Літературна зустріч з письменниками рідного краю: цікаво, насичено та захопливо

  • 192

Фото без опису

Творча та невимушена атмосфера панувала у Швайківській громаді 17 травня. У клубі села Райки відбулась літературна зустріч з письменниками рідного краю – Валерієм Хмелівським, Михайлом Пасічником та Михайлом Довбищуком. Захід зібрав справжніх поціновувачів художнього слова, закоханих в літературу та друковану книгу.   

Нагадаємо, що Швайківська громада виступила організатором проведення літературного конкурсу імені Олександра Кухарчука. Премія присуджується за кращий літературний твір у жанрі літературної прози, який утверджує ідеали гуманізму, духовні цінності українського народу, ідеї незалежності України.

Фото без опису

На розгляд членів журі представлені книги  трьох авторів – «Планида» Валерія Хмелівського, «Озирнутися із прийдешнього» Михайла Пасічника та «Щоденник самоізоляції»  Вадима Жалюка.  Тож зустріч, що відбулась у клубі села Райки, слугувала своєрідним знайомством  з життям та творчістю письменників, їх баченням розвитку літератури та культури загалом.

«Нам  приємно зустрічати у Швайківській громаді письменників, майстрів художнього слова. Швайківська громада – громада талановитих людей. Громада, у якій до розвитку культури ставляться з особливими трепетом  та повагою. Безперечно, у конкурсі перемогу здобуде найкращий», - звернувся голова Швайківської громади Габріел Мкртчян.

Кожен з конкурсантів по черзі презентував себе та свою книгу, захоплюючи сюжетом та змістом представлених на конкурс видань. Поділились письменниками спогадами про минуле та творчими планами на майбутнє.

«Слово – зброя. Як усяку зброю, його треба чистити та доглядати. Значну роль у збереженні чистоти мови, її самобутності та колориту, відіграють заходи, покликані вивчати, аналізувати та пропагувати літературу рідного краю. З цією метою організовано літературний конкурс ім. О.Кухарчука, у рамках якого й відбулась наша зустріч», - наголосила голова конкурсної комісії літературного конкурсу, заступниця сільського голови Олена Лещенко.  

Фото без опису

Зустріч видалась цікавою та насиченою, тож присутні в залі довго не відпускали письменників та прагнули отримати  більше відповідей на питання, що стосувались творчості. Крім відповідей, цінними й видались поради, якими майстри слова з радістю поділились з творчими особистостями Швайківської громади. Свої поезії презентували досвідченим майстрам слова наші талановиті жительки. Творчі гості високо оцінили талант завідувача клубом села Райки Олени Реготун та юної жительки села Слободище Анни Олександрович. Приклали презентованої поезії подаємо нижче.

Люблю тебе, Поліський рідний краю

Твої ліси, річки і небо краї

Такі як тут,ніде мабуть не має

Люблю прокинутись, коли ще спить село,

І милуватися як сонечко зійде

Як жайворонок пісню заведе

І як у поле череда іде...

Люблю я все, що можна лиш любити

Веселку в небі, в лузі солов'я

Свою Вкраїну і своє дитя,

Свою матусю і своє життя,

Бо як же це все можна не любити!

                                         Олена Реготун

Чому забули про важливість мови?

Чому свій шлях ще досі не знайшли ?

Лише щебечем, що вона чудова,

Та до святої правди сліпі очі не дійшли.

Мелодійна, солов'їна ,загадкова,

Чи та,  що мучилась віки?

Чому ж її таку прадавню,

Не можеш ти в життя своє внести?

Кричиш " у нас свабодная страна"

Але чомусь не хочеш пригадати 

Як безсердешний кат топив тебе в крові,

В землі, в сльозах і в мудрості багатій.

"Малоросійскій мові - казнь"!

І всім, хто вірував у цей  ковток свободи.

Хтось справді жертвував своїм життям, 

Щоб потім ти кричав " брати по крові"?

Це ж звичайнісінькі голодні пси.

Не корчіть з себе злих маріонеток

Усупереч правічній боротьбі!

Бо вчуєте на цій лихій дорозі

Як картопляний цар скавчить.

Воскресни, спиною, мов стіною,- захисти.

Бо мова- серце нації,

Ти мусиш завжди берегти, 

Вона  для нас гарант на вічність.

Допоки кожен з нас не випустить

Мов дух-предсмертний подих,

Вона не має вмерти у тобі.

                                       Анна Олександрович

Познайомитись зі змістом книг, представлених на конкурс, можна ТУТ  ("Планида" В.Хмелівського,   "Щоденник самоізоляції" В.Жалюка"Озирнутися із прийдешнього" М.Пасічника). 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису