Актуальна інформація для платників податків

  • 129

Доходи від надання послуг з обробки землі необхідно задекларувати

Бердичівська ДПІ звертає увагу громадян, які є власниками сільськогосподарської техніки та  надають  платні послуги  з обробітку землі іншим фізичним особам (оранка, комбайнування тощо), але при цьому не зареєстровані як  фізичні особи-підприємці, що такі громадяни зобов’язані задекларувати суму отриманих доходів та сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

Зазначені доходи оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Декларація подається до податкового органу за місцем реєстрації громадянина.  Громадяни можуть  скористатись Електронним кабінетом платника, який дає можливість заповнити та направити до податкової служби декларацію в електронному вигляді. Такий сервіс заощадить час на складання та подання звітності до податкової. Оскільки подавати декларацію потрібно за місцем реєстрації, то цей сервіс буде особливо зручним для тих платників, у яких відрізняються адреси реєстрації та фактичного проживання.

                                                              

 

Змінили прізвище або адресу проживання - повідомте податкову!

Бердичівська ДПІ нагадує, що фізичні особи–платники податків мають надати до податкових органів інформацію про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви за формою № 5ДР. Заява подається фізичними особами, та особами які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання особисто або через представника до будь-якого податкового органу.

В електронному вигляді заява за ф. № 5ДР подається через розділ «Заява про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків. Форма 5ДР» меню «ЕК для громадян» приватної частини ITC «Електронний кабінет». При заповненні Заяви за ф. № 5ДР в електронному вигляді, платник податків самостійно обирає контролюючий орган в якому бажає отримати документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі. До заяви за ф. № 5ДР додаються скановані копії документів, що посвідчують особу та інші документи, які підтверджують зміни в облікових даних. При цьому, платнику податків необхідно використати закладку «Додатки», обрати опцію «Додати» та обрати «Документ довільного формату». 

                                                              

 

Про застосування РРО/ПРРО у разі реалізації на території села, селища підакцизних товарів

Бердичівська ДПІ нагадує, що підакцизні товари (продукція) – товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки акцизного податку. До підакцизних товарів належать спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, пиво (крім квасу «живого» бродіння). Також, щодо пива, вина (в т.ч. столового), сидру та пері без додавання спирту встановлюються ставки акцизного податку.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями затверджено Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Пунктом 1 Переліку визначено, що фізичні особи - підприємці, які сплачують єдиний податок, мають право здійснювати розрахунки без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій (далі – КОРО) при здійсненні роздрібної торгівлі на території села, селища товарами (крім підакцизних товарів).

Враховуючи викладене, якщо ФОП – платники ЄП другої – четвертої груп здійснюють реалізацію на території села, селища пива, сидру, столових вин та пері без додавання спирту, то у відповідності до п. 1 Переліку такі суб’єкти господарювання втрачають пільгу щодо можливості проводити розрахункові операцій з використанням РК та КОРО, оскільки, здійснюють роздрібну торгівлю підакцизними товарами, а отже мають застосовувати РРО та/або ПРРО на загальних підставах.

                                                               

 

Cамотні мама, тато чи опікун мають право скористатися підвищеною податковою соціальною пільгою

Бердичівська ДПІ звертає увагу, що порядок надання податкових соціальних пільг встановлений ст. 169 розд. IV Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Відповідно до п.п. 169.1.1 ПКУ будь-який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 50 відс. розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, що у 2022 році складає 1240,50 гривень.

Згідно з п.п. «а» п.п. 169.1.3 ПКУ платник податку, який є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 150 відс. суми пільги, яка визначена п.п. 169.1.1 ПКУ (у 2022 році – 1860,75 грн), у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

Абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ визначено, що податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. У 2022 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, складає 3470 гривень (2481 грн х 1,4).

При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги визначається, як добуток розміру заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу (у 2022 році складає 3470 гривень), та відповідної кількості дітей.

Платник податку, який має право на застосування податкової соціальної пільги, передбаченої п.п. 169.1.3, подає заяву роботодавцю, зазначає у ній про таке право та додає відповідні підтвердні документи.

                                                              

 

Одноразова добровільна декларація підлягає камеральній перевірці протягом 60 календарних днів

Бердичівська ДПІ нагадує, що одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає камеральній перевірці протягом 60 календарних днів, що настають за днем подання відповідної декларації центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.  

Відповідно до п. 15 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає перевірці у спеціальному порядку.

Згідно з п.п. 15.1 п. 15 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ одноразова (спеціальна) добровільна декларація підлягає в порядку, передбаченому підрозд. 9 прим. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, камеральній перевірці, яку центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, проводить протягом 60 календарних днів, що настають за днем подання йому відповідної декларації.

                                                              

                                               Бердичівська ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області