Якісна освіта для учнів Швайківської громади

  • 1240

Саме під таким гаслом 17, 18 червня 2020 р. комісія Швайківської сільської ради у складі Шемякіної О.М.  – заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів,  Лисюка О.В. - начальника відділу освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради, Хитрича І.І. – начальника відділу з питань економічного розвитку та залучення інвестицій здійснили зустрічі з батьками 7,8 класів Райківського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів та батьками 4 класу Слободищанського закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів, педагогічними колективами цих шкіл. На порядку денному стояли наступні питання:

1.      Забезпечення прав учнів для  здобуття освіти в рамках Закону України «Про повну загальну середню освіту»;

2.    Пропозиції відділу освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради щодо реалізації  Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Олександр Лисюк розкрив питання про реалізацію Закону України «Про повну загальну середню освіту»,  а саме забезпечення можливості учнів на здобуття освіти згідно  Державними стандартами в закладах  освіти Швайківської сільської ради. Згідно ст. 12 Закону України «Про повну загальну середню освіту», у класах, де кількість учнів менше 5, учні можуть продовжити навчання у цьому закладі за іншими формами навчання крім очної. Згідно Положення про  індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти, зі змінами, затвердженими наказом МОН України від 10. 07. 2019 № 955, в разі запровадження педагогічного патронажу, як форми здобуття не очної освіти, навчальний індивідуальний план на одного учня передбачатиме використання 8 годин на тиждень, що в порівнянні з Типовим навчальним планом (32,33 години у разі очного навчання у іншому навчальному закладі у межах територіальної доступності), суттєво скорочує можливості для організації повноцінного освітнього процесу для здобувачів освіти.

Відділ освіти, молоді та спорту Швайківської сільської ради, з метою захисту права на освіту здобувачів освіти Райківського ЗЗСО І-ІІ ступенів, Слободищанського ЗЗСО І-ІІ ступенів,  які навчатимуться у формі педагогічного патронажу, створення якісних умов для освітнього процесу, за наявності організованого  підвезення шкільним автобусом,  пропонує продовжити навчання в наступних закладах освіти:

- Мирославському ЗЗСО І-ІІІ ступеня ім. О.І. Онишка;

- Швайківському ЗЗСО І-ІІІ ступенів.

Олена Шемякіна зазначила, що значна частина бюджету громади використовується на забезпечення надання освітніх послуг. Малокомплектна школа є найбільш затратною комунальною установою (у перерахунку на одного учня). Надмірні витрати на їх утримання позбавляють можливості реінвестувати кошти громади у розвиток шкіл, які забезпечують  реалізацію Державного стандарту середньої освіти в повному обсязі.

Батьки учнів жваво включились у обговорення переваг малокомплектної школи, зазначаючи, що вони задоволені тим рівнем та об’ємом освітніх послуг які надають вищезгадані заклади освіти. Той аргумент, що підвезення до пропонованих закладів освіти становить від 5 до 10 хвилин та освітня програма буде реалізовуватись у повному обсязі, нажаль, на батьків враження не справив.

        Для ознайомлення  наводимо приклади  матеріально-технічної бази Мирославського ЗЗСО І-ІІІ ступеня ім. О.І. Онишка та Швайківського ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Можливо учні, яким запропонували педагогічний патронаж, переконають своїх батьків зробити вибір на їх користь.