Борщівник Сосновського - шкідлива та небезпечна рослина!

  • 428

Фото без опису

Борщівник Сосновського- багаторічна рослина з родини селерових, злісний бур'ян. Через високий зріст і велику надземну масу цю дворічну рослину і зараз називають Геракловою травою.

Рослина витримує низькі температури та посуху. Під снігом взимку витримує до -40С, а також заморозки до -100С, затоплення до 30 днів. Борщівник створює навколо себе особливу зону, довкола якої  не росте навіть дерн.

Росте борщiвник обабiч рiчок, дорiг, лiсiв та полiв, поступово перебираючись i на поля та господарські ділянки.

Квітки –двостатеві біло-зелені, іноді навіть рожеві, зібрані в великі (до 40-50 см в діаметрі) 30-75 променеві зонтики. Вся рослина вкрита жорсткими волосками. Плоди обернуто-яйцевидні, продовгуваті до 10-12 мм довжиною та 8 мм завширшки. Одна рослина може дати від 15 до 20 тис. і більше насінин. Наявність на насінинах борщівника «крилець» підвищує їх летючість та сприяє активному розповсюдженню.

У верхній частині корінь розгалужений, на зламі виділяє рідину з різким запахом ефірної олії. Прозорий водянистий сік рослини багатий на речовини з групи фуранокумаринів.

Під дією ультрафіолетового випромінювання вони переходять в активну форму, яка викликає пошкодження шкіри. Після контакту з рослиною, особливо в сонячні дні, на шкірі може з'явитися сильний опік 1-3 ступеню. Особлива небезпека полягає в тому, що дотик до рослини спочатку не викликає в людини ніяких неприємних відчуттів, а опіки з'являються на уражених ділянках тіла через 1-2 дні, розвиваючись поступово під впливом сонячного випромінювання. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань.

Не торкайтесь до оманливо м'якого листя борщівника оголеними руками!

 

Не дозволяйте дітям зривати листя борщівника чи бавитись ним влітку.

 

Оскільки борщівник є небезпечною рослиною, ставлення до нього має бути особливим. Необхідно регулярно вживати заходи для запобігання його поширення. Зокрема,  здійснювати систематичне скошування та зрізання  товстих коренів на глибині 10-15 сантиметрів. Оскільки розмножується борщівник тільки за допомогою насіння, необхідно  не допускати появи квітконосів. Якщо квітконоси вже утворилися, зрізані рослини необхідно спалювати та стежити, щоб від коренів не з'явилися нові бічні зонтики у прикореневій розетці.

Добре допомагає в знешкодженні рослин на городі викопування товстих коренів. Викопують їх тільки в щільному одязі і в гумових рукавичках. При потраплянні соку на шкіру її треба промити водою з милом і уникати потрапляння  сонячних променів впродовж двох діб. Після цього можна обробити спиртовим розчином, прийняти протиалергійний засіб та нанести на уражену ділянку засіб  від опіків.

 

За матеріалами з інтернет-джерел