Урочисте підведення підсумків Літературного конкурсу імені Олександра Кухарчука: зміцнюємо духовність, тримаємо культурний фронт

  • 316

Фото без опису

Свято духовності, культурного піднесення, величі художнього слова відбулось у Швайківській громаді. 30 травня представники творчої спільноти Житомирщини, керівництво Швайківської громади, педагогічна спільнота та працівники культури зібрались на урочисте та натхненне підведення підсумків Літературного конкурсу імені Олександра  Кухарчука – письменника, талановитого трудівника, активного громадського діяча, правозахисника.

Олександр Кухарчук був прикладом того, як творча людина може присвячувати себе служінню рідного народу. Він - взірець творчості та джерело натхнення для багатьох талановитих послідовників. Тож з метою увіковічення пам'яті письменника, уродженця села Малосілка,  сприяння розвитку української літератури, відзначення сучасних майстрів слова, а також пошуку нових імен в українській літературі рішенням сесії Швайківської сільської ради від 20 вересня 2021 року започатковано проведення щорічного однойменного літературного конкурсу. Премія присуджується за кращий літературний твір, який утверджує ідеали гуманізму, духовні цінності українського народу, ідеї незалежності України.

«Проведення таких конкурсів важливе для розвитку Швайківської громади. Ми стійко та впевнено тримаємо культурний фронт. З захопленням  вітаємо лауреата та учасників літературного конкурсу. Запевняю, що конкурс проводитиметься у Швайківській громаді постійно. Ми прагнемо відкривати нові імена в українській літературі, популяризувати художнє слово, розвиватися духовно», - наголосив голова Швайківської громади Габріел Мкртчян.

Для участі у літературному конкурсі свої книги  презентували  три учасники: Валерій Хмелівський, Михайло Пасічник та Вадим Жалюк. Творчість кожного з авторів є унікальною та своєрідною. Оцінювало роботи професійне журі у складі голови Національної спілки письменників України Михайла Сидоржевського, доктора філологічних наук, професора та літературознавця Петра Білоуса, голови Житомирської обласної організації Національної спілки письменників Світлани Гресь, письменника, члена Житомирської обласної організації Національної спілки письменників України Григорія Цимбалюка, заступниці сільського голови Олени Лещенко, начальника відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму Жанни Карпенко, бібліотекаря Мирослави Коваль.

Простота та людяність, зворушливість та дитяче подивування світом, глибока думка та яскрава образність притаманні творам Заслуженого діяча мистецтв, лауреата численних літературних премій Михайла Пасічника. Творчість – хобі, яке надихає та дає сили жити, а в літературі потрібно працювати з усіма темами, що болючіша, то важливіша – саме так коротко можна охарактеризувати творчість Вадима Жалюка. Михайло Пасічник та Вадим Жалюк стали дипломантами конкурсу. Голова Швайківської громади Габріел Мкртчян нагородив письменників дипломами та подарунками.

«Кожна премія має трьох фігурантів: особистість, на честь якої названа, засновника та учасника, який став лауреатом. Ця трійця покликана пропагувати літературу, увічнювати  пам'ять про нашого земляка та популяризувати літературу рідного краю», - зауважив Михайло Пасічник.  

Високий рівень організації конкурсу відзначив наступний учасник. «Мені приємно бути серед однодумців. Мені приємно бути тут», - наголосив Вадим Жалюк.

Головну відзнаку літературного конкурсу здобув  Валерій Хмелівський. Його твір «Планида» створювався протягом 103 днів та став справжнім шедевром, присвяченим героїчній постаті отаманші Марусі. У книзі переплелись історії селян, спливли різні прізвища, знайшлися родинні зв’язки...

«Коли став депутатом районної ради, пріоритетним для себе обрав  напрямок культури. Зокрема, прагну зробити Бердичівський район літературною столицею України. Ми надали усім громадам пропозиції щодо їх літературних героїв. Це чудова можливість увічнити пам'ять людини, яка тут  народилася і творила, яка підтримує громаду з небес. І сталося диво. Лише одна Швайківська громада відгукнулась на нашу пропозицію. Прикметно, що автором ідеї проведення конкурсу став етнічний поляк, реалізував – етнічний вірменин. Приємно, що така подія відбулась», - зауважив Валерій Хмелівський. Вручив премію лауреату конкурсу голова Швайківської громади Габріел Мкртчян та майстер літературного слова та народної творчості Михайло Довбищук.

З вітальним словом звернулись до присутніх члени журі Михайло Сидоржевський, Світлана Гресь та Григорій Цимбалюк.

Михайло Сидоржевський передав вітання від Національної спілки письменників України. Письменник вражений та захоплений  рівнем організації літературного конкурсу, роботою голови громади Габріела Мкртчяна та Швайківською громадою зокрема.

«Культура, література, мова, духовність, традиції формують наш дух. Це надзвичайно важливо в боротьбі та інших життєвих обставинах. Тим паче, коли нам доводиться боротися з сатаною, який прийшов на нашу землю. Духовні речі не є патетикою чи гучними словами, вони тримають нас на плаву, дають сили воїнам боронити державу. Духовність нації складається з маленьких цеглинок, які творять люди мистецтва та культури. Те, що ви робите, - важливо. Якби такі справи, які творите ви, робили по всій країні, це б значно зміцнило наш духовний фундамент», - наголосив Михайло Сидоржевський.

«У вас красиві поля та села. А ще хороший керівник, який розуміє, що потрібно розвивати культуру не лише словом, а й справами, яка робить нашу державу сильнішою», - зауважила Світлана Гресь.  

«Дякую голові громади та організаторам конкурсу за роботу. У вас менеджмент на високому рівні. Сьогодні маса патріотів здатна лише на слова. На дію вони не спроможні. Ви робите ту дію, яка наближає нашу перемогу», - звернувся Григорій Цимбалюк.

Привітали учасників конкурсу та присутніх на мистецькій події заступниця сільського голови Олена Лещенко та начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму Жанна Карпенко.

«Той, хто не пам’ятає свого минулого, не вартий майбутнього. Робота з творами – це  величезний об’єм інформації щодо вивчення нашої культури, літератури, історії рідного краю. Слово – наша зброя. Дякую усім, хто долучився до проведення конкурсу, нашим поважним членам журі. Надалі ми будемо вдосколювати та підвищувати рівень проведення конкурсу», - зазначила Олена Лещенко. «Щира подяка голові громади. Без його підтримки провести конкурс було неможливо. У нас талановита молодь. Я сподіваюся на майбутню співпрацю і що  наші діти, молодь, зможуть проявити себе», - наголосила Жанна Карпенко.

На заході були присутні онуки Олександра Федоровича – Ольга Мельник та Ксенія Кухарчук, для яких дідусь був справжнім героєм. Він навчив любити свою малу Батьківщину,  рідну землю та бути гідними людьми. Таким є і син видатного письменника – Олександр Кухарчук, який нині боронить Україну та перебуває у гарячих точках, де тривають запеклі бої.

Швайківська громада стійко та впевнено тримає культурний фронт. Для громади важливо розвивати, популяризувати рідну мову, літературу, традиції. Проведення конкурсу – яскрава цеглинка постійної та натхненої роботи. А далі обов’язкові будуть нові конкурси, відкриття, постаті, знайомства...

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису