Ой на Івана та й на Купала: як у селі Райки Івана Купала святкували

  • 1702

Фото без опису

Свято літнього сонцестояння, тепла, буяючої зелені, молодості та кохання – Івана Купала – відзначили у селі Райки. Завітали на дійство  до райківчан численні гості з сусідніх сіл, адже усі знають: у Райках вміють святкувати, дивувати та відпочивати.

З колоритним та цікавим святом привітали жителів Райків  голова Бердичівської райдержадміністрації Людмила Димидюк, голова Швайківської територіальної громади Габріел Мкртчян, його заступники Едуард Томашевський та Олена Лещенко, староста села Наталія Войнівська.

Справжнє театралізоване дійство подарували гостям та мешканцям села аматорський колектив «Файні молодички» на чолі із завідуючою клубом Оленою Реготун,  які зуміли занурити усіх присутніх в атмосферу найромантичнішого язичницького свята. Відтворити картини прекрасних купальських обрядів та дійств допомогла артистам  завідуюча бібліотекою Алла Кузьменко.

 За повір'ям, ніч з 6 на 7 липня – ніч шлюбу бога літнього сонця Купала з богинею води Мареною. Від вшанування цього свята залежав майбутній врожай. Як і годиться цього дня, дівчата нарядили Купайлицю та плели віночки. Не обійшлось і без конкурсу-дефіле на кращий з них. З давніх часів повелося, що для українців вінок – не лише краса, а й таємничий «знахар душі», котрий знімає біль та додає сил.

Запальні купальські хороводи та вогнище, частування кашею та юшкою, веселощі  та жарти – свято у Райках пройшло на славу. І, звісно, не обійшлось без участі спонсорів – підприємців, що працюють на території Райківського старостинського округу, за що організатори дякують їм.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису