Спалах Ящуру в ЄС: нові виклики для тваринництва

  • 34

Фото без опису

Європейський Союз зіштовхнувся зі спалахом небезпечної хвороби, відомої як ящур. У січні цього року вірус було виявлено на фермерському господарстві в Німеччині, а вже у березні його присутність підтвердили в Угорщині та на трьох фермах у Словаччині, що свідчить про стрімке поширення інфекції.

В Україні ящур не реєстрували майже чотири десятиліття. Ця високоінфекційна хвороба розповсюджується повітряно-крапельним шляхом, становить загрозу для парнокопитних тварин – як свійських (корів, кіз, свиней, буйволів), так і диких (косуль, кабанів). Резервуаром та джерелом ящура для людини є інфіковані парнокопитні тварини — переважно дійні корови, молоко яких містить у собі збудник хвороби. Інфікування відбувається при споживанні сирого інфікованого молока, іноді при прямому контакті з хворими тваринами. Хворіють переважно діти, оскільки вони частіше споживають молоко аніж дорослі. Останній випадок в Україні зареєстровано у 1988 році, а з 1992 року наша держава офіційно визнана Всесвітньою організацією охорони здоров’я тварин (WOAH) країною, вільною від ящуру без необхідності вакцинації. Відтак, профілактична імунізація худоби не проводилась.

Ящур передається такими шляхами:

  • Безпосередній контакт із зараженими тваринами – свійськими чи дикими. Вірус виділяється з диханням, слиною, фекаліями, сечею, молоком ще за чотири доби до появи видимих симптомів.
  • Через інфіковані продукти тваринного походження, зокрема необроблене м’ясо, молоко чи харчові відходи, де вірус може зберігати активність від доби до кількох тижнів.
  • Через забруднені предмети: одяг, взуття, обладнання, транспорт для перевезення худоби, а також сіно, корми, вода чи біологічні препарати.
  • Повітряно-крапельним шляхом у холодну й вологу погоду, що сприяє його швидкому поширенню.

Симптоматика ящуру включає підвищення температури, утворення пухирів (афт) і ерозій у ротовій порожнині, на язиці, губах, вимені та кінцівках. Хвороба супроводжується надмірним слиновиділенням, втратою апетиту, кульгавістю, а також може призводити до абортів, раптової загибелі молодняку та значного зниження молочної продуктивності. Ці ознаки роблять ящур серйозною загрозою для тваринництва, вимагаючи пильності та оперативних заходів у разі виявлення.

З метою запобігання проникненню ящуру на територію України наразі Держпродспоживслужбою посилено контроль на кордоні та в прикордонних регіонах, що межують з країнами ЄС.