Профілактика й лікування грипу: рекомендації лікаря-педіатра Зоряни Добровлянської

  • 52

Фото без опису

Грип - це гостре респіраторне вірусне захворювання з крапельним механізмом передачі, яке характеризується стрімким початком, переважним ураженням верхніх дихальних шляхів  та загальною інтоксикацією. Це сезонне захворювання, пік якого припадає на холодну пору року. Про основні симптоми перебігу грипу, групи ризику та профілактику, ділиться лікар-педіатр Зоряна Добровлянська.

«При появі перших симптомів грипу хвора людина обов’язково повинна залишатися вдома,  щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не заражати інших людей», – наголошує лікар.

 

Основні симптоми грипу:

Лихоманка;

Кашель;

Закладеність носу;

Біль в горлі;

Загальна слабість;

Ломота в тілі;

В окремих випадках - блювота та діарея.

 

ГРУПИ РИЗИКУ:

діти до 5-ти років

люди старші 65-ти років

люди з хронічними захворюваннями

вагітні жінки

медпрацівники

 Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей.

 

Як попередити зараження грипом?

Уникати контакту з хворими особами

Обмежити відвідування місць масового скупчення людей

Дотримуватися  кашльового етикету

Вживати достатньо рідини

Провітрювати та зволожувати повітря в приміщенні

Єдиний надійний захист від грипу - вакцинація. Щеплення - перший та найважливіший крок до профілактики грипу.

«Найкращий час для проведення вакцинації - напередодні грипозного сезону (у вересні). У всіх випадках - питання стосовно вакцинації треба вирішувати індивідуально, враховуючи загальний стан здоров’я, показання та протипоказання і тільки - після огляду лікаря та за його порадою», - наголосила Зоряна Добровлянська.

Вакцинація можлива з 6-ти місячного віку. Діти до 9 років, які вакцинуються вперше, повинні отримати дві дози з мінімальним інтервалом в  1 місяць. Далі одна доза щороку.

Одне щеплення захищає впродовж усього сезону грипу від найбільш поширених і небезпечних штамів.

Нагадаємо, що ви ще маєте можливість заключити декларацію з досвідченим лікарем-педіатром Зоряною Романівною Добровлянською, телефонуйте за номером: 093 71 856 23 або звертайтесь в амбулаторію сімейної медицини КНП «Швайківський Центр первинної медико-санітарної допомоги», що знаходиться на першому поверсі поліклінічного відділення центральної районної лікарні.

Кваліфіковані консультації, індивідуальний підхід до кожного маленького пацієнта, чуйність та уважність визначальні в роботі Зоряни Добровлянської.