Остаточно та без оскарження: Верховний Суд України підтвердив, що закон і справедливість – за Швайківською сільською радою

  • 960

Фото без опису

Віра в закон та справедливість заслуговують бути  одними з домінуючих принципів у нашому житті. Але, на жаль, ми часто маємо долати численні перешкоди, проходити через непрості колізії та доводити правоту, щоб утвердити ці істини.  Своїми діями, вчинками і рішеннями ми будуємо  прозоре та справедливе суспільство, в якому заслуговують жити наші діти.

За повернення незаконно відібраної землі у комунальну власність громади бореться Швайківська сільська рада на чолі з головою Габріелом Мкртчяном. Боротьба тривала  два роки. І от нарешті, 14 червня, справедливу та остаточну крапку в ній поставив Верховний Суд України. Слуги Феміди  ухвалили: правда за сільською радою, а  вісім гектарів будуть повернуті громаді. Рішення суду оскарженню не підлягає (!).

«Щоб встановити справедливість, інколи доводиться пройти непростий та тернистий шлях, але ми послідовні у своїх діях і рішеннях, адже правда – за нами. Землі повернуться назад у комунальну власність громади, і їх отримають наші захисники, котрі, як ніхто інший, на це заслуговують», – наголошує голова Швайківської громади Габріел Мкртчян.

Очоливши Швайківську ТГ, восени 2020-го року Габріел Мкртчян розпочав ревізію усіх сфер та напрямків функціонування й розвитку територіальної громади. Насамперед – інвентаризацію землі. Вивчаючи численні документи, вдалося з’ясувати, що влітку 2020-го 24 гектари землі під егідою виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції отримали у власність 12 осіб, які до АТО (ООС) не мали жодного відношення.

Справні «землевласники», яким дісталися ласі гектари, зуміли швидко їх  продати. А повноправним власником земельних наділів у Мирославці та Катеринівці  стала особа з числа 12-и. Більшість громадян, які отримали землю, є мешканцями Жмеринки. Вони пов'язані між собою родинними зв’язками та перебувають у дружніх стосунках з одним із колишніх очільників Бердичівської прокуратури. А той, слідуючи вчиненим діянням та порушенням, ймовірно, перебував чи перебуває й досі у приязних відносинах із попереднім головою Швайківської громади. За фактами незаконного відчуження земельних ділянок було відкрито кримінальну справу, яка перебуває на розгляді у СУ ГУНП України Житомирської області.

У серпні 2022-го року Бердичівський міськрайонний суд виніс справедливе рішення: витребувати земельні ділянки із чужого незаконного володіння і повернути у комунальну власність Швайківської сільської ради. Проте інша сторона не погодилась із рішенням суду першої інстанції і подала апеляцію. У листопаді 2022-го року відбулося засідання в Житомирському апеляційному суді. Суддівська колегія, яку очолила суддя Галина Трояновська, справедливо та обґрунтовано ухвалила: рішення Бердичівського міськрайонного суду від  08.08.2022 року  № 274/3294/21 залишити без змін, апеляційну скаргу – не задовільнити. Проте бажання отримати ласі гектари та безкарність виявилися сильнішим, аніж рішення судів двох інстанцій, тож «землевласники» пішли далі та подали касаційну скаргу. Зрештою, і це їм не допомогло.

Повномасштабна війна змінила наші цінності та істини. Сьогодні тисячі патріотів виборюють право для української держави жити вільно та йти своїм шляхом. Сотні жителів Швайківської громади нині у горнилі бойових дій. Кожен, хто не на передовій, має дбати в тилу про захист прав наших оборонців, не допускати зловживань та маніпуляцій довкола образу українського воїна – захисника рідної землі, спокою та добробуту свого народу.