Другий рік боротьби, оборони та перспективної діяльності: звіт голови Швайківської територіальної громади Габріела Мкртчяна за підсумками 2023-го року

  • 508

Фото без опису

2023-й – другий рік повномасштабної війни, боротьби, стійкості, гірких втрат і відкриттів, наполегливої роботи та подолання труднощів.  Війна продовжує ставити перед нами нові виклики і завдання, але пріоритетом залишаються підтримка військових, розвиток соціальної сфери, забезпечення стабільного функціонування різних напрямків життєдіяльності громади. Зважаючи на всі складнощі воєнного часу, ми живемо, діємо, будуємо, ремонтуємо та віримо в кожного воїна і нашу спільну Перемогу.

Підтримка Сил безпеки та оборони, сучасна медицина, якісна освіта, розвиток інфраструктури, соціальний захист громадян, створення безпечного простору – такими були пріоритетні напрями нашої діяльності у 2023-му році. Злагоджена, активна і конструктивна діяльність працівників сільської ради, депутатського корпусу та членів виконавчого комітету сприяє виконанню делегованих повноважень і  важливих для громади завдань та функцій.

Працюємо, реформуємо, змінюємо

Вдячний депутатам Швайківської сільської ради і членам виконавчого комітету за позицію та небайдужість. Так, у 2023-му скликано 16 засідань сесій, на яких було прийнято 248 рішень. Відбулося 14 засідань виконкому та  ухвалено 71 рішення. Для вирішення поточних і життєво важливих питань відбулися засідання профільних комісій, висновки яких послугували підставою для прийняття подальших рішень.  

Протягом року до Швайківської сільської ради надійшло 2467 звернень, серед них письмових – 661, звернень, отриманих на особистому прийомі, – 1806.

Рік став результативним у вирішенні різних судових справ та спорів на користь Швайківської сільської ради. Зокрема, остаточно і беззаперечно  нам вдалося  повернути  24 гектари землі, які попереднім керівництвом громади ще у 2019 році під егідою виділення земельних ділянок учасникам АТО (ООС) отримали особи, які до антитерористичної операції не мали жодного відношення. Остаточну  крапку в цій справі поставив Верховний Суд України. Боротьба тривала понад два роки та ознаменувалася нашою повною перемогою. Сподіваюся, що  причетні до цієї справи особи понесуть справедливе покарання, адже за  фактами незаконного відчуження земельних ділянок відкрито кримінальну справу, яка досі перебуває на розгляді у СУ ГУНП України Житомирської області. Ми тримаємо справу на особливому контролі.

Важливе досягнення – задоволення позовних вимог Швайківської сільської ради до Акціонерного товариства «Українська залізниця» в особі Регіональної філії «Південно-Західна залізниця». Як результат – на користь сільської ради стягнуто шкоду у розмірі  277 833,33 грн.

У вересні 2023 року Швайківською сільською радою було скеровано до Господарського суду дві судові справи щодо повернення земельних ділянок водного фонду та водного об'єкту, які перебували в незаконному користуванні. Ділянки розташовані в адміністративних межах Швайківської сільської ради поза населеним пунктом Слободище. З приємністю відзначаємо, що рішенням Господарського суду Житомирської області наші позовні вимоги задоволенні.

Фото без опису

Також нам вдалось «відбитися» в судовому порядку від намірів попередньо керівництва в незаконний спосіб отримати грошову компенсацію в сумі орієнтовно 160 тис. грн. Ми надалі ведемо роботу по відшкодуванню понесених судових втрат у цій справі. 

Протягом 2023-го мною було здійснено два закордонні відрядження щодо обміну досвідом. Зокрема, в Республіку Молдова на запрошення Асоціації громад та до Вірменії на запрошення дирекції однієї із шкіл міста Єреван щодо створення безпечного освітнього простору.

Фото без опису

Міцний тил – боєздатний фронт

Можливістю жити, працювати та розвивати громаду ми завдячуємо нашим Силам безпеки та оборони. Усі наші дії, наміри і зусилля протягом року  спрямовувалися на  підтримку захисників, оперативне вирішення їхніх проблем та забезпечення необхідним.

Фото без опису

Відтак у березні одноголосним рішенням сесії Швайківської сільської ради було вирішено  спрямувати  кошти на закупівлю автомобіля для 139 Батальйону територіальної оборони. З дотриманням усіх встановлених законом термінів та норм Швайківська сільська рада придбала авто, витративши з місцевого бюджету кошти у сумі 420 тисяч гривень.

23 травня транспортний засіб  вирушив на позиції до бійців. Завантаживши автомобіль  різноманітними смаколиками та іншими необхідними речами, депутати Швайківської сільської ради Артем Мкртчян та Андрій Кудинський передали позашляховик воїнам.

Фото без опису

На виконання заходів Програми «Поліцейський офіцер громади на 2023-2025 роки» Швайківською сільською радою спрямовано кошти у вигляді міжбюджетного трансферту до державного бюджету на придбання службового автомобіля для Бердичівського районного відділу поліції як структурного підрозділу  ГУНП в Житомирській області 850,0 тис. грн та на придбання паливно-мастильних матеріалів для  службового автотранспорту поліцейського офіцера громади – 25,0 тис. грн.

 

Окрім того, на виконання Програми матеріально-технічного забезпечення Бердичівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Житомирської області на 2022-2023 роки для зміцнення та покращення матеріально-технічної бази приміщень Бердичівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки з бюджету  сільської ради було спрямовано 150 тис. грн.

Також була спрямована субвенція з бюджету Швайківської сільської ради на підтримку ДУ «Райківська виправна колонія (№ 73)» у розмірі 300 тис. грн.

Позиція Швайківської громади, прагнення допомогти захисникамщирі та справжні. Наші воїни надихають і мотивують до майбутніх дій, рішучих вчинків та важливих змін.

Так, протягом року закладами загальної та дошкільної освіти проведено низку заходів і благодійних ярмарків, під час яких діти разом із дорослими збирали кошти, що допомагало закривати ті чи інші потреби воїнів-земляків. Активними та небайдужими були всі жителі громади, які пекли, готували, смажили, робили окопні свічки, плели теплі шкарпетки. Нерідко віддаючи все, що мають, та викладаючись на повну, наші люди проявляли особливий патріотизм і громадянську свідомість.

Фото без опису

 

Громадянська позиція та небайдужість

Наші жителі – активні та небайдужі люди, тож з початку повномасштабної війни кожен став волонтером. Прагнення жити вільно на своїй, Богом даній землі, спонукає до постійної діяльності з підтримки воїнів та простих українців, які постраждали від війни.

На відміну від багатьох інших громад Житомирщини Швайківська громада постійно виконує мобілізаційні завдання в повному обсязі.

Допомога  деокупованій Снігурівській громаді Миколаївської області – ініціатива, яка об'єднала жителів Швайківської громади навесні минулого року. Наші люди зуміли зібрати понад 10 тонн насіннєвої картоплі, яку працьовиті жителі сонячної Миколаївщини використали як посадковий матеріал. Впевнений, наша підтримка принесла їм користь.

Тонни овочів, вирощених дбайливими господарями Швайківської громади, вдалося зібрати та передати  до обласного шпиталю, геріатричного пансіонату і районної лікарні. Подібні ініціативи завжди знаходять позитивний відгук у серцях наших жителів.

Неодноразово працівники сільської ради, депутатського корпусу  навідувалися до особливих пацієнтів, які вже тривалий час проживають в районній лікарні. Люди поважного віку, котрі прибули з Донецької та Запорізької областей, де тривають активні бойові дії, знайшли тут прихисток та проживають більше року. Скривджені війною, беззахисні та вразливі, вони завжди відкриті до спілкування та радіють гостям. А для нас зустріч із ними – нагода поділитися частинкою свого добра і тепла та пригостити їх смачними домашніми стравами.

Фото без опису

Мовою цифр про поточну та перспективну діяльність

Питання виконання і наповнення бюджету, як завжди, серед пріоритетних. Вірні прогнози, чіткі і продумані кроки нашої команди фінансистів допомагають знаходити  правильні рішення та оперативно реагувати на усі виклики, які перед нами постають.

Протягом 2023-го року виконання затверджених планових показників загального фонду забезпечено на 102,6%, без урахування трансфертів – 105,8%. Понад план отримано 1340,0 тис.  грн.

За підсумками минулого року власні надходження до бюджету громади склали  24 582,9 тис. грн.

Найбільшу частку у загальній сумі надходжень бюджету сільської територіальної громади  складають: податок із доходів фізичних осіб  із доходів платника податку у вигляді заробітної плати – 7655,6 тис. грн, податок на доходи  фізичних осіб із грошового забезпечення військовослужбовців – 2529,3 тис. грн, орендна плата з юридичних осіб – 3909,8 тис. грн.

Найбільшими платниками податків, які сформували бюджет громади, є: ДУ «Райківська виправна колонія (№73)»,  ПП «Слободище», ТОВ  «Райківський гранітний кар’єр», відділ освіти, молоді, спорту культури та туризму, КНП «Швайківський ЦПМСД», ТОВ «Щебеневий завод Райківський», ТОВ «Райки-Агроплюс», ТОВ «Дружба 2020», ФГ «Агродар Плюс», ФГ «Агро-Сервіс Плюс».

Серед фізичних осіб-підприємців – Олексій Андрійович Прокопенко, Олексій Васильович Любченко, Михайло Сергійович Михалюк.

За підсумками 2023-го року до бюджету Швайківської сільської ради надійшло 273,4 тис. грн податку на нерухоме майно та надходжень від орендної плати за нього. А також 5 631,8 тис. грн надходжень за використання земель громади фізичними та юридичними особами.

У звітному періоді офіційні трансферти склали 26503,4  тис. грн, з яких освітня субвенція з державного бюджету  місцевим бюджетам 13397,7 тис. грн, базова дотація – 6584,5 тис. грн, додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації, – 470,8 тис. грн.

За січень–грудень бюджетом громади проведено видатків на загальну суму 53248,1 тис. грн.

За рахунок таких надходжень до бюджету громади забезпечено функціонування 26 установ та закладів, зокрема  7 закладів освіти, 12 закладів культури, місцевої пожежної охорони, центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), відділу з надання адміністративних послуг та державної реєстрації, апарату сільської ради, відділу фінансів, бухгалтерії відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму, служби у справах дітей. Загальна   чисельність усіх працюючих – 207,7 штатні одиниці (зокрема педагогічного персоналу – 92,75 одиниць, спеціалістів – 45,0 одиниць, робітників – 69,95 одиниць). На оплату праці працівників даних установ спрямовано  32 036,4 тис. грн. 

У структурі видатків загального фонду найбільшу питому вагу складають видатки на оплату праці та нарахування на оплату праці – 72,5%, проведено розрахунків за спожиті енергоносії на суму  1719,7 тис. грн (3,9%), на придбання продуктів харчування для закладів освіти спрямовано 329,3 тис. грн. Видатки спеціального фонду у 2023 році проведено на суму 8 725,6 тис. грн.

З метою надання якісної первинної медико-санітарної допомоги жителям громади на фінансову підтримку КНП «Швайківський центр первинної медико-санітарної допомоги» спрямовано кошти в сумі  4 307,2 тис. грн, зокрема за загальним фондом – 3 252,9 тис. грн, за спеціальним фондом – 1 054,3 тис. грн.

На поточний ремонт приміщень старостинських округів із бюджету громади направлено кошти в сумі 338,4 тис. грн. (Мирославського – 141,0 тис. грн, Слободищенського – 197,4 тис. грн). Також на базі приміщення старостинського округу села Мирославка в рамках впровадження проєкту «Поліцейський офіцер громади»  облаштовано приміщення для поліцейської станції.

На придбання меблів для старостинських округів та кабінетів працівників апарату спрямовано 296,3 тис. грн.

Проведено поточний ремонт мосту через річку Гнилоп’ять в с. Райки на суму 116,3 тис. грн.

З метою забезпечення безперебійного отримання медичних послуг вторинного рівня на комунальне некомерційне підприємство «Центральна районна лікарня Бердичівського району» Гришковецької селищної, Райгородоцької, Семенівської та Швайківської сільських рад на оплату спожитих енергоносіїв спрямовано 500,0 тис. грн., для КНП «Стоматологічна поліклініка Бердичівського району» Гришковецької селищної, Райгородоцької, Семенівської та Швайківської сільських рад   5,0 тис. грн на  канцтовари та пакети для медичних відходів.

Протягом 2023-го нами виділялись кошти на підтримку комунальної установи «Трудовий архів Бердичівського району» у сумі 10 тис. грн для опалення приміщення архіву.

З бюджету Швайківської сільської ради утримується Місцева пожежна охорона, на фінансування якої спрямовано у 2023-му кошти в сумі 420, 9 тис. грн.

Підтримку з бюджету нашої сільської ради на виконання заходів програми щодо профілактики злочинності на території Швайківської громади було спрямовано 100  тис. грн для Бердичівського районного відділу поліції. Для 2-го Державного пожежного рятувального загону ГУ ДСНС на придбання двох переносних радіостанцій виділено кошти у розмірі 50 тис. грн.

Фото без опису

Створення безпечного простору

Новий рівень поліцейського сервісу став доступним жителям Швайківської громади. У 2023-му розпочала свою роботу сучасна поліцейська станція. Розташована в адмінбудівлі Мирославського старостинського округу, вона слугує важливим осередком безпеки та захисту, підтримки  і правової допомоги.

Відкриття поліцейської станції – перший та надзвичайно важливий крок у впровадженні проєкту «Поліцейський офіцер громади». Це запорука відкритості і доступності поліцейських послуг до кожного жителя. Поліцейська станція оснащена комп’ютерною технікою, в ній створені умови для комфортного прийому громадян. Приміщення поліцейської станції обладнане за сучасними вимогами та дозволяє офіцеру якісно виконувати свої обов’язки. Нам приємно, що громада має свого шерифа – поліцейським офіцером громади  працює капітан поліції Євгеній Оберемко, який стежить за порядком у восьми населених пунктах Швайківської громади.

У час повномасштабної війни питання безпеки – серед пріоритетних. Тож на виконання заходів Програми «Поліцейський офіцер громади на 2023-2025 роки» Швайківською сільською радою спрямовано кошти у вигляді міжбюджетного трансферту до державного бюджету на придбання службового автомобіля для Бердичівського районного відділу поліції як структурного підрозділу  ГУНП в Житомирській області 850,0 тис. грн та на придбання паливно-мастильних матеріалів для  службового автотранспорту поліцейського офіцера громади – 25,0 тис. грн.

Поліцейська станція – маленький центр із надання адмінпослуг із питань правозахисту та безпеки. Її функціонування на території Швайківської громади  дає можливість швидко реагувати на повідомлення громадян, які тут проживають.

 

Здорові жителі – запорука успішної громади

Таких перетворень, яких у 2023-му зазнала медична сфера, не відбувалося, ймовірно, за весь час існування Швайківської громади. Ми вкотре довели, що навіть при обмеженому фінансуванні, але сильному прагненні та перспективному баченні, можна втілити в життя важливі проєкти, які принесуть загальну користь людям.

Фото без опису

Так, у травні відкрило двері оновлене приміщення фельдшерсько-акушерського пункту села Райки, що стало першою ластівкою потужних та якісних змін первинної ланки медицини Швайківської територіальної громади. У приміщенні вдалося зробити сучасний ремонт, забезпечити водопостачання та водовідведення, втілити заходи з енергозбереження.

Паралельно з ремонтом приміщення ФАПу  у Райках здійснювалися ремонтні роботи в амбулаторії Швайківського ЦПМСД, що розташована на першому поверсі поліклінічного відділення районної лікарні. Позитивні зміни в закладі були розпочаті з проведення енергоефективних заходів – встановлення сучасних металопластикових вікон та дверей. Ремонт вбиральні  став наступним етапом у проведенні відповідних робіт. Нова білосніжна сантехніка, блискучий кахель – оновлення, які приємно тішать око. До невпізнання змінився кабінет лікаря-педіатра: яскравий та сучасний, з новими меблями і веселими малюнками на стінах. Доповнюють інтер’єр кімнати кольорові жалюзі. Ремонт здійснювався з особливим теплом та віддачею, з урахуванням найменших дрібниць і зі смаком.

Фото без опису

Приємні зміни відбулися в кабінеті сімейного лікаря та маніпуляційній. В таких приміщеннях комфортно перебувати. Пацієнти очікують на прийом до лікарів у затишному коридорі з м'якими диванчиками. Для зручності  створена можливість зарядити мобільні телефони. А маленькі відвідувачі проводять час  за столиком із цікавими розмальовками та книгами.

Ремонтні роботи також пройшли і в приміщенні фельдшерсько-акушерського пункту села Слободище, який став черговим символом позитивних змін, що відбулися в медичній сфері Швайківської громади.  Просторі та світлі кабінети, привабливе забарвлення стін та підлоги, сучасне освітлення і сантехніка – таким нині зустрічає приміщення, яке ще на початку весни 2023-го нічим не відрізнялося від колишніх пострадянських. Роботи вдалося виконати за кілька місяців. У даному приміщенні також працює й адмінперсонал Слободищенського старостинського округу.

Ми дбаємо про мобільність, комфорт та оперативне надання первинної медичної допомоги. Відтак, за кошти бюджету Швайківської сільської ради було придбано автомобіль FORD KUGA вартістю 483 тис. грн, який використовується  для потреб наших лікарів та медичних працівників.

Важливе завдання – зміцнення матеріально-технічної бази ФАПів та амбулаторій. У 2023-му було придбано і запущено в роботу ще один сечовий та два гематологічні аналізатори нового покоління.  Загальна вартість обладнання 517 тис. грн. Для пацієнтів, які мають декларації з лікарями Швайківського ЦПМСД, проведення досліджень є повністю безкоштовним. Зробити їх можна  на базі амбулаторій в селі Мирославка та місті Бердичеві.

Земельні питання та комунальне майно

Протягом 2023 року було проведено 4 аукціони щодо продажу права оренди на земельні ділянки в комплексі з розташованими на них водними об'єктами, за результатами яких до бюджету громади надійшло 619 199,74 грн. Відтак, чотири водні об’єкти згідно з договором оренди  отримали господарів, які дбатимуть про їх належний стан та використання за призначенням, створюватимуть робочі місця і сплачуватимуть податки до місцевого та державного бюджетів.

За підсумками 2023-го кількість земельних ділянок, переданих у власність для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), становить  79 загальною площею 19, 75 га. Кількість земельних часток (паїв), переданих у власність громадянам, – 15. Кількість укладених договорів оренди землі – 58. 

Протягом 2023-го року проводилася робота з оформлення договорів оренди нерухомого майна шляхом проведення аукціону на «Прозорро Продажі». Вдалось  успішно провести 2 аукціони з оренди комунального майна Швайківської сільської ради.

У відповідності до Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» проведено малу приватизацію (продаж комунального майна), в результаті чого було реалізоване майно – нежитлові будівлі, що розташовані в селі Мирославка.

Враховуючи вимоги Порядку виявлення, обліку та набуття у комунальну власність Швайківської територіальної громади майна відумерлої спадщини та безхазяйного майна, нашими фахівцями було  виявлено і поставлено  на облік безхазяйне майно – гідротехнічні споруди.

Співпраця з підприємцями

Два роки повномасштабної війни – складний та непростий період у житті держави і громади загалом. Ми вдячні тим, хто, незважаючи на складнощі сьогодення, працює, створює робочі місця та бере активну участь у житті громади.

Слова подяки адресуються директору ТОВ «Райки-Агроплюс» Артему Мкртчяну, який постійно допомагає й підтримує заклади освіти, культури та медицини громади. Варто нагадати,  що за ініціативою та за кошти підприємця в селі Райки будується парк – справжня туристична перлина Бердичівщини, який вражає своєї унікальністю та наповненням. Добрі справи робляться тихо – таким принципом керується у своїй  діяльності підприємець, проте вважаю за доцільне згадати про справу, яка  залишилася непоміченою для ЗМІ та активних дописувачів фейсбуку, проте не побачити її наяву –складно. Інформую, що за кошти підприємства «Райки-Агроплюс» здійснено асфальтування прилеглої до приміщення поліклінічного відділення районної лікарні території. Там, де раніше буди суцільні ями, – рівнесенький асфальт. Такі справи – приклад діяльності соціально активного бізнесу.

Слова подяки адресуються підприємцям  Олегу Шевчуку (ПП «Слободище»), Миколі Довгалюку (СФГ «Заріччя»), Віталію Левицькому (ПП «Надія»), Сергію Герману (ТОВ «Агросвіт-2016»), Ігорю Гончаруку (ТОВ «Дружба-2020»), Валерію Камаєву (ТОВ «Щебеневий завод "Райківський"»), Віктору Вінцевичу, Олексію Прокопенку, Василю Любченку, Галині та Олександру Стельмахам, Вальтеру Чедію, Юрію Богатирчуку, Андрію Зимі, Лесі Залевській, Івану Білінському, Наталії Сінєльніковій, Олександру Котовенку, Наталії Струтинській.

Кожен із підприємців бере активну участь у житті громади, підтримує проведення різних заходів та добрих ініціатив.  Важливий напрямок роботи – допомога воїнам: перерахування коштів підрозділам, придбання провізії, дизпалива, транспортних засобів – наші підприємці діють й допомагають постійно та систематично.

Разом ми – сила! Закликаю тих, хто стояв осторонь, долучатись і брати активну участь у соціальному житті громади та сумлінно сплачувати податки.

Освіта, культури та спорт  – важливі напрямки діяльності

Освіта – сфера суспільного життя, яка потребує особливої уваги та підтримки. Що може бути важливішим, ніж розвиток і благополуччя наших дітей, культурне збагачення, активне дозвілля та здоровий спосіб життя. Забезпечення стабільної роботи галузі і здійснення реальних кроків щодо її модернізації стало можливим завдяки скоординованим зусиллям сільської ради, відділу освіти, молоді, спорту, культури та туризму, підтримці місцевих депутатів, спонсорів і  меценатів. 

Фото без опису

Зміцнення матеріально-технічно бази

Протягом 2023-го було реалізовано численні заходи, спрямовані на зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти. Серед них – придбання  матеріалів для ремонту електромереж закладів освіти та будівельних матеріалів,  матеріалів для проведення ремонтних робіт водомережі, шкільної дошки у Райківську гімназію, електросушарки для рук у Мирославський ліцей ім. О. І.Онишка, засобів навчання для навчальних кабінетів НУШ 5-6 класів Швайківського ліцею, Мирославського ліцею, Райківської гімназії та Слободищенської гімназії, матеріалів для поточного ремонту їдальні Мирославського ліцею ім. О. І. Онишка, придбання насосної станції у Мирославський ліцей імені О. І. Онишка, надання послуг із пусконалагодження системи водопостачання в приміщенні їдальні Мирославського ліцею ім. О. І.Онишка, придбання холодильника NEINNER у Слободищенську гімназію, матеріалів для ремонту водомереж у Райківську гімназію та інвентаря  для проведення ремонтних робіт господарським способом  для Швайківського ліцею. А також здійснення поточного ремонту дорожнього покриття дворової території Райківської гімназії, придбання шкільних меблів (парти та стільці для учнів 5-9 класів), умивальників, виробничих мийок, гідроакумулятора для їдальні Мирославського ліцею ім. О. І. Онишка Швайківської сільської ради. 

У Мирославському та Швайківському ліцеях замінено витяжки у харчоблоках. Окрім цього, здійснено косметичні ремонти класних кімнат, коридорів, їдалень та спортивних залів у кожному закладі.

Харчування учнів

Одним із вагомих завдань відділу у звітному періоді було забезпечення повноцінного здорового харчування дітей.

За рахунок сільського бюджету проводилося харчування дітей з багатодітних сімей, дітей, батьки яких були та є учасниками бойових дій, зокрема АТО (ООС), учнів 1-4 класів та дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».

Підвезення учнів

Організація регулярного безоплатного перевезення учнів та педагогів до навчальних закладів і додому є складовою забезпечення освітнього процесу в закладах освіти.

У 2023 році за межею пішохідної доступності проживали 173 учні. Усі вони користуються безкоштовними послугами перевезення, яке до повномасштабного військового вторгнення РФ здійснювалося 2 шкільними автобусами. З 1 січня 2023 року підвезення здійснюється перевізником згідно з укладеним договором.

Культурне життя

Упродовж 2023 року працівниками закладів  культури проведено 401 культурно-масовий захід, зокремаконцерти професійних та аматорських колективів, виставки майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, культурно-освітні і розважальні, суспільно-політичні та інші заходи. При закладах культури функціонувало 17 аматорських формувань, які об’єднують 150 учасників.

Фото без опису

Важлива подія у культурному житті – проведення літературного конкурсу ім. Олександра Кухарчука, який зібрав у Швайківській громаді культурну спільноту області. Наша громада  стійко та впевнено тримає культурний фронт. Нам  важливо розвивати, популяризувати рідну мову, літературу, нашу культуру і традиції. Проведення конкурсу – яскрава цеглинка постійної та натхненої роботи.

На базі закладів культури протягом двох років  функціонують волонтерські центри, в яких здійснюється збір гуманітарної допомоги, плетіння  маскувальних сіток, консервування овочів, виготовлення продуктів харчування на фронт, випічка смаколиків. Про волонтерську діяльність клубних закладів і жителів неодноразово повідомляли на офіційному сайті та на сторінках у соціальній мережі «Фейсбук».

Упродовж року окремі виконавці та аматорські колективи  брали участь у міжнародних, всеукраїнських та обласних святах, конкурсах і фестивалях.

У 2023 році спільно з закладами освіти заклади культури провели свята першого та останнього дзвоника, вчительську конференцію, виставки, козацькі розваги, День закоханих, літературні вечори до дня народження Лесі Українки, Тараса Шевченка  та багато іншого.

Також на відділ покладено обов’язки урочистого відкриття нових закладів і новобудов. Так, у 2023 було проведено відкриття ФАПів у с.Райки та с.Слободище, відкриття поліцейської станції у с. Мирославка.

Протягом 2023 року відбулися наступні заходи у Швайківській громаді: концерт до Дня Матері та Дня вишиванки, проведення літературної години до Шевченківських днів, концерту «Великодні передзвони», День захисту дітей, День вишиванки, День Незалежності України.

Наші працівники взяли участь  в обласному етапі конкурсу «Відтворення собливостей регіонального строю, присвяченого Дню Вишиванки», в конкурсі «Зірочко, засвітись!» за сприяння управління культури та туризму Житомирської ОВА і благодійного фонду «Надія Є».

Ми постійні учасники різноманітних фестивалів. Так, у 2023 році взяли участь у благодійному фестивалі «ЕтноСильні», що відбувся в  місті Бердичеві.

Наприкінці 2023-го було створено Молодіжну раду при Швайківській сільській раді, діяльність якої набуває обертів.

 

Соціальна сфера

Щодня спеціалістам відділу соціального захисту населення, служби у справах дітей та КУ «Центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» доводиться вирішувати довгий перелік завдань та справ. У 2023-му ми продовжили роботу, спрямовану на підтримку військовослужбовців та членів їх сімей, соціально незахищених верств населення.

Фото без опису

Упродовж 2023 року за різними видами державних допомог звернулося 168 осіб. Заяви на призначення усіх видів державних допомог приймаються спеціалістами відділу на віддалених робочих місцях.

За станом на 31 грудня 2023 року субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, твердого палива та скрапленого газу отримали 187 домогосподарств, пільги 91 господарств.

Відповідно до місцевої програми «Турбота» з поліпшення соціального захисту громадян у Швайківській територіальній громаді з місцевого бюджету в 2023 році проведено виплату одноразової адресної допомоги мешканцям, які проживають та зареєстровані на території Швайківської територіальної громади, на лікування, поховання та вирішення соціально-побутових проблем в розмірі 28,3 тис. грн та виплату одноразової грошової допомоги членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України в розмірі 70 тис. грн.

У зв’язку з наданням субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам вдалося забезпечили житлом осіб з інвалідністю внаслідок війни II групи з числа осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України: Ігоря Шпірука  та Олександра Жирного, а також особу з інвалідністю внаслідок війни II групи з числа осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, – Василя Миколайовича Науменка.

Відповідно до Програми забезпечення пільгами окремих категорій громадян Швайківської сільської ради за 2023 рік було здійснено компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян на залізничному транспорті в сумі 7 тис. грн та на автомобільному транспорті – 80 тис. грн.

Усі заяви з документами скановані і занесені до ПК «ІІС «Соціальна громада» (тобто сформовано електронну заяву) та відправлені до управління соціального захисту населення райдержадміністрації для подальшої обробки.

Важливий напрямок роботи  – захист прав дітей. На первинному обліку в службі у справах дітей перебуває 16 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та 1 дитина, яка залишилася без батьківського піклування. З них під опікою перебуває 13 дітей, у прийомній сім’ї3 дитини, 1 дитина знаходиться в сім’ї родичів.

Проводиться робота щодо реалізації права дитини, яка втратила батьків, на виховання в іншій сім’ї. Показник влаштування дітей в сімейні форми виховання в Швайківській сільській раді складає 100%, обласний становить  94,2%.

На території сільської ради проживає 1 сім’я, яка виховує 1 усиновлену дитину.

Всі діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які проживають у сільській громаді, перебувають на контролі служби у справах дітей: перевіряються умови їх проживання, та щорічно складаються звіти про стан утримання, навчання і виховання кожної дитини.

На обліку в службі у справах дітей перебуває 17 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, які проживають в сім’ях, де батьки ухиляються від виконання своїх обов’язків. Протягом 2023 року на облік було поставлено 3 дитини з 2 сімей, 3 дітей з однієї сім’ї було знято з обліку у зв’язку зі зникненням причин складних життєвих обставин. Також у зв’язку із загрозою життю та здоров’ю  одну дитину було вилучено із сім’ї.

Активізовано профілактичну роботу з «кризовими» сім’ями, забезпечено систематичну перевірку умов проживання та виховання в них дітей. Проведено 24 рейди «Діти вулиці. Вокзал», «Урок», «Літні канікули», під час яких обстежено 195 дітей, які виховуються в 75 сім’ях. 

Протягом 2023 року рішенням Бердичівського міськрайонного суду було відібрано дитину у матері (батько дитини помер). В подальшому дитину було влаштовано в прийомну сім’ю.

Також службою у справах дітей підготовлено документи до 2 судових справ про позбавлення батьківських прав батьків (за позовом матері).

Відбулося 13 засідань комісії з питань захисту прав дитини, де піднімалися питання про позбавлення батьківських прав, розглядалися спори між батьками щодо виховання дітей, надавалися рекомендації сім’ям незахищених категорій, вирішувалися питання щодо соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, заслуховувалися звіти про стан утримання та виховання дітей в сім’ях опікунів, піклувальників.

Протягом року всі сім’ї опікунів, сім’ї, що опинилися в складних життєвих обставинах, сім’ї, що виховують дітей з інвалідністю, неодноразово отримували гуманітарну допомогу від різних благодійних фондів, неурядових організацій.  Зокрема, найактивнішою видалась співпраця з  «Карітас», «In Touch Ukraine Foundation», «Bevar Ukraine»,  «Lumos Foundation». Вдячні благодійникам за розуміння та допомогу.

Для здійснення соціальної роботи у Швайківській громаді функціонує комунальна установа «Центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)». Працівники на чолі з директором забезпечують надання базових державних послуг відповідно до стандартів. У штаті працює 6 соціальних робітників. Вони   надають соціальні послуги   догляд вдома   громадянам похилого віку, людям з інвалідністю, хворим (із числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), котрі не здатні до самообслуговування,   особам та сім’ям, які опинилися в складних життєвих обставинах.

На обслуговуванні в Центрі перебуває 48 одиноких непрацездатних громадян.

Соціальні послуги надаються у відповідності до Державних стандартів, з урахуванням визначених індивідуальних потреб отримувача послуги.

 Між працівниками Центру та підопічними налагоджено регулярну  комунікацію через особисте спілкування, а також за допомогою телефону та  соціальних мереж інтернету. Постійно проводиться моніторинг стану здоров`я підопічних та їх психологічного стану. Проходять психологічні консультації.

Проведено аналіз потреб соціальних послуг у громаді, що надалі дасть можливість для функціонування і розвитку системи соціального обслуговування в громаді, підвищить доступність соціальних послуг для отримувача та сприятиме реалізації принципу, за яким необхідна послуга слідує за отримувачем. 

Фото без опису

Шановні жителі Швайківської громади, вдячний вам зі спільну працю, ваші ініціативи та мотивацію. За те, що ми єдині в нашому прагненні відстояти Україну і розвивати кожен клаптик нашої землі.

Вклоняюся світлій пам'яті захисників, які віддали життя за нашу свободу. Згадаємо Героїв поіменно: Руслан Юсупов, Дмитро Кузьменко, Роман Юрчук, Василь Рогачов, Максим Білик, Сергій Шевчук, Михайло Сергіюк, Сергій Дух, Ігор Мельник, Володимир Токарський, Дмитро Яцканіч, Сергій Орлюк, Вадим Петровський, Олександр Дембіцький, Ігор Гусар, Михайло Толмачов, Руслан Михайленко, Ігор Цициморов, Олександр Боріков, Геннадій Трохимчук, Микола Ярмолюк, Микола Кузьменко, Артем Дереча.  Схиляю голову перед матерями, вдовами, дітьми, які втратили своїх синів, чоловіків, батьків, рідних…  Щохвилини пам’ятаймо, кому ми завдячуємо своїм відносним спокоєм. Воїни захищають нас на передовій, а наше завдання – тримати тил й активно їм допомагати, що ми робимо протягом двох років.

Ми продовжуємо працювати, реагувати на виклики і завдання з вірою в Перемогу та світле майбутнє України! Вдячний усім жителям громади за активну позицію, небайдужість, силу духу та вірність інтересам громади, конструктивні поради і слушні зауваження. Дякуємо Збройним Силам України за захист рідної землі, за можливість жити, працювати, творити, спілкуватись і розвивати нашу громаду.  

Слава Україні! Героям Слава!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Габріел Мкртчян, голова Швайківської громади