Житомирський апеляційний суд підтвердив: істина та справедливість на боці Швайківської сільської ради

  • 2451

Фото без опису

Порядок та справедливість – одвічні істини, які мають важливу цінність. Особливу значущість вони відіграють нині. Повномасштабна війна утвердила нас у думці, що верховенство права та законність – не просто слова, а домінуючі принципи нашої дійсності.

За повернення незаконно відібраної землі у комунальну власність громади бореться Швайківська сільська рада на чолі з головою Габріелом Мкртчяном. У боротьбі, що триває більше року, сьогодні поставили крапку судді Житомирського апеляційного суду. Слуги Феміди  постановили: правда за сільською радою, а  вісім гектарів будуть повернуті громаді.

Ставши головою Швайківської територіальної громади, восени 2020-го Габріел Мкртчян розпочав ревізію усіх сфер та напрямків функціонування й розвитку ТГ. Насамперед – інвентаризацію землі. Вивчаючи численні документи, вдалося з’ясувати, що влітку 2020-го 24 гектари землі під егідою виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції отримали у власність 12 осіб, які до АТО (ООС) не мали жодного відношення.

Справні «землевласники», які отримати ласі гектари, зуміли швидко їх  продати. А повноправним власником земельних наділів у Мирославці та Катеринівці  стала особа з числа 12-тьох. Більшість громадян, які отримали землю, є мешканцями Жмеринки. Вони пов'язані між собою родинними зв’язками та перебувають у дружніх стосунках з одним із колишніх очільників Бердичівської прокуратури. А той, слідуючи вчиненим діянням та порушеннями, ймовірно, перебував чи перебуває й досі у приязних стосунках з попереднім головою Швайківської громади. За фактами незаконного відчуження земельних ділянок було відкрито кримінальну справу, яка перебуває на розгляді у СУ ГУНП України Житомирської області.

У серпні 2022 року Бердичівський міськрайонний суд виніс справедливе рішення: витребувати земельні ділянки із чужого незаконного володіння і повернути у комунальну власність Швайківської сільської ради. Проте інша сторона не погодилась з рішенням суду першої інстанції і подала апеляцію.

3 листопада відбулось засідання в Житомирському апеляційному суді, на якому були присутні голова Швайківської сільської ради Габріел Мкртчян, жителі громади, учасники бойових дій та громадських організацій. Після розгляду справи по суті, емоційних судових дебатів колегія суддів, яку очолила суддя Галина Трояновська, справедливо та обґрунтовано ухвалила: рішення Бердичівського міськрайонного суду від  08.08.2022 року  № 274/3294/21 залишити без змін, апеляційну скаргу – не задовільнити.

«Рішення суддів Житомирського апеляційного суду вселяє думку, що закон важить більше, аніж домовленості, статус та вплив. Гідність та справедливість – не просто слова. Сьогодні ми захищаємо права тих, кому завдячуємо мирним небом над головою. Справжні  учасники бойових дій повинні отримати у власність ці земельні ділянки, а ні ті, хто ганебно видає себе за таких», - наголосив голова Швайківської громади Габріел Мкртчян.  

Отримання земельної ділянки для військовослужбовця – узаконена державою пільга. Це підтримка, на яку він має право, яку заслужив своїм потом та кров'ю. Учасники бойових дій мають право отримати кращі земельні наділи. Таких принципів дотримується Швайківська сільська рада.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису