ОБЕРЕЖНО, ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ПРЕДМЕТИ!

  • 1390

Фото без опису

Майже щодня піротехніки Головного управління ДСНС області знищують вибухонебезпечні предмети часів минулих війн, які виявляють мешканці Житомирщини.

Необережне поводження з вибухонебезпечними предметами або дитячі пустощі можуть призвести до трагічних наслідків. Страшну небезпеку приховують боєприпаси, шо залишились лежати в землі до нинішніх часів, адже вони можуть здетонувати в будь-який момент.

Часто саме діти знаходять подібні предмети та в них прокидається бажання проекспериментувати з ними. Тому саме молоде покоління, в першу чергу, повинно бути попереджено про наслідки таких небезпечних ігор.

Кількість випадків виявлення вибухонебезпечних предметів з кожним роком змінюється. Контролювати цей процес дуже важко тому, що невідомо на якій глибині знаходиться снаряд та скільки потрібно часу, щоб він вийшов на поверхню.

Фахівці ДСНС радять:

- якщо ви виявили вибухонебезпечний чи просто підозрілий предмет – негайно повідомте місцеві органи влади та за телефонами 101 та 102. Навіть якщо ви не впевнені, що цей предмет небезпечний – краще перестрахуватися. Адже запобігти краще, ніж ліквідовувати наслідки. Окрім того, треба дочекатися приїзду спеціальних служб, щоб точно вказати місце та обставини виявлення.

- Ні в якому разі не підходьте до знахідки, це може бути вкрай небезпечно. Оптимально безпечна відстань – близько 500 м. Також необхідно окреслити місце знахідки за допомогою мотузки або стрічки. Проте неможна вбивати у землю кілки, адже поблизу цього місця можуть ще знаходитися снаряди.

- Одразу припиніть будь-які роботи в районі небезпечного предмета. Удар лопати, грабель, каміння чи просто поштовх може призвести до вибуху.

- В жодному разі не пересувайте, не розбирайте та не нагрівайте небезпечну знахідку.

- Категорично забороняється самостійно знешкоджувати вибухонебезпечні предмети. Це можуть робити тільки спеціально підготовлені фахівці.

Виявлені вибухонебезпечні предмети знищуються в спеціально відведених місцях відповідно підготовленими фахівцями-піротехніками з дотриманням правил безпеки.

 

Головний інспектор

Бердичівського міськрайонного управління ГУДСНС

України у Житомирській обл.

     Пилипчук В.О.