Перемога на боці тих, хто бореться: 24 гектари незаконно відібраної землі повернуто у комунальну власність Швайківської сільської ради

  • 342

Фото без опису

Дорогу здолає той, хто йде, а перемогу здобуває  той, хто готовий боротись та на чиєму боці правда і справедливість. Захищати права та законні інтереси жителів вважає своїм першочерговим обов’язком голова Швайківської громади Габріел Мкртчян. Справою честі для сільського голови та його команди стало повернення у комунальну власність незаконно відібраної землі. Боротьба тривала понад два роки і от, нарешті, впевнена та беззаперечна перемога!

«24 гектари землі отримають ті, хто дійсно має на це право – наші захисники. Ми у боргу перед кожним з ним. Заради наших воїнів  та майбутнього дітей ми повинні будувати чесне та прозоре суспільство», - наголосив голова Швайківської громади Габріел Мкртчян.  

Коротко нагадаємо хронологію подій та шлях, який довелось пройти керівництву громади у боротьбі за справедливість. Очоливши Швайківську ТГ, восени 2020-го року Габріел Мкртчян розпочав ревізію усіх сфер та напрямків функціонування й розвитку територіальної громади. Насамперед – інвентаризацію землі. Вивчаючи численні документи, вдалося з’ясувати, що влітку 2020-го 24 гектари землі під егідою виділення земельних ділянок учасникам антитерористичної операції отримали у власність 12 осіб, які до АТО (ООС) не мали жодного відношення.

Справні «землевласники», яким дісталися ласі гектари, зуміли швидко їх  продати. А повноправним власником земельних наділів у Мирославці та Катеринівці  стала особа з числа 12-и. Більшість громадян, які отримали землю, є мешканцями Жмеринки. Вони пов'язані між собою родинними зв’язками та перебувають у дружніх стосунках з одним із колишніх очільників Бердичівської прокуратури. А той, слідуючи вчиненим діянням та порушенням, ймовірно, перебував чи перебуває й досі у приязних відносинах із попереднім головою Швайківської громади. За фактами незаконного відчуження земельних ділянок було відкрито кримінальну справу, яка перебуває на розгляді у СУ ГУНП України Житомирської області.

У серпні 2022-го року суддею  Бердичівського міськрайонного суду Володимиром Корбутом було винесено справедливе рішення: витребувати земельні ділянки із чужого незаконного володіння і повернути у комунальну власність Швайківської сільської ради. Проте інша сторона не погодилась із рішенням суду першої інстанції і подала апеляцію. У листопаді 2022-го року відбулося засідання в Житомирському апеляційному суді. Суддівська колегія, яку очолила суддя Галина Трояновська, справедливо та обґрунтовано ухвалила: рішення Бердичівського міськрайонного суду від  08.08.2022 року  274/3294/21 залишити без змін, апеляційну скаргу – не задовільнити. Проте бажання отримати ласі гектари та безкарність виявилися сильнішим, аніж рішення судів двох інстанцій, тож «землевласники» пішли далі та подали касаційну скаргу. Зрештою, і це їм не допомогло.

Спочатку сільській раді вдалось  повернути у громаду вісім гектарів землі. Згодом – ще 16 га.

Перемога на боці тих, хто бореться. У прагненні встановити істину та справедливість Швайківська сільська рада готова боротися до кінця. Особливо, коли йдеться захисників України та їх права. Повернуті 24 гектари незаконно відібраної землі у комунальну власність вселяють впевненість у справедливість, законність та порядок, які повинні стати домінуючими принципами нашого життя.