Швайківська сільська рада нагадує про заборону випалювання післяжнивних залишків та сухої рослинності

  • 483

Фото без опису

Спалювання сухої природної рослинності, стерні, соломи, післяжнивних залишків та сміття призводить до виникнення значної кількість пожеж.

Триває збирання зернових. На території приватних домоволодінь, полях сільськогосподарських підприємств власники спалюють траву та післяжнивні залишки. Необдумані дії громадян часто призводять до пожеж та завдають шкоди довкіллю.

Відповідно до наказу Міністерства захисту довкілля  та природних ресурсів України від 12.08.2021 року № 541 затверджено «Порядок випалювання сухої рослинності або її залишків», у якому  визначено основні положення щодо випалювання сухої рослинності або її залишків на території України.

4 березня 2021 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки».

Вказаний закон значно підвищив розміри штрафних санкцій за порушення вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки. Відповідно до ст. 77-1 КУпАП, самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Детальніше:
 https://kodeksy.com.ua/kodeks_ukraini_pro_administrativni_pravoporushennya/statja-77-1.htm

Швайківська сільська рада закликає керівників сільськогосподарських підприємств та організацій, фермерів та власників приватних господарств бути обережними та дотримуватись правил пожежної безпеки. Звертаємось з проханням не спалювати стерню, а використовувати сучасні методи для її прибирання. Дотримуйтесь правил пожежної безпеки під час зберігання врожаю. Пам'ятайте, що навіть незначне займання може спричинити виникнення масштабної пожежі. Як наслідок – призвести до значних матеріальних збитків, а іноді й людських жертв.