості.

…На жаль, усі ми знаємо про випадки, коли ПЛР був негативним, а люди помирали. І як боляче про це не писати, розтин згодом показував, що відбулося з легенями померлих. Дай Бог, щоб таких випадків було якнайменше, щоб лікарям вдалося вилікувати тих, хто захворів. А тим, хто не хворів, вберегтися від недуги. Від імені усіх жителів громади дякую нашим медичним працівникам за важку роботу. Ми цінуємо та поважаємо Вас.  

Хочу також наголосити, що у нашій державі відбудуться зміни на краще, коли кожен із нас відповідально ставитиметься до того, що він робить. Безвідповідальність та халатність нічого спільного з прогресом не мають. Будьмо здоровими, свідомими і відповідальними.

Габріел Мкртчян, голова Швайківської територіальної громади