Мітинг-реквієм з нагоди Дня пам’яті та примирення, Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відбувся у Райках

  • 2152

Фото без опису

Мітинг-реквієм з нагоди Дня пам’яті та примирення, Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відбувся 7 травня у селі Райки. Захід відвідав голова Швайківської територіальної громади Габріел Мкртчян.

Ідейними натхненниками проведення заходу стали  староста села Наталія Войнівська, директор Будинку культури Олена Реготун, педагоги Райківського закладу загальної середньої освіти Людмила Дуднік, Світлана Дзівалківська та Світлана Чумак.

Проходять роки, та День Перемоги завжди буде світлим святом зі сльозами на очах. І в нашій пам’яті назавжди залишаться імена тих, хто віддав життя за Батьківщину. Під час заходу Героїв Другої світової війни згадали поіменно. Хвилиною мовчання вшанували світлу пам'ять Героя сучасності, загиблого учасника антитерористичної операції, райківчанина Дмитра Кузьменка. Вшанували полеглих у далекому Афганістані земляків Анатолія Патея та Петра Чумака.

У Другій світовій війні українці понесли людські втрати більші, ніж Великобританія, Канада, Сполучені Штати Америки і Франція разом узяті. Під час бойових дій та у полоні загинуло від 3-ох до 4-ох млн військових і підпільників. Понад 5 млн цивільного населення пішли з життя через окупаційний терор та голод в тилу. До 5 млн жителів були евакуйовані або примусово вивезені. Значна частина з них не повернулася. Загалом втрати України у Другій світовій війні склали від 8-ми до 10-ти млн осіб. Матеріальні збитки становили 280 мільярдів тогочасних рублів. Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, біля 5-ти з половиною тисяч мостів, 28 тисяч сіл, 300 тисяч господарств.

 «76 років тому закінчилась найжорсткіша в історії людства війна. Війна, що забрала мільйони життів, знищила міста та села. У кожній сім'ї вона забрала рідних та близьких. Забувати про це ми не маємо права. Згадаймо усіх Героїв. Пам’ятаймо та шануймо кожного! Будьмо гідними їх подвигу», - зауважив голова Швайківської територіальної громади Габріел Мкртчян.

По завершенню заходу відбулось покладання квітів до підніжжя меморіалів та пам’ятників, як данина шани та вдячності тим, хто відстоював Батьківщину у грізні роки Другої світової війни. Наше минуле і майбутнє пов'язані між собою незримим мостом пам'яті. А пам'ять вічна…

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису