Гарні народні традиції живуть у Швайківському закладі загальної середньої освіти

  • 1013

Фото без опису

На сьогодні до числа найбільш актуальних питань освіти належить вивчення поняття про народознавство як науки про конкретний народ, про особливості побуту і трудової діяльності, національний характер, психологію, світогляд, історико-культурний досвід, здобутки у галузі навчання й виховання, суспільно-державний устрій, населення, традиції, звичаї, витоки і особливості культури рідного краю.

 Протягом багатьох років в Швайківському закладі очолювала цей напрямок виховання Дух Тетяна Степанівна. На уроках народознавства Тетяна Степанівна розкривала мудрість повсякденного життя, у формах і способах, притаманних народному побуту і максимально наближених до потреб та інтересів дітей, бо робота на уроці подавалась в двох аспектах: пізнавальному та прикладному. 

Фото без опису

Діти одержували не тільки науково достовірні теоретичні знання, а й обов’язково навчались практично застосовувати їх у повсякденному житті. При цьому Тетяна Степанівна широко використовує ігрові форми роботи і звертала особливу увагу на атрибутику (національний одяг, оформлення світлиці, народні страви, національне житло, тощо), розширювала знання дітей про народну культуру, відповідно до їх віку.

Учні залюбки вивчали визначення понять «рід», «родина», «рідня»; поняття української народної творчості,основні елементи фольклору,способи написання казок,вміння відгадувати загадки; знають народні прикмети і календар. За невеликий період навчання навчилися будувати родовідне дерево, поєднувати різні елементи фольклору, складати власні казки, загадки, записувати фольклорні матеріали та виконувати творчі роботи. За ініціативи  Дух Т.С. створено в освітньому закладі кімнату музей «Світлиця українського рушника», де в черговий раз учні школи відзначили Всесвітній день вишиванки.

Шановна Тетяно Степанівно, щиро дякуємо за велику клопітку працю щодо збереження національного та місцевого колориту української вишивки.  

Учні  Швайківського ЗЗСО також стали учасниками свята, яке відбулося в Мирославському закладі культури.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Куцак К.М., заступник директора з виховної роботи