Поділ земельної ділянки: правила

  • 1659

Фото без опису

Існує декілька правил для тих, хто планує поділити земельну ділянку:

1. Під час проведення поділу земельної ділянки не можна змінити її цільове призначення. Процедуру зміни цільового призначення частини земельної ділянки можна розпочинати лише тоді, коли частка буде виділена у окрему земельну ділянку, яка буде зареєстрована у Державному земельному кадастрі, а право власності на неї – у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

2. Поділ земельної ділянки не припиняє дію обмежень у її використанні. Усі встановлені обмеження будуть поширюватись на новоутворені земельні ділянки, крім випадків, коли обмеження поширювалося лише на частину земельної ділянки, яка в результаті поділу земельної ділянки не увійшла до сформованої нової земельної ділянки.

3. Після поділу земельної ділянки межі ділянки не повинні бути порушені;

4. Розмір і конфігурація земельної ділянки не повинні створювати перешкод для її використанням за цільовим призначенням.

Для того, щоб поділити земельну ділянку потрібно звернутися в землевпорядну організацію для виготовлення технічної документації  та подати наступні документи:

- нотаріально засвідчену заяву на поділ земельної ділянки;

- засвідчену нотаріально копію правовстановлюючого документу на земельну ділянку (державного акта на право власності на земельну ділянку або державного акта на право постійного користування земельною ділянкою, договір купівлі-продажу, дарування, міни, тощо);

- копії ідентифікаційних даних власника (паспорт, ідентифікаційний номер).

Якщо власників земельної ділянки декілька (спільна часткова власність між співвласниками), то в такому випадку укладається нотаріальний договір на поділ земельної ділянки між співвласниками. У випадку якщо ділянка ділиться особливим чином, не окремими рівними частинами, або на земельній ділянці є забудова, то в цьому випадку необхідна також кадастрова зйомка земельної ділянки.

За наявності зазначених документів землевпорядна організація проводить відповідні роботи з розробки технічної документації поділу земельної ділянки на підставі укладеного договору з власником такої ділянки.

Далі розроблена землевпорядною організацією технічна документація на поділ земельної ділянки подається на розгляд до місцевого управління Держгеокадастру (за місцезнаходженням земельної ділянки), яке реєструє новоутворені в результаті поділу земельні ділянки в Державному земельному кадастрі України. Після реєстрації нових ділянок в Державному земельному кадастрі, державний кадастровий реєстратор видає витяг з кадастру на підтвердження проведених змін. Кожній земельній ділянці, що утворилась в результаті поділу, присвоюється новий кадастровий номер, який буде зазначено у відповідному витягу з кадастру.

Після отримання витягів з кадастру на земельні ділянки, що утворились в результаті поділу, необхідно звернутись до центру надання адміністративних послуг чи нотаріуса з метою для реєстрації права власності окремо на кожну новоутворену в результаті поділу земельну ділянку.

За більш детальнішим роз'ясненням, Ви можете звернутися до Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  за телефонами (04143) 4-14-42, 068-291-90-18 або на номер контакт-центру безоплатної правової допомоги 0800-213-103.