Звіт Швайківського сільського голови Габріела Мкртчяна про роботу за 2022-ий рік: максимум зусиль заради життя та Перемоги

  • 754

Фото без опису

2022-ий… Рік, який змінив життя мільйонів українців та показав усьому світу нашу мужність, незламність та стійкість. Це рік зміни орієнтирів і цінностей, випробувань та потрясінь,  душевного болю і рішучості, прагнення до дій та жаги до перемоги. Так, нам було непросто, але ми вистояли. Ми  продовжуємо чинити опір та працювати, підтримувати наших воїнів і внутрішньо переміщених осіб, діяти та будувати, розвивати громаду і рухатися вперед. Повномасштабна війна спонукає до більш активних дій та напруженої роботи.

Яким був 2022-ий для Швайківської громади, які виклики і труднощі нам вдалося подолати, чого досягти та якими стати, вважаю за потрібне поінформувати далі. Тож до вашої уваги звіт сільського голови про підсумки роботи за минулий, 2022-ий рік.

Спільно наближаємо  Перемогу

Ранок 24-го лютого перекреслив наші плани та задуми, а їх у нас було доволі. Одинадцять місяців  війни дозволили нам усвідомити, що для нас є дійсно важливим і значущим, які мрії та бажання мають найвищу цінність. Звісно, це мрії про Перемогу і мир. Шлях до цього – важкий та тернистий, але наше прагнення до волі, саможертовність і працьовитість допоможуть подолати труднощі.

Згадуються дні наприкінці лютого та перші дні березня, коли наших воїнів потрібно було нагодувати й одягти. Жителі громади цілодобово несли у старостинські округи продукти харчування, які згодом перенаправляли у різні військові частини. І часто здавалося, що люди віддають усе, що мають. Вмілі господині готували, ліпили, смажили, тушкували, щоб захисники були ситими. Їдальні закладів освіти перетворилися на своєрідні польові кухні та стали місцем збору однодумців, готових 24/7 працювати, щоб допомогти армії.  

У закладах культури і школах плели маскувальні сітки та продовжують це роботи й дотепер, адже воїни мають у них потребу. Адмінбудівлі  старостинських округів стали своєрідними гуманітарними хабами, в яких збирали гуманітарну допомогу, сортували, пакували та передавали далі за потребою.

Як завжди, свою чітку громадянську позицію показали підприємці громади. Наші аграрники купують транспорт, передають дизпаливо, перераховують кошти, надсилають провізію. Все це робиться постійно, адже кожен хоче жити і працювати у вільний українській державі, на своїй, Богом даній землі. Кошти в такий час ніхто не рахує. Треба – значить треба. Головне – Перемога та мир, а задля цього наші землероби готові працювати на повну силу. Лиш розраховують, що й інші дотримуватимуться такої позиції і принципів.

Щиро та з відкритим серцем ми зустріли українців, які приїхали з регіонів, де тривають активні бойові дії. Спільно нам вдалося створити їм комфортні умови для проживання. Складно й боляче уявити, що довелося пережити цим людям, через які випробування пройти. З початку повномасштабного вторгнення у громаду прибуло 499 осіб. Нині у нас проживають 54 мешканців із тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей, а  також  Київщини, Херсонщини, Харківщини і Запоріжжя.

Разом ми збирали та формували вантажі для військових шпиталів і медичних закладів, адже живемо за принципом, що чужої біди не буває.

Фото без опису

Щоденна робота приносить результат

Складний воєнний час  ставить перед нами серйозні  виклики. Життя не зупинилося, ми навчились оперативності, мобільності та стійкості.

Швайківська сільська рада, апарат, усі структурні підрозділи виконували покладені на них обов’язки та делеговані законодавством повноваження. Протягом звітного періоду було скликано й проведено 12 пленарних засідань сесій, на яких прийнято 144 рішення. Важливі для громади питання розглядались і на засіданнях виконавчого комітету. Таких, зокрема, відбулося 14, а кількість прийнятих рішень сягає 86.

Активною була робота і зі зверненнями громадян: протягом 2022-го зареєстровано 3860, 1934  надійшли в письмовій формі, 1926 – в усній. Ми доклали максимум зусиль для оперативного вирішення порушених питань.

За рік надійшло 1699 документів вхідної кореспонденції, направлено листів та інформації –  965 документів.

Рік був насичений та змістовний в плані впорядкування технічної документації та обліку. Ми проводили і продовжуємо здійснювати заходи, які не потребують фінансових затрат, але сприяють подальшому розвитку громади. Зокрема, інвентаризацію землі та водних об’єктів, розпочали роботу з виявлення безхазяйного майна, яка в 2023-му році втілиться у дієві рішення. Одними з перших серед  громад Бердичівського району здійснили малу приватизацію, провели аукціон з продажу об’єкта нерухомого майна. Відділ із питань державної реєстрації надає якісні послуги жителям міста та району. Наші реєстратори єдині в Бердичівському районі вчиняють реєстраційні дії. Таких за підсумками минулого року нараховується 11530.

Фото без опису

Плідним і результативним 2022-ий рік був у розгляді судових справ за участю сільської ради. Пошук справедливості та встановлення істини спонукають звертатися до слуг Феміди. Відтак виграшними стали справи зі стягнення коштів на користь сільської ради з Акціонерного товариства «Українська залізниця» про відшкодування збитків, завданих порушенням законодавства про охорону навколишнього середовища у сумі 277 833 грн 33 коп. Справа проти приватного підприємства «Кемілайн Агро» про стягнення заборгованості зі сплати пайової участі у розвитку інженерної-транспортної та соціальної інфраструктури с. Швайківка, с. Катеринівка у сумі 220 676 грн 46 коп.

У 2022-му році Швайківській сільській раді вдалося повернути назад у комунальну власність громади незаконно відібрані землі.  Влітку 2020-го 24 гектари землі під егідою виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції отримали у власність 12 осіб, які до АТО (ООС) не мали жодного відношення. Вкотре все переповідати не бачу сенсу. Але наголошу: за фактами незаконного відчуження земельних ділянок було відкрито кримінальну справу, яка перебуває на розгляді у СУ ГУНП України Житомирської області.

За кожним позитивним результатом стоїть копітка робота працівників сільської ради. На жаль, часто не достатньо бути правим, потрібно вміти обґрунтовано це доводити в українських судах.

Працівники сільської ради постійно навчаються, вдосконалюють свої знання та підвищують фаховий рівень. Переконаний, у нас працює справжня команда професіоналів, яка вболіває за громаду та її успішне майбутнє.

Фото без опису

Про надходження та витрати

Питання виконання бюджету, як завжди, серед пріоритетних. Завдяки надходженням ми можемо здійснювати чи планувати виконання тих чи інших заходів.

За підсумками 2022-го року до бюджету громади надійшло податків та зборів від місцевих підприємств і підприємців, бюджетних закладів та товаровиробників на загальну суму у  20 944,8 тис. грн.

Найбільшу частку у загальній сумі надходжень сільського бюджету  складають податок із доходів фізичних осіб,  із доходів платника податку у вигляді заробітної плати –  5 671,5 тис. грн, податок на доходи  фізичних осіб з грошового забезпечення військовослужбовців – 4 524,5 тис. грн, орендна плата з юридичних осіб – 3160,1 тис. грн.

Також у звітному періоді державним бюджетом перераховано до бюджету громади кошти в сумі 16 452,1  тис. грн, з яких освітньої субвенції 13 677,6 тис. грн, базової дотації – 2 784,5 тис. грн.

Найбільшими платниками податків, які формували бюджет громади, є: з промислових  ТОВ  «Райківський гранітний кар’єр», ТОВ «Щебеневий завод Райківський».  З агровиробників ТОВ «АГРО СОЯ-М», ПП «СЛОБОДИЩЕ», ТОВ «АГРОІНВЕСТКОНТАКТ», ПП «НАДІЯ», ТОВ «Райки-Агроплюс», ТОВ «АГРО-ПРОГРЕС», ТОВ «ЗЕЛЕНИЙ ВАЛ», ТОВ «ДРУЖБА 2020».

З бюджетних – ДУ «Райківська виправна колонія (№73)», Відділ освіти, молоді, спорту, культури та туризму Швайківської сільської ради, ЦЕМД та МК, КНП «Швайківський ЦПМСД».

З фізичних осіб-підприємців – ФОП «Боцян С.М.», Михалюк Михайло Сергійович, Вінцевич Олег Степанович, Прокопенко Олексiй Андрiйович, Запорожченко Жанна Георгiївна, Забельська Тетяна Олександрiвна.

Надходження єдиного податку з фізичних осіб складає 921,5 тис. грн, з сільськогосподарських товаровиробників – 1722,7 тис. грн.

Юридичними особами сплачено орендної плати на суму 3160,1 тис. грн, фізичними особами – 374,3 тис. грн.

Торгівельне обслуговування населення громади забезпечує п’ять  суб’єктів господарської діяльності.

Планування видатків було здійснено, виходячи з фінансових можливостей громади. Нам вдалось зберегти всі установи та робочі місця.

Медицина: розвиток первинної ланки та підвищення доступності

В умовах воєнного стану беззаперечною залишається істина, що охорона здоров'я – один із пріоритетних напрямків діяльності сільської ради. Задоволення медичних потреб населення – необхідна умова для збереження і покращення якості і тривалості життя.

Впродовж 2022-го року з жителями Швайківської громади заключено 3250 декларацій, серед них із дітьми – 600.

Подальша розбудова медичної інфраструктури та підвищення доступності і якості медичного обслуговування – цільові орієнтири діяльності КНП «Швайківський Центр ПМСД». Зокрема, впродовж 2022-го було відремонтовано ФАП села Райки, проведено встановлення вікон та дверей у кабінетах лікарів у районній поліклініці. У приміщеннях тривають ремонтні роботі.

Вдосконалення і впровадження нових методів надання висококваліфікованої консультативно-діагностичної допомоги спонукало до придбання аналізатора сечі. Прилад дозволяє проводити дослідження швидко, якісно та точно. У своїй експлуатації він не потребує рідких реагентів і технічних розчинників. А його висока специфічність та чутливість дозволяють отримати високий результат.

Дослідження здійснюють на базі амбулаторії в селі Мирославка. Для пацієнтів, які мають декларації з лікарями Швайківського ЦПМСД, воно буде безкоштовним.

Приємно зауважити, що наші лікарі надають медичні послуги не лише жителям Швайківського ТГ, а й для громад-сусідок. Зокрема, Вчорайшенській громаді, де здійснюють прийоми та здобувають авторитет і довіру жителів.

Лікарі та увесь медичний персонал Швайківської громади постійно вдосконалюється, адже розуміють, як важливо йти в ногу з часом і відповідати сучасним стандартам. Цілеспрямовано та крок за кроком ми працюємо над покращенням первинної ланки медицини у селах і підвищенням доступності медичних послуг.

Фото без опису

Освіта, культура та спорт

Освіта завжди була і є нашим пріоритетом, а виховання розумної та освіченої нації – найбільшим досягненням. Діяльність закладів освіти спрямована на всебічний розвиток людини як особистості: її  талантів, інтелектуальних, творчих і фізичних здібностей, формування цінностей, виховання відповідальних громадян, які здатні до свідомого суспільного вибору та спрямування своєї діяльності на користь іншим людям і суспільству.

Кожен заклад по-своєму, креативно та інноваційно торує шлях, навчаючи і розвиваючи. Завдання сільської ради – сприяти та зміцнювати матеріально-технічну базу наших садочків, гімназій і ліцеїв.

Повномасштабна війна внесла суттєві корективи у наші плани, проте не завадила втіленню енергоефективних заходів. Так, у 2022-му році придбано та замінено старі вікна у чотирьох закладах освіти на сучасні, металопластикові конструкції на загальну суму 529, 8 тис. грн. Приємно відзначити, що роботи були виконані не лише за кошти сільського бюджету. До даної справи долучилися благодійники: Артем Мкртчян (ТОВ «Райки-Агроплюс»), Олег Шевчук (ПП «Слободище»), Іван Білінський (ФОП Білінський І.А.), Олексій Прокопенко (ФОП Прокопенко О.А.), Микола Довгалюк (СФГ «ЗАРІЧЧЯ»), Віталій Левицький (ПП «Надія»),  ТОВ «ОМЕГА-АГРО», ТОВ «ТАЛАНТ-КЛУБ КО», ТОВ «ДРУЖБА-2020», а також Олександр Семенець та Валерій Беляков.

Фото без опису

Важливими стали роботи із заміни витяжок на харчоблоках у Мирославському та Швайківському ліцеях. Здійснено заміну світильників у спортивній залі Райківської гімназії та часткову заміну проводки в Слободищенській гімназії.

Були виконані косметичні ремонти класних кімнат, коридорів, їдалень та спортивних залів у кожному закладі.  До початку навчального року силами колективів шкіл та небайдужих громадян були  облаштовані укриття, де учні перебувають під час повітряної тривоги.

Для потреб армії та здійснення евакуації мирного населення відділ освіти Швайківської сільської ради надав два шкільних автобуси, які до повномасштабної війни здійснювали підвіз учнів до закладів освіти.

У цій несправедливій, жорстокій та загарбницькій війні ми несемо великі людські і матеріальні втрати, гинуть наші воїни-земляки, багато поранених. Наші автобуси були задіяні під час евакуації мешканців Харківської, Луганської та Донецької областей.  Через потрапляння під обстріли транспортні засоби були виведені з ладу та подальшому ремонту і відновленню не підлягають. На жаль, на сьогодні у нас не залишилося жодного шкільного автобуса. З 1-го жовтня 2022-го року підвезення учнів здійснюється приватним перевізником згідно з укладеним договором.

Швайківська громада має гарні перспективи для розвитку спорту. Так, у 2021-му розпочалося будівництво багатофункціонального спортивного майданчика у Мирославському ліцеї ім. О.І.Онишка. Повномасштабна війна поставила виконання робіт на паузу, проте сподіваюсь, що у 2023-му році будівництво  вдасться завершити.  

Натхненно та наполегливо працюють заклади культури Швайківської громади. Працівники будинків культури, клубів і бібліотек організовують благодійні акції, збирають кошти та продукти харчування на підтримку ЗСУ, влаштовують змістовне дозвілля для молоді й жителів. Робота проводиться постійна та систематична. У 2023-му працівники галузі працюватимуть над розвитком національних традицій, збереженням народної творчості та культурної спадщини рідного краю.  

Фото без опису

Забезпечення стабільної роботи галузі освіти, спорту, культури і туризму стало можливим завдяки скоординованим зусиллям відділу, сільської ради, депутатського корпусу, спонсорів та меценатів. Велику справу робить той, хто інвестує у розвиток освіти, адже освічена нація – наше майбутнє.

Фото без опису

Благоустрій, безпека та комфорт

Благоустрій населених пунктів – робота постійна і систематична. Комфортне та впорядковане середовище – те, чого ми прагнемо. Щиро вдячний усім старостинським округам, працівникам закладів освіти та культури за їх участь у житті громади і впорядкування сіл.

У 2022-му році відповідною комісією разом із державним екологічним інспектором були здійснені обстеження зелених насаджень, які підлягають видаленню. Роботи з видалення аварійних дерев розпочато.

Красивий, безпечний та міцний – саме так тепер можна сказати про одну зі  сторін мосту, що пролягає над річкою Гнилоп'ять у селі Райки.

Ремонт огородження, яке було частково пошкоджене внаслідок наїзду транспортними засобами,  довелося здійснити у 2022-му та на початку 2023-го. Важливим етапом стало впорядкування пішохідної доріжки через міст. Проведення даних робіт – питання безпеки, тож дії сільської ради були чіткими і послідовними.

Триває спорудження поліцейської станції, будівництво просувається та незабаром буде завершено.  Для громади створення безпечного середовища, профілактика правопорушень, охорона прав і свобод – один із ключових пріоритетів.

Разом із тим продовжуються ремонтні роботи адмінбудівель у Швайківці та Мирославці. Жителі громади отримуватимуть послуги у комфортних умовах.

Фото без опису

Соціальна робота

Непростою, насиченою та копіткою завжди була та продовжує залишатися соціальна робота. Діяльність спрямована на захист людини, вирішення її проблем та соціальні перетворення у  суспільстві. Наші працівники допомагають жителям, які опинились у складних життєвих обставинах, розробляють та реалізують соціальні програми і проекти, надають консультації, вирішують конфліктні ситуації, контролюють дотримання соціальних норм та гарантій.

Протягом 2022-го року було розглянуто документи з надання матеріальної допомоги на виконання сільської програми «Турбота», оформлено протоколи та надано відповіді на 9 заяв. Бухгалтерією Швайківської сільської ради були здійснені виплати різних видів соціальних допомог на загальну суму 66 939,00 грн, а саме: придбано подарункові набори для ветеранів війни, сувенірні набори для ювілярів, для дітей (48 наборів) на суму  15 339,00 грн, придбано квіти (192 шт) на суму  9600,00 грн. Надано матеріальну допомогу на лікування громадян, які потребували високовартісного лікування (5 чоловік) на суму  12 000,00 грн, поховання захисників України (3 чоловік) на суму 30 000,00 грн. Не стояли осторонь цього питання підприємці громади, що надали допомогу родинам загиблих.

Для здійснення соціальної роботи у Швайківській громаді функціонує Комунальна установа «Центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)». Працівники на чолі з директором забезпечують надання базових державних послуг відповідно до стандартів. У штаті працює 6 соціальних робітників.

На обслуговуванні в Центрі перебуває 49 одиноких непрацездатних громадян, яким соціальні робітники надають послуги догляду вдома. А саме: закупівлю та доставку продуктів харчування, продовольчих, промислових і господарських товарів, медикаментів та інших товарів, здійснюють вологе й генеральне прибирання житла,  забезпечують організацію харчування, виклик лікаря, допомогу у приготуванні їжі,  допомогу в оформлені документів та внесенні платежів.

Станом на 1 січня 2023-го року на первинному обліку в службі у справах дітей  перебуває 15 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них під опікою перебуває 13 дітей, в прийомній сім’ї – 2 дитини. На території сільської ради проживає 3 сім’ї, які виховують усиновлених дітей.

Всі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, перебувають на контролі служби у справах дітей: перевіряються умови їх проживання і щорічно складаються звіти про стан утримання, навчання та виховання кожної дитини.

За 12 місяців 2022-го року виплачено одноразову допомогу в зв’язку з досягненням повноліття 1-й особі з числа дітей, позбавлених батьківського піклування.

На обліку в службі у справах дітей знаходиться 19 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, які проживають в сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків. Протягом 2022-го року на облік було поставлено 8 дітей із 2 сімей, 3 дітей з однієї сім’ї було знято з обліку у зв’язку із зникненням причин складних життєвих обставин.

Упродовж 2022-го рішенням Бердичівського міськрайонного суду було позбавлено батьківських прав жителя громади відносно трьох неповнолітніх дітей, мати яких померла, в подальшому діти були влаштовані під опіку до родичів.

Протягом року всі сім’ї опікунів, сім’ї, що опинилися в складних життєвих обставинах, сім’ї, що виховують дітей з інвалідністю та одинокі особи похилого віку  неодноразово отримували гуманітарну допомогу від різних благодійних фондів і неурядових організацій.

Станом на 31.12.2022-го року субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, твердого палива та скрапленого газу  отримують 390 домогосподарств. Середній розмір субсидії на житлово-комунальні послуги становить 1750,0 грн на тверде паливо, 3600,0 грн  – на скраплений газ. В середньому  житлові субсидії отримують 25 % сімей громади  або кожна 4 сім’я.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19.10.2016 №719 «Питання забезпечення  житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей» (зі змінами) у 2022-му році в  зв’язку зі зміною опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України проведено перерахунок розміру грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення за рахунок коштів субвенції з державного бюджету 4 особам з інвалідністю внаслідок війни 2 групи, та 1 особі, члену сім’ї загиблого, визначеному у п.1 ст.10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2018  № 214 «Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей» (зі змінами) у 2022-му  році в  зв’язку зі зміною опосередкованої вартості спорудження житла за регіонами України проведено перерахунок розміру грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення 1-й особі з інвалідністю внаслідок війни 2 групи.

По даному питанню проведено  засідання комісії, про що складено протокол та відповідне рішення. Витяги рішень містяться в кожній особовій справі осіб, яким призначена грошова компенсація.

Станом на 31.12.2022-го року потреба  в наданні грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення становить  9 228 176, 44 грн.

Упродовж 2022 року за різними видами державних допомог звернулося 380 осіб. Заяви на призначення усіх видів державних допомог приймаються спеціалістами відділу на віддалених робочих місцях.

Всі заяви з документами скановані та занесені до ПК «ІІС «Соціальна громада» (тобто сформовано електронну заяву) і відправлені до управління соціального захисту населення райдержадміністрації для подальшої обробки.

Фото без опису

 

Самовіддано, натхненно та наполегливо – сьогодні кожен із нас наближає Перемогу! Хтось це робить на фронті, зі зброєю в руках. Інші працюють на місцях задля України та світлого майбутнього наших дітей. Кожен, незалежно від віку, соціального статусу в політичних вподобань, робить свій внесок у Перемогу! Віримо в Перемогу! Працюємо задля її наближення!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Габріел Мкртчян, сільський голова Швайківської сільської ради