Габріел Мкртчян: «Правоохоронні органи мають служити народу, а не покривати певних осіб та їх оточення»

  • 1084

Фото без опису

Закон один для всіх – ствердно звучить із екранів телевізорів, виступів політиків, міністрів, посадовців в ефірах різних політичних ток-шоу і випусках новин. Та дійсність далека від популістських висловлювань, а життя показує нам немало прикладів, коли із Законом, м’яко кажучи, не рахуються.

Майже рік тому я став головою Швайківської територіальної громади. Часу, можливо, й не багато, але цілком достатньо, щоб показати, що для мене є головним та чого не потерплю ні за яких умов. Люди, їх честь та гідність, права і свободи – цим я дорожу та захищаю. Як голова громади, не терпітиму свавілля і беззаконня. Захист законних прав та інтересів жителів Швайківської територіальної громади – моє першочергове завдання й обов’язок.

Понад півроку минуло з часу проведення сесії Швайківської сільської ради, на якій було розглянуто питання щодо незаконного заволодіння земельними ділянками у селі Мирославка. Понад півроку Швайківська сільська рада наполегливо, відчайдушно захищає інтереси громади, відстоює права громадян. Нам вдалося досягти, аби було розпочато кримінальне провадження, на що пішло кілька місяців витрачених зусиль та роботи. Доводиться постійно  тримати руку на пульсі, аби злодіяння не стали об’єктом забуття та архіву. Для нас принципово, аби винні понесли справедливе покарання.

Не зайвим буде нагадати, з чого все почалось…

Ставши головою Швайківської територіальної громади, восени 2020-го розпочав ревізію усіх сфер  та напрямків функціонування і розвитку громади. Насамперед було розпочато інвентаризацію землі.

Вивчаючи численні документи, нам вдалося з’ясувати, що влітку 2020-го 24 гектари землі під егідою виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції отримали у власність 12 осіб, які до АТО (ООС) не мають жодного відношення. Громадяни  не просто встигли отримати ласі гектари, а й продати їх. Повноправним власником земельних наділів у Мирославці та Катеринівці  стала особа з числа 12-х. Більшість громадян, які отримали землю, є мешканцями Жмеринки. Вони пов'язані між собою родинними зв’язками та перебувають у дружніх стосунках з одним із колишніх очільників Бердичівської прокуратури.

Коротка хронологія: у  листопаді   2019-го одночасно десять осіб написали заяви на виділення земельних ділянок. Звернення надійшли до Швайківської сільської ради. Прикметно, що крім заяв жодних підтверджуючих документів ми й досі не знайшли. Мова йде про копію посвідчення учасника бойових дій, паспорта та коду тощо – вони зникли. Зафіксовані у журналі реєстрації згадані заяви  були заднім числом… через кілька місяців. Проте вже в листопаді того ж року відбулася десята сесія сьомого скликання, на якій депутати розглянули питання про надання дозволу на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок комунальної власності учасникам бойових дій. Рішення прийняли, але підписав тодішній голова інший документ, в якому була відсутня фраза «учасникам АТО». Наприкінці червня заявники набули права власності на свої земельні наділи, а вже у серпні та жовтні 2020-го благополучно їх продали…

Складні комбінації, непомітні на перший погляд. Проте бажання працювати прозоро та відкрито спонукає  їх помічати та відкривати громадськості.

Я, як сільський голова, керівник територіальної громади, діючи в її інтересах, маючи на це законне право, підписав договір про надання правничої допомоги з професійним адвокатом задля захисту прав Швайківської територіальної громади.  В межах зазначеного кримінального провадження порушенні інтереси Швайківської громади, законні права її жителів, тому ми маємо беззаперечне право бути сповіщеними щодо стану розгляду провадження та вчинення дій щодо встановлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності. Проте слідчий обласного відділу поліції думає інакше. На його думку, Швайківська сільська рада не являється стороною у кримінальному провадженні, тому відомості досудового розслідування для громади та її адвоката становлять таємницю.

Ми категорично не погоджуємося з позицією слідчого. Вважаємо його дії незаконними та упередженими. Як голова Швайківської сільської ради звертаюся до керівництва Житомирської обласної прокуратури, Головного управління Національної поліції в Житомирської області з проханням сприяти всебічному та законному ходу досудового розслідування розпочатого кримінального провадження. Вкотре наголошую: я, як голова громади, намагаюся бути справедливим, захищати законність на ввіреній мені території. Нікому не дозволю паплюжити людей, ганьбити їхню честь і гордість. Правоохоронні органи мають служити народу, захищати права та інтереси людей, а не покривати певних осіб і їх оточення.

Габріел Мкртчян, голова Швайківської територіальної громади